Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Образи чоловіків в літературі

19 листопада у світі відзначають Міжнародний чоловічий день. Це всесвітнє свято, яке відзначається з 1999 року. За аналогією з Міжнародним жіночим днем, ця подія, крім розважальної, також несе важливу соціальну функцію. Вона має на меті привернути увагу до проблем нерівності статей та чоловічої дискримінації, підкреслює питання здоров'я чоловіків та хлопчиків, а також вплив сім'ї на життя чоловіка.

Незважаючи на всі ці фактори, Міжнародний день чоловіків все одно залишається святом. На честь цієї події ми підготували добірку книг, в яких важливими персонажами є чоловіки.

Дойл Артур Конан. Записки о Шерлоке Холмсе / Артур Конан Дойл. – М. : Азбука, 2011. – 192 с. – ISBN 978-5-389-03124-1.

Персонаж: Шерлок Холмс.

 

Шерлок Холмс – геніальний детектив, найчарівніший в історії кримінального жанру і, ймовірно, перший представник своєї професії, який завоював таку славу та всенародне кохання. Шанувальники пишуть йому листи, немов якомусь Санта-Клаусу, в Англії і взагалі в усьому світі йому зводять пам'ятники, на його честь відкривають музеї.
Вважається, що прототипом Холмса послужив товариш по службі Дойля доктор Джозеф Белл, який за найменшими деталями у зовнішності та поведінці людини міг робити дуже прозорливі висновки про його особистість. Однак пізніше син Конан Дойля Адріан стверджував, що одного разу батько обмовився: «Якщо і був Холмс, то це я сам».
Численні розповіді про пригоди геніального детектива та його друга та помічника доктора Ватсона принесли Конан Дойлю небувалу шану. Коли 1900 року вийшла «Собака Баскервілей», її автор вважався найоплачуванішим письменником планети. І все ж шерлокіана обтяжувала свого творця: Конан Дойлю доводилося вигадувати розповідь за розповіддю, адже людей охопила справжня лихоманка, вони хотіли читати тільки про Холмса і більше ні про кого. Якоїсь миті Дойль спробував прикінчити свого героя, вбивши його під час сутички з професором Моріарті біля Рейхенбахського водоспаду. Але громадськість так збунтувалась, що нещасному письменнику довелося повернути свого героя до життя.

Флеминг Я. Джеймс Бонд - агент 007 : Голдфингер. Операция "Удар грома" : пер. с англ. / Я. Флеминг. - М. : Республика, 1992. - 400 с.

Персонаж: Джеймс Бонд.

 

британського королівського флоту, тож про роботу спецслужб знав не з чуток. А ще він, як і найвідоміший його персонаж, був небайдужий до прекрасної статі, як Бонд, любив яєчню та каву, багато курив. Загалом, не дивно, що деякі критики вважали, ніби Бонд – таке собі романтизоване альтер его Флемінга.
Насправді прототипів у агента 007 достатньо - від британського розвідника Сіднея Рейлі до старшого брата Флемінга, експерта з військової розвідки на ім'я Пітер.
Характер Джеймса Бонда можна описати як авантюрний. Він справжній мачо, безстрашний, рішучий і не боїться конфліктів. Більше того, будь-яку спірну ситуацію Бонд швидше схильний вирішувати із застосуванням сили. Ще він плейбой, обожнює красивих жінок, швидкі машини, азартні ігри, дорогий алкоголь та багато курить.
Бонд має привабливу зовнішність, розбирається в одязі та аксесуарах, носить дорогі костюми, смокінги та безцінний наручний годинник.
Бондіана – одна з найтриваліших серій екранізацій. Кожен екранний Джеймс Бонд здобував світову популярність, а актриси, які зіграли подруг суперагента, миттєво здобували славу секс-символу. Без сумніву, саме кіновтілення Бонда і пропрацювали цього героя, надавши йому рис людини-легенди.

Бронте Шарлотта. Джейн Эйр : роман / Шарлотта Бронте ; пер. с англ. В. Станевич. - М. : Худож. лит., 1989. - 383 с.

Персонаж: Едвард Фейрфакс Рочестер

 

Едвард Фейрфакс Рочестер (містер Рочестер) - один із головних персонажів роману Шарлотти Бронте "Джейн Ейр". Похмурий господар Торнфільдхолла, багатий, походить із шановної родини.
Містер Рочестер не відрізняється красою, але добре складений і, незважаючи на впертий та різкий характер, він дуже шляхетний. Виховує доньку своєї колишньої коханки-танцівниці Селіни Варанс, дев'ятирічну дівчинку Адель, до якої Джейн Ейр вступає на посаду гувернантки. Містер Рочестер вперше зустрічає Джейн Ейр в епізоді падіння з коня, під час свого повернення в Торнфільдхолл, але їхнє знайомство відбувається пізніше. У спілкуванні з Джейн він, спочатку, веде себе манірно і зухвало. Через деякий час містер Рочестер та Джейн стають добрими друзями і часто проводять разом вечори за розмовами.
Містер Рочестер палко любить Джейн, "свого маленького ельфа", але приховує це і збирається одружитися з молодою красунею міс Інгрем. Коли Джейн повідомляє йому про намір покинути Торнфільдхол, Рочестер просить її стати його дружиною і зізнається, що насправді не збирався одружитися з міс Інгрем. Але весіллю не судилося відбутися, оскільки містер Рочестер має страшну таємницю.

