Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Олесь Гончар – романтик і патріот

До 100-річчя з дня народження письменника

 

Життя Олеся Гончара велике і багатогранне: всесвітньовідомий прозаїк, публіцист, критик, вчений – філолог, визначний громадський і державний діяч. Як  і кожен талановитий письменник, Олесь Гончар почав творити не на порожньому місці. Він пізнавав життя, учився у народної пісні й Шевченка, Коцюбинського і Довженка. Та справжню прозу Гончар явив світові після фронтових доріг, на яких він до глибини спізнав діалектику життя і слова. Художня спадщина письменника – це передусім романні вершини, що на них митець підіймається, щоб порушити найскладніші питання буття, вирішити найактуальніші проблеми. Романістика Олеся Гончара – це масштабний літопис війни. Подаючи цілісний образ воєнного лихоліття, письменник перегортає різні сторінки війни. Найоптимістичніше образ війни відтворено у романі «Прапороносці». Складнішим, грізнішим, трагедійнішим цей образ постав у романі «Людина і зброя».

Олесь Гончар – романтик. Слово його високе, піднесене, часом пафосне. Герої – красиві, сильні, мужні, сміливі. Полюбляє він виняткові ситуації, коли людина має виявити свою сутність до кінця. Все це відображено в романах «Тронка», «Циклон», «Берег любові», повісті «Бригантина»,  новелах «За мить до щастя» і «Кресафт», які позначені рисами справжнього новаторства. Вони підносять українську прозу на вищий щабель, утверджують її дослідницький пафос і драматичний поліфонізм буття.

Сучасники Олеся Гончара, які постійно перебували у силовому полі його слова, з особливою глибиною відчували роль митця у розвитку літератури. Нині все чіткіше окреслюється значення творчості Гончара: його внесок у формування галереї характерів, здатних взяти на себе відповідальність за світ, у збагачення філософського потенціалу літератури, у шліфування мови, розширення стильових можливостей прози, актуалізацію нових жанрових форм роману.

 

 

Гончар О. Спогад про океан : новели / О. Гончар. - К. : Веселка, 1995. - 398 с. : iлюстр. - ISBN 5-301-01790-Х.

Книгу класика української літератури Олеся Гончара складають новели, що увійшли до золотого фонду національного письменства. Насичені глибокими роздумами про долю природи і долю світу, пройняті тривогою за духовність сучасної людини, лаконічні і дотепні, ліричні й водночас сповнені тонкого психологічного аналізу, ці перлини української новелістики спонукають знову й знову замислитись над сенсом буття, будять своїм живим словом у людських серцях любов до України.

Гончар О. Людина i зброя. Циклон / О. Гончар. - К. : Днiпро, 1974. - 603 с.

В романі «Людина і зброя» відтворено подвиг студентів, які у перші дні Другої Світової війни, так і не скінчивши екзаменаційної сесії, добровільно ідуть на фронт і у двобої з ворогом складають найвідповідальніший іспит – захищають Батьківщину.
Деякі з героїв роману «Людина і зброя» діють і в романі «Циклон», але уже через багато років після війни, за інших життєвих обставин, зокрема, під час боротьби із стихійним лихом. Естафету мужності , вірності своєму народові вони передають молодому поколінню.

Гончар О. Бригантина : Повiсть. - К. : Рад. письм., 1980. - 207 с. - (Шкiл. б-ка).

Ця повість про «важких» дітей і вчителів, які працюють у спецшколі для юних правопорушників, про повсякденний педагогічний подвиг, а також про духовну красу самовідданих підкорювачів «Української Сахари» в пониззі Дніпра, про їх нелегкі долі і славні трудові звершення. Любов до Батьківщини, до природи, людини й землі, на якій живуть герої повісті, робить їх сильними й воістину красивими.

Гончар Олесь. Щоденники : у 3-х т. Т. 3. (1984-1995) / Олесь Гончар. - К. : Веселка, 2004. - 606 с. : iлюстр. - ISBN 966-01-0189-9.

