Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Олександр Костянтинович Чаплигін

До 70-річчя від дня народження

 

Олександр Костянтинович Чаплигін народився 10 січня 1946 року у с. Вільхуватка Харківської області. У 1964 році закінчив місцеву школу із золотою медаллю. З 1965 по 1970 рік навчався на історичному факультеті Харківського університету. Після закінчення у 1978 році аспірантури при кафедрі філософії, захистив у 1979 році кандидатську дисертацію і у з цього ж року став працювати у Харківському автомобільно-дорожньому інституті. У 1986 році очолив кафедру філософії і політології. Докторську дисертацію захистив у лютому 2002 року, з 2003 — професор.

Напрямки наукових досліджень: проблеми розвитку творчих здібностей людини, духовність, проблеми культурології, соціології. Читає курси: «Філософія», «Соціологія», «Культурологія», «Релігієзнавство», «Етика і естетика». Підготував 6 кандидатів наук і 1 доктора наук.

Член редколегії і постійний автор науково-практичного журналу «Філософія спілкування: філософія, психологія, соціальна комунікація», який видається при кафедрі ЮНЕСКО «Філософія людського спілкування», філософії і історії України Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. Один з організаторів і учасників щорічних Міжнародних Харківських Сковородинських читань (з 1992 року).

Нагороджений знаком «Відмінник вищої освіти», Грамотою Міністерства освіти і науки України, знаком «За заслуги перед колективом університету» I–III ступенів. Вибраний членом-кореспондентом Транспортної академії України.

 

 

Чаплыгин А. К. Философия в культуре: актуальные контексты : монография / А. К. Чаплыгин. - Х. : Лидер, 2014. - 358 с. - ISBN 978-966-2732-15-3.

У монографії розглядаються актуальні проблеми функціонування філософських знань у контексті сучасного культурно-цивілізаційного розвитку. Представлені сучасні інтерпретації предмету філософії, методологічних заснувань філософського знання, теперішнього і майбутнього філософії. Окремою тематизацією виділені практично орієнтовні розділи по питанням єкзистенціального вимірювання буття людини, а також стану і місця моральної філософії в трансформаційних процессах. У розділі «Філософія і література» представлені аналітичні матеріали та роздуми автора відносно «Сповіді» Августина Блаженого, а також романів Т. Мана «Іосіф та його брати», Ф. Достоєвського «Неповнолітній», А. Платонова «Чевенгур» та деяких інших літературних пам’яток у їх зв’язку з актуальними завданнями формування і самореалізації людини. У заключних розділах розглядаються проблеми і протиріччя сучасного технологізованого світу, місце і роль людини в ньому.
Розрахована на студентів, магістрантів, аспірантів і здобувачів, а також на всіх зацікавлених проблемами сучасної теоретичної і практичної філософії.

Чаплыгин А. К. Человек и творчество : работы разных лет / А. К. Чаплыгин. - Х. : ХНАДУ, 2011. - 604 с. - ISBN 978-966-303-380-8.

Узагальнені ідеї, присвячені комплексному дослідженню творчого потенціалу людини з позицій соціальної філософії і педагогіки, філософської антропології, соціології. Особливу увагу приділено процесу формування, розгортання і реалізації творчого потенціалу в умовах сучасних цивілізаційних змін у світі в цілому і процесів, що відбуваються в Україні. В окремий розділ виділені матеріали, присвячені питанням державного управління, сучасним тенденціям у політичній системі суспільства. У книзі для обгрунтування авторських позицій та ідей залучається широке коло історико-філософського матеріалу, а також відомості з різних галузей життя сучасного суспільства.
Призначена не тільки для спеціалістів, студентів та аспірантів, але й для широкого кола читачів, які цікавляться проблемами буття людини у сучасному складному і суперечливому світі, розвитку і саморозвитку внутрішніх творчих ресурсів людини.

Мовчан С. П. Основи фiлософiї технiки та технологї : навч. посiб. / С. П. Мовчан, О. К. Чаплигiн. - Х. : Форт, 2013. - 316 с. - ISBN 978-617-630-033-5.