Митчелл М. Унесенные ветром : роман / М. Митчелл. - М. : Моск. кн. дом, 1992. - 607 с. - ISBN 5-86406-014-3.

Персонаж: Ретт Батлер.

 

Ретт Батлер - персонаж роману "Віднесені вітром", який незмінно викликає у читачів суперечливі почуття. Він бунтар, гравець, нахабний і водночас ніжний коханець, зворушливо відданий своїй жінці, який роками плекає надію викликати в ній почуття у відповідь.
Вважається, що прототипом Батлера став перший чоловік письменниці Ред Апшоу. Ім'я та прізвище героя взяті з хронік США: Б.Ф. Батлер - парламентар епохи Громадянської війни, Р.Б. Ретт - політичний лідер Півдня, який дотримувався націоналістичних поглядів.
У книзі Батлер має привабливу зовнішність. Маргарет Мітчелл описує його як високого, атлетично складеного молодика з орлиним носом, смаглявою шкірою і тонкими чорними вусиками. У нього зухвалий погляд і хижа усмішка, а його зовнішність і манера триматися вражають усіх жінок навколо, окрім Скарлетт.

Остин Джейн. Гордость и предубеждение / Джейн Остин. - М. : Азбука, 2013. – 416 с. – ISBN 978-5-389-05505-6.

Персонаж: Містер Дарсі.

 

Містер Дарсі – персонаж роману «Гордість та упередження» Джейн Остін. Аристократ, справжній джентльмен і предмет дівочих мрій, герой твору підкорює читачок зовнішністю та характером, залишаючи свободу для фантазії та мрій.
Літературні критики неодноразово приймалися за розбір образу містера Дарсі, але описи його зовнішності виявлялося недостатньо. Джейн Остін представляє Дарсі як привабливого чоловіка з правильними рисами обличчя та статною фігурою.
Йому близько 28-29 років. Холодний і проникливий, він з першої згадки завойовує повагу та захоплення. Джентльмен зі значним щорічним доходом, Дарсі володіє великим маєтком в Англії.
Припускаючи, хто виступив у ролі прототипу героя, озвучували ім'я Тома Лефруа, до якого автор роману мала ніжні почуття в юністі. Джон Паркер, перший граф Морлі, теж міг надихнути Остін на створення образу, оскільки існує припущення про їхнє листування. Письменниця вела його таємно від подруги, дружини Паркера.

Грин Александр. Алые паруса / Александр Грин. – Харьков : Фолио, 2013. – 95 с. – ISBN 978-966-03-6413-4.

Персонаж: Артур Грей.

 

У повісті «Пурпурові вітрила» герой Артур Грей виступає добрим чарівником у житті Ассоль, перший – Егль – подарував їй мрію. А другий – втілив її у життя.
«Я зрозумів нехитру істину. Вона в тому, щоб робити так звані дива своїми руками… Зроби це диво, якщо ти в змозі, нова душа буде в нього і нова в тебе», - каже Грей здивованому матросу Патену. У цій фразі весь Артур – справжній принц, із широким серцем та полум'яною душею.
Коли доля приводить Артура до Каперни, він бачить сплячу Ассоль. Своєю чистою, щирою красою дівчина зачаровує його. Але ще більше чарівництво походить від понівіченої, але все ж таки такої казкової легенди, яка оточує дівчину. Даруючи мрію Ассоль, Грей і сам стає ще світлішим і щирішим.

Толстой Л. Н. Война и мир : в 4-х т. Т. 1 / Л. Н. Толстой. - М. : Просвещение, 1987. - 287 с.

Персонаж: Андрій Болконський.