До третього, останнього, тому «Щоденників» увійшли записи, зроблені за останнє десятиріччя життя письменника – 1984 – 1995 роки. Зі сторінок «Щоденника» Олесь Гончар постає перед читачем активним політичним і культурним діячем, глибоким філософом, тонким психологом. Незважаючи на поважний вік, хвороби – його дух молодий, думки свіжі, сповнені нових ідей, сподівань.
Деякі події минулих часів, що описані в 1 і 2 томах, автор аналізує по – новому, доповнює, коментує. Тут багато філософських роздумів і одкровень, афористичних висловлювань, риторичних запитань.

Гончар О. Твори : у 12-тi т. Т. 2. Земля гуде. Партизанська iскра. Микита Братусь. Щоб свiтився вогник. Оповiдання з циклу "Пiвдень". Коментарi / О. Гончар ; Iн-т л-ри iм. Т. Г. Шевченка. - К. : Наук. думка, 2002. - 508 с. - ISBN 966-00-0716-7.

У другому томі зібрання творів О. Т. Гончара  подаються повісті «Земля гуде», «Микита Братусь» і «Щоб світився вогник», кіноповість «Партизанська іскра» та оповідання з циклу «Південь». «Земля гуде» та «Партизанська іскра» - це своєрідний епос про народ на війні, про його безсмертний подвиг у підпіллі, на передовій, в часи наступу та оборони.Оповідання з циклу «Південь», а також повісті «Микита Братусь» і «Щоб світився вогник» - це перші ланки ліро-епічного циклу про красу людей праці. «Образ духовного здоров`я» - так стисло і точно визначила пафос цих творів українська критика.

Гончар О. Листи / О. Гончар ; передм. В. Яворiвського; вступ. сл. Я. Оксюти; пiслямова Р. Лубкiвського. - К. : Укр. письменник, 2008. - 431 с. - (Б-ка Шевченкiвського ком.). - ISBN 966-579-213-Х.

Це перше видання епістолярної спадщини класика української літератури, державного діяча, лауреата Шевченківської премії – Олеся Гончара. Публікація охоплює довоєнний і повоєнний час, роки хрущовської відлиги, застою, а також духовгого відродження. Як і в щоденникових записах, так і в листах відкриваються нові сторіники біографії і творчого життя письменника, його громадської, державної діяльності, широких зв`язків із читачами в Україні та за її межами.

Гончар Олесь. Твоя зоря : роман / Олесь Гончар. - К. : Днiпро, 1985. - 368 с.                

Про життєві дороги людські, про народні духовні джерела, що живлять нас від дитинства і до сивих літ, про те світле й наснажливе почуття, що звемо його любов`ю до Батьківщини, йдеться в романі Олеся Гончара. В центрі твору – образ нашого сучасника, людини з глибоким почуттям гідності й честі, здатного життям  пожертвувати в ім`я високих гуманістичних ідеалів.

Гончар Олесь. Собор : роман / Олесь Гончар. - К. : Днiпро, 1989. - 270 с. - ISBN 5-308-00521-4.

Як живе сучасна людина, який її духовний світ, як ставиться вона до великих набутків свого народу, до скарбів народної культури, з якими духовними надбаннями йде в свій завтрашній день – все це знаходить художнє відтворення в романі видатного українського письменника. Твір,що й сам став жертвою застійних явищ у суспільстві (після першого видання переслідувався і замовчувався майже двадцять років), спрямований проти духовного браконьєрства й пристосуванства. В романі читач відчує щире вболівання за збереження навколишнього середовища, чистоту людських душ.

Гончар Олесь. Тронка : роман у новелах / Олесь Гончар. - К. : Днiпро, 1984. - 294 с. : з iл. - (Шкiльна б-ка).

Роман Олеся Гончара «Тронка» у свій час став новаторським словом в українській літературі. Життя і смерть, війна і мир, радощі буття і трагедії, вірність обов’язку і зрада — усі ці поняття, їх боротьба та взаємодія є і будуть незалежно від часу вічними.

 

 

 

Friday, 23.03.2018 11:02 Вік: 6 Років