Пропонований посібник є логічним продовженням навчальних посібників «Методологічні принципи та проблеми сучасного природознавства» (2008) та Основи філософії науки» (2010). Видання охоплює основи філософії техніки та технології у їх історичному розвитку.
Проаналізовані змістовне наповнення термінів «техніка», «технологія», «соціальна технологія», розглянута взаємодія науки, техніки, технології в історичній ретроспективі, а також у сучасному культурно-цивілізаційному просторі. Приділено увагу людиномірному та моральному аспектам техніко-технологічного розвитку. Окремо виділені питання методології філософії техніки, технології та методики технічної творчості. Досить детально розглядаються проблеми філософії глобалістики та сучасного науково-техніко-технологічного прогресу в контексті синергетичного підходу.
Структура посібника відповідає вимогам ступеневої кредитно-модульної технології навчального процесу, передбачаючи наявність розподілу тексту на навчальні модулі із системою тестових завдань.
Посібник призначений для студентів вищих технічних навчальних закладів III-IV рівнів акредитації на рівнях підготовки бакалаврів, магістрів, аспірантів та для всіх, хто цікавиться питаннями осмислення філософії техніки та технології, особливостями сучасного науково-техніко-технологічного прогресу.

Чаплигiн О. К. Творчий потенцiал людини: вiд становлення до реалiзацiї : соцiально-фiлос. аналiз / О. К. Чаплигiн. - Х. : Основа, 1999. - 277 с. - ISBN 5-7768-0611-9.

У монографії розвивається філософська концепція системно-енергетичного бачення творчості у її людському вимірі.Розглянуто сутність і зміст категорії «творчий потенціал», яка репрезентує механізм здійснення активно-перетворюючого відношення людини до самої себе і до оточуючого світу. Творчий потенціал постає як цілісний феномен, системна єдність діяльноесенціального, віртуального і трансцендентного рівнів. Проаналізоване співвідношення вказаного поняття і таких соціально-філософських категорій, як «творчість», «пізнання», «діяльність», «культура», «духовність», «менталітет». Розкриті деякі закономірності творчої еволюції людини у ході здійснення індивідуального життєвого шляху і історичного розвитку людства /у онтогенезі і філогенезі/. Вказані процеси розглядаються на фоні найсуттєвіших культурно-цивілізаційних змін кінця XX століття і трансформаційних зрушень у сучасному українському суспільстві. Визначені головні напрми реалізації потенційних творчих сил людини.
Для науковців і спеціалістів, студентів, для всіх тих, хто цікавиться питаннями ефективного використання внутрішніх творчих ресурсів людини.

Наша Сковородиана : зб. наук. пр. / М-во освіти і науки України; ХНАДУ; під ред.: І. І. Чхеайло.- Х. : ХНАДУ, 2015. - 230 с.

Збірка праць науковців кафедри філософії і політології ХНАДУ, представників різних поколінь, ветеранів кафедри, нині успішно працюючих викладачів, що досліджували життя і творчість Г. С. Сковороди. А також роботи молодих авторів-початківців (аспірантів, магістрів, студентів) у кого приклад слобожанського генія розбудив прагнення до філософських роздумів.
Призначено не тільки для фахівців, що шукають новф форми наукового спілкування в царині любові до мудрості а йдля широкого кола читачів, поціновувачів творчості Г. С. Сковороди.

Чаплыгин А. К. Моя Сковородиана : монография / А. К. Чаплыгин. - Х. : Лидер, 2015. - 288 с.

У книзі в монографічному вигляді представлені перероблені матеріали I-XXIII Харківських Міжнародних читань (1992-2015 г.)у яких автор приймав активну участь. Змістовно робота відкривається розділом, представляючим філософські ідеї Г. С. Сковороди, вчення про людину і завданнях її саморозвитку, а також специфіку і характер моральної філософії українського мислителя. Освітлення отримали також питання, пов’язаніз розкриттямкреативних рис ментальності і духовності українського народу. Філософські знання представлено як практичне любомудріє. Розкриті проблеми волі. Окремо розглядаються філософські ідеї, представлені в романах Т. Манна, Ф. Достоєвського, А. Платонова, а також у «Сповіді» Аврелія Августина і давньокитайської
«Книзі змін». Розглянуто деякі соціальні, політичні та духовні трансформації сучасного українського соціума у глобалізуючому світі.
Книга може бути цікавою, як для викладачів соціально-гуманітарних дисциплін, так і для студентів, магістрантів та аспірантів, а також для всіх хто цікавиться сучасною українською філософією.