 

Будь-який читач, що вдумливо вникає в легендарний роман-епопею Лева Миколайовича Толстого «Війна і мир», зустрічається з образами дивовижних героїв. Одним із таких є Андрій Болконський, людина непересічна, з багатогранним характером.
Болконський – людина глибока, надзвичайно розумна, горда і цілеспрямована. Він не боїться відкрито висловлювати свою думку і здатний відстоювати її, а вирішивши щось зробити, завжди йде до кінця, не відкладаючи справу на півдорозі. Болконський розважливий і раціональний, не схильний до необачних вчинків чи недоцільних дій, і ця цілісність його образу, безумовно, притягує і захоплює і читачів.
Образ Андрія Болконського не можна назвати ідеалізованим – він така сама людина, як і кожен з нас, схильний і до самоаналізу, і до якоїсь невпевненості, і до душевних мук, однак у ньому є внутрішній стрижень, який можна назвати і силою волі, і твердим характером , та залізною волею. Саме це дозволяє Болконському йти своїм шляхом, захоплюючи та надихаючи інших людей, показуючи, як важливо і як правильно бути гарною людиною, яка живе в гармонії зі своєю совістю та зі своїм серцем.

Уайльд Оскар. Портрет Дориана Грея / Оскар Уайльд. – Харьков : Фолио, 2013. – 254 с. – ISBN 978-966-03-6359-5.

Персонаж: Доріан Грей.

 

Роман Оскара Уайльда, як і життя письменника, викликав безліч суперечок та суперечливих суджень. Яких тільки епітетів не був удостоєний твір, де «аморальний» та «розбещуючий» - ще досить скромні.
Ось тому характеристика образу Доріана Грея – заняття досить складне. Цей персонаж неоднозначний, і багато хто бачить лише одну з його сторін, тоді як інші залишаються в тіні.
Герой дуже неоднозначний. У ньому переплітається повсякденне та містичне, темне та світле. Портрет як дзеркало душі, портрет як покарання, і на його фантастичному фоні розвивається доля Доріана, який, як і його творець, заплуталися у своїй павутині помилкових суджень і уявних цінностей.
Характеристика образу Доріана Грея буде неповною без майже містичної передісторії створення і головного героя, і роману.
Оскар Уайльд був самобутнім творцем своїх творів та героїв. Усі його образи не з'являлися з нізвідки, а були створені життям. Так і з його єдиним опублікованим романом, історія задуму якого цікава не менше самого твора. Письменник був другом відомого на той час лондонського художника Безіла Уорда. Якось, проводячи час за приємними бесідами у його майстерні, письменник побачив дуже гарного юнака. Вражений красою натурника, письменник вимовив цілу сумну промову про те, як невблаганний час, який незабаром залишить свій слід на прекрасному обличчі юнака. На це художник напівжартома сказав, що щороку малюватиме портрет хлопчика, щоб замість нього «старіли» портрети.

Ильф И. 12 стульев / И. Ильф, Е. Петров. - Х. : Прогресс, 1993. - 334 с. - ISBN 5-7707-3414-0.

Персонаж: Остап Бендер.

 

Остап Бендер – головний герой знаменитого роману Іллі Ільфа та Євгена Петрова «Дванадцять стільців». Без сумніву, Бендер – один із найяскравіших персонажів авторів, кожна репліка якого давно розібрана на цитати. Це напрочуд привабливий аферист, розумний, тонкий і неймовірно винахідливий, мета, віра і вічна пристрасть якого – гроші. Він не приховує своєї щирої любові до грошових знаків, і все його життя підкорене їхній здобичі. Незважаючи на те, що у результаті всі його грандіозні проекти зазнають фіаско, Бендер завжди залишається переможцем – навіть із перерізаним горлом, як трапилося з ним у розв'язці роману.
Харизма Бендера буквально зачаровує читача з першої появи – кожна його фраза – перл, кожне рішення говорить про генія. Не дивно, що він моментально стає лідером у суспільстві. "Командувати парадом буду я!", - ця знаменита фраза Бендера давно стала приказкою, і, кажуть, цю фразу саме в такому формулюванні довелося скасувати в офіційних документах.
Остап Бендер і сьогодні залишається одним із найвідоміших, найяскравіших і вічних персонажів, а кожна його репліка вже давно стала цитатою. Критики та літературознавці можуть сперечатися – як саме вдалося авторам створити настільки суперечливий образ – за своєю суттю, Бендер був звичайним шахраєм і пройдисвітом, і при цьому не любити його просто неможливо. Чарівний і галантний, зухвалий і по-своєму благородний, стильний і жебрак – такий він, Остап Ібрагімович Бендер, син турецько-підданого.

Гоголь Микола. Ніч перед Різдвом / Микола Гоголь. . - Київ : Перо, 2012. - 80 с. - ISBN 978-966-462-549-1.

Персонаж: Вакула.

  Якщо спробувати згадати, хто ж із персонажів української літератури заслуговує на звання "крутий чувак",  то Вакула буде першим, хто спаде на думку. Бо не так часто людина, зіткнувшись із труднощами, засукує рукава й береться долати їх, а не розпускає нюні. "Черевички так черевички", - подумав Вакула, осідлав чорта і все порішав. А поки він рішав, і Оксана якраз доречно отямилася від своїх капризів.
Friday, 19.11.2021 14:23 Вік: 3 Років