Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Очима болю, відлунням в серцях

До Дня пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні

 

Ті чорні дні голодомору,
Мов рана, що не заживає,
Вони крізь час тривожать душу,
І спокою вона не має...

Галина Нечесна

 

Це було в Україні. Це було на білому світі. Довгі десятиліття ця кривава рана в історії народу була щільно оточена безмовством. 55 років в Україні не можна було й згадувати про трагедію 33-го року. Мільйонів смертей ніби й не було, хоч окремі спроби, окремі штрихи пригадати події 1933 року в літературі, публіцистиці були. Проте навіть такі незначні спроби вважалися нечуваним, неприпустимим вільнодумством.

Голодомор є явищем, яке важко осмислити. Адже треба дати визначення діям його організаторів, пояснити, чому так сталось.

Якщо проаналізувати всі суспільно-політичні причини голодомору, то стає зрозуміло, що в Україні було вчинено акт геноциду. Що ж таке геноцид? Дослівно геноцид означає вбивство роду чи племені, а вперше цей термін застосував польський адвокат Рафаель Лемкін у 1944 році, назвавши цим словом суцільне винищення євреїв у роки Другої світової війни.

Під час голодомору-геноциду були порушені всі традиційні обряди, що стосувалися поховання і поминання померлих. Вмирали цілі села й родини, і не було кому пом'янути, помолитися за невинні душі, замучені голодом. Спільні ями на сільських цвинтарях, в садках, городах і біля хат, в ярах, лісах стали останнім пристанищем для мільйонів селян.

Ми ніколи не повинні забувати тих чорних, трагічних і болючих сторінок історії нашого народу і хай буде вічная пам'ять померлим.

 

 

Великий голод в Українi 1932-1933 рокiв. У 4 т. T. 1. Свідчення очевидців для Комісії Конгресу США / виконавчий директор Комісії Джеймс Мейс. - К. : Вид. Дім „Києво-Могил. Акад.”, 2008. - 838 с.

Перший том чотиритомного видання матеріалів Конгресово-президентської Комісії США з вивчення Великого голоду в Україні 1932-1933 рр. містить свідчення очевидців-емігрантів з України, що були зібрані впродовж 1983-1984 рр. за спеціальною методикою oral history і є доказом геноциду українського народу. Ключова акція уряду (конфіскація всіх продовольчих продуктів тривалого зберігання в українських селах у січні 1933 р. була здійснена на основі усних вказівок. Вона може бути встановлена тільки за подібністю дій чекістів і комнезамівців у різних селах України, засвідченою людьми, які бачили такі дії на власні очі. Тому свідчення є одним із найцінніших джерел з історії колективізації та Голодомору в Україні 1932-1933 рр.
Видання розраховане як на науковців, так і на широке коло тих, хто цікавиться історичним минулим нашої держави.

Голодомор 1932-1933 рокiв в Українi: документи i матерiали / упоряд. Р. Я. Пиріг; НАН України, Ін-т історії України. - К. : Вид. Дім „Києво-Могил. Акад.”, 2007. - 1128 с.

У книзі вміщено великий комплекс документів і матеріалів, які переконливо розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки страшної соціогуманітарної катастрофи українського народу, інспірованої радянським політичним режимом на початку 1930-х років. Це найповніше тематичне зібрання автентичних джерел з історії українського голодомору.
Розрахована на науковців, політиків, викладачів, студентів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться цією трагічною сторінкою нашого історичного минулого.

Український голокост. 1932-1933: свiдчення тих, хто вижив. Т. 1 / упоряд. Ю. Мицик. - К. : Вид. Дім „Києво-Могил. Акад.”, 2005. - 296 с.

У книзі вміщено свідчення тих, хто пережив одну з найжахливіших трагедій в історії людства – голодомор-геноцид 1932-1933 рр., спрямований на вигублення українського народу. Спогади, які збиралися понад 10 років, дають змогу побачити дію страхітливого механізму знищення українського селянства, відновити замовчувані досі сторінки історії рідного краю. Ця книга відомого історика священика Юрія Мицика є першим таким збірником. Вона містить понад 200 свідчень, котрі разом – як і кожне зосібна – дають глибоко болючий, але сущий образ дійсності. Читаючи ці свідчення, можна виразно зрозуміти, що суть історії – не висохлі офіційні документи чи гола статистика, це живі люди та їхні переживання, часами втіха, а здебільшого біль. Ці матеріали стануть джерелом подальших досліджень, не тільки історичних, але також психологічних, соціологічних, літературних.
Видання розраховане для широкого кола читачів.

Український голокост. 1932-1933: свiдчення тих, хто вижив. Т. 2 / за ред. Ю. Мицика. - К. : Вид. Дім „Києво-Могил. Акад.”, 2004. - 443 с.

В книзі розкривається трагедія українського голокосту 1932-1933 рр., геноциду, влаштованого українському народу більшовицькою Росією. Видання побудоване на спогадах очевидців, які змальовують яскраву картину українського голокосту 1932-1933 рр., засвідчують умисне нищення українського народу. Дослідження показують, що тоді вимерло від 9 до 14 млн. населення України (в т.ч. 4 млн. дітей). Ця збірка простежує трагедію всієї території тодішньої УРСР.