Мовчан С. П. Основи фiлософiї науки : навч. посiб. / С. П. Мовчан, О. К. Чаплигiн ; М-во освiти i науки України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2010. - 337 с. - ISBN 978-966-303-321-1.

Ця книга с логічним розширеним продовженням посібника «Методологічні принципи та проблеми сучасного природознавства» (2008). Видання доповнені аналізом виникнення та становлення науки, описом основних концепцій сучасної філософії науки, характеристик існуючих тенденцій посткласичної науки та особливостей їх філософсько-методологічного осмислення. Детально розглянута сутність та взаємозв’язок сукупності методологічних принципів, як принципів відтору сфер існуючих підходів, так і принципів генезису нових теоретичних концепцій, тобто їх регулятивно-конструктивна роль у вирішенні не лише фундаментальних проблем сучасного природознавства, але й онтологічної та гносеологічної проблематики постнекласичної науки в цілому. Структура посібника згідно вимогам сучасної кредитно-модульної технології навчального процесу передбачає наявність планів кожної теми та низки запитань до самоперевірки і тестових завдань до кожного із залікових модулей.
Навчальний посібник призначено для магістрантів, аспірантів та пошукачів.

Мовчан С. П. Методологiчнi принципи та проблеми сучасного природознавства : навч. посiб. для студ. вузiв / С. П. Мовчан, О. К. Чаплигiн ; М-во освiти i науки України; ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2008. - 264 с. - ISBN 978-966-303-211-5.

Викладено та обгрунтовано запропонована сукупність методологічних принципів сучасного природознавства. Розглянуті філософська та наукова сутність цих принципів, їх взаємозв’язок та методологічна роль у створені теоретичних концепцій природознавства та вирішенні методологічних проблем природничих наук.
Навчальний посібник призначено для магістрів, аспірантів та пошукачів негуманітарних вищих навчальних закладів.

Людина і соціум у глобалізованому світі : монографія / за ред. О. К. Чаплигіна. - Х. : ХНАДУ, 2012. - 340 с.

У монографії розглядаються теоретичні питання, пов’язані з розповсюдженням у світі процесів глобалізації на тлі формування основ постіндустріального і after-постмодерного суспільства. Зокрема, приділено увагу розкриттю загальнопланетарних процесів, змінам у соціальній структурі, у типології особистості. Критичному аналізу піддані різноманітні теорії, що пропонують зміцнення безпеки людини та повернення на шлях сталого розвитку в сучасних умовах. Окремо розглянуто моральні аспекти і ціннісні трансформації у глобалізованому світі, ті зміни, що відбуваються у морально-етичній, політичній сферах та у повсякденному бутті людей. Отримані положення і висновки екстраполюються на процеси, що відбуваються в сучасній Україні. Визначено основні напрямки подолання кризових ситуацій у різних аспектах суспільного і індивідуального життя.

Наука, техника и технология в постиндустриальном мире : сб. науч. ст. / М-во образования и науки Украины, ХНАДУ ; под ред. А. К. Чаплыгина. - Х. : ХНАДУ, 2013. - 380 с.

У збірнику розглянуто філософські питання визначення науки, техніки і технології у їх історичній ретроспективі і в сучасному стані. Показані взаємозв’язок і взаємодія вказаних феноменів у постіндустріальному суспільстві, коли на перший план виходять технології як головна зв’язуюча ланка між науково-технічними теоріями,  феноменами і практикою.Приділено увагу сучасним і перспективним технологічним розробкам у різних областях, вказана перспективність соціальних технологій у подоланні технократичних тенденцій і придання науково-техніко-технологічному прогресі (НТТП) гуманитарної спрямованості.
Розраховано на студентів, магістрантів, аспірантів і пошукачів негуманітарних вузів III-IV рівня акридитації, на тих хто цікавиться філософськими проблемами розвитку науки, техніки і технології на постіндутріальній стадії техногенної цивілізації.

 

 

 

 

Monday, 11.01.2016 10:26 Вік: 9 Років