Український голокост. 1932-1933: свiдчення тих, хто вижив. Т. 3 / за ред. Ю. Мицика. - К. : Вид. Дім „Києво-Могил. Акад.”, 2006. - 432 с.

Після проголошення незалежності України було знято гриф таємності з теми Голодомору, і вчені змогли вивчити архівні матеріали й друкувати науково-популярні статті, збірники документів, книги та інші матеріали.
На сьогоднішній день вже надруковано багато різноманітних матеріалів і виголошено достатньо промов і доповідей про трагедію Голодомору. Але значна частина цих матеріалів висвітлюється більше в політичній площині, аніж в науковій, а то й відверто з кон’юнктурних міркувань.
Пересічні читачі не завжди мають час і можливість детально ознайомитися з архівними матеріалами і науковими дослідженнями й проаналізувати значний потік інформації про Голодомор. Щоб допомогти неупередженим землякам різних політичних уподобань сформувати узагальнене поняття та розібратися до кінця з причинами і наслідками страшного Голодомору на Україні 1932-1933 рр. і була написана ця книжка, яка підготовлена на основі архівних документів, достовірних матеріалів та спогадів очевидців.
Видання розраховане як на науковців, так і на широке коло тих, хто цікавиться історичним минулим нашої держави.

Кульчицький С. В. Голодомор 1932-1933 рр. як геноцид: труднощi усвiдомлення / С. В. Кульчицький. - К. : Наш час, 2007. - 424 с.

На підставі багатьох документі і свідчень автор встановлює, що Голодомор 1932-1933 рр. в українському селі являв собою результат замаскованої під хлібозаготівлі каральної акції з вилучення у селян всього наявного у них продовольства. В книзі доведено, що Сталін застосував цю терористичну акцію в ситуації гострої кризи і голоду в багатьох регіонах СРСР, які були наслідком здійснюваної Кремлем прискореної „революції згори”.
Книга допомагає усвідомити, що терор голодом у поєднанні з репресіями проти безпартійної української інтелігенції та членів КП(б)У мали на меті попередити соціальний и політичний вибух в найбільшій національній республіці.
Це дослідження призначене для української громадськості, яка зацікавлена в міжнародному визнанні Закону України „Про Голодомор 1932-1933 років в Україні”, прийнятого Верховною Радою 28 листопада 2006 року.

Конквест Роберт.  Жнива скорботи : рад. колективiзацiя i голодомор / Роберт Конквест ; пер. з англ. Н. Волошинович, З. Корабiної, В. Новак. - Луцьк : Терен, 2007. - 455 с. - ISBN 978-966-8575-57-0.

Книга вперше побачила світ у 1986 році. Це одна з найгрунтовніших праць, яка була написана в часи, коли не тільки в колишньому Радянському Союзі, а й у багатьох країнах Заходу не визнавали навіть сам факт Голодомору 1932-1933 рр. в Україні. Дослідження всебічно розкриває правду про геноцид проти українського народу, насамперед його штучність та спланованість радянським тоталітарним режимом.
Для загалу читачів.

Борисенко Валентина. Свiча пам'ятi : усна iсторiя про геноцид українцiв у 1932-1933 рр. / Валентина Борисенко. - К. : Стилос, 2007. - 287 с. : iлюстр. - ISBN 978-966-8518-81-2.

У книзі на основі матеріалів усної історії розкривається глибина трагедії українського народу під час Голодомору-геноциду у 1932-1933 роках.

Голод в Українi 1932-1933 : вибранi ст. / [упоряд. Надiя Дюк]. - Луцьк : Терен, 2006. - 163 с. - ISBN 966-8575-43-1.

Ця книга містить збірку статей, котрі допоможуть описати й пояснити страшну трагедію тим, хто живе на цій багатостраждальній землі сьогодні.
Для широкого кола читачів, учнівської й студентської молоді, усіх, кому не байдужа доля українського народу.

Нацiональна книга пам'ятi жертв Голодомору 1932-1933 рокiв в Українi. - К. : Вид-во ім. Олени Теліги, 2008. - 950 с. : ілюстр.

Загальноукраїнський том „Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років” є лише частиною масштабного загальноукраїнського видавничого проекту, який включає в себе 17 обласних томів та том міста Києв.
У книзі узагальнено сучасний стан наукових досліджень з цієї проблеми. На основі архівних джерел та свідчень очевидців розкриваються причини, масштаби та наслідки Голодомору. Публікується реєстр архівних документів, перелік населених пунктів, мешканці яких постраждали під час Голодомору. Подано вибрану бібліографію та оригінальні фотодокументи.
Видання розраховане на науковців, викладачів вищих навальних закладів, істориків, краєзнавців, всіх тих, хто цікавиться історією України.

 

 

 

Tuesday, 14.11.2017 11:46 Вік: 7 Років