Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Під прапором сонця і неба

23 серпня - День державного прапора України

 

Про правду Божу і про працю чисту,
Про тишу сіл і гул великих міст,
Про жовту ниву та блакить небесну
Державний прапор гордо розповість.

О. Зав'язкін

 

Державний прапор – поряд з гербом та гімном – є основним державним символом країни. Серед усіх державних символів саме прапор найчастіше використовується в офіційному житті. Приватні особи для підкреслення почуття гордості за належність до певної країни також дедалі частіше використовують свій національний прапор.

Символ державності України – прапор – докладно описаний в Конституції країни. Після проголошення незалежності держави прапором України називають полотно з двох рівновеликих частин синього і жовтого кольору. При цьому співвідношення ширини полотна до його довжини – 2:3. Такі стандарти закріплені конституційно.

Історія нинішнього синьо-жовтого прапора, який і прославляє День державного прапора України, дуже давня. Починаючи з часів хрещення Русі, ці кольори завжди були присутні на прапорах Української держави різних століть. Приблизно в тому ж варіанті, як ми бачимо його зараз, український прапор було піднято у Львові в червні 1848 року. Синьо-жовте поєднання кольорів остаточно оформилося на початку XX ст.

Символами України в новітньому їх трактуванні є безхмарне небо, як символ миру – синій колір, і стиглі пшеничні ниви, як символ достатку – жовтий колір.

Бажаємо миру нашій країні і вітаємо всіх з Днем державного прапора України та Днем незалежності України!

 

 

Сергiйчук В. I.  Нацiональна символiка Украiни : наук.-худож. кн. : для серед. та старш. шк. вiку / В. I. Сергiйчук. - К. : Веселка, 1992. - 109 с. : iлюстр. - ISBN 5-301-01287-8.

Сьогодні, в час відродження національної самосвідомості, гостро постає проблема української символіки. Правильну відповідь може дати лише ретельне вивчення історичних джерел, котрі збереглися дотепер, читач відкриє для себе багато нового й цікавого, познайомившись із маловідомою інформацією про традиції використання нашим народом гербів, відкриє — і зауважить, що у священних символах України народ прагнув відобразити і ясні зорі, і тихі води, і край веселий, і мир хрещений, і славу, і волю...

Нацiональна символiка / [ред. Д. Шаблiй, Л. Жаркова ; упоряд. А. Сєрiков]. - 2-ге вид. - К., 1991. - 48 с. : iлюстр. - (Бiблiотека журналу "Пам'ятки України". Кн. 1).

Науково-популярний ілюстрований журнал Українського товариства, в якому розглянуто славне минуле України, зокрема, символіка: герб, тризуб, жовто-блакитний прапор та гімн.

Iсторiя України та її державностi : навч. посiб. для студ. вузiв / I. Є. Дещинський, I. О. Гаврилiв, Р. Д. Зiнкевич та iн. - 3-тє вид., перероб. та доп. - Львiв : Бескид Бiт, 2005. - 368 с. - ISBN 966-8450-16-7.

Автори пропонованого навчального посібника сподіваються на те, що він сприятиме насамперед, виробленню у студентів навичок систематичної самостійної роботи над опрацюванням джерел, документів, наукової літератури, періодичних видань на принципах науковості, історизму, об'єктивності, гуманізму та загальнолюдських цінностей; формування у майбутніх бакалаврів, спеціалістів, магістрів почуття патріотизму, національної гідності, правдивості в оцінці подій і фактів історії України та її державності.

Нагаєвський I.  Iсторiя Української держави двадцятого столiття / I. Нагаєвський. - К. : Укр. письменник, 1994. - 413 с. - ISBN 5-333-01198-2.

Книга доктора Ісидора Нагаєвського, написана в еміграції, висвітлює події в Україні часів Центральної Ради, Гетьману, Директорії (1917-1921 рр.). На основі  документів, свідчень сучасників, на тлі тогочасних подій в Європі автор розгортає картину боротьби за державність України в усій її складності і суперечливості. Думка автора полягає в тому, що Україна могла стати незалежною державою ще тоді.
Читач познайомиться з новою для нього історичною концепцію і оцінками діяльності державних діячів і партій того періоду, здебільшого діаметрально протилежними до недавно культивованих у радянській історіографії, і з вдячністю оцінить патріотизм і сумлінність автора.

Терлюк I. Я.  Iсторiя держави i права України : навч. посiб.-практикум / I. Я. Терлюк ; Львiв. iн-т внутр. справ при Нац. Акад. внутр. справ України. - К. : Атiка, 1999. - 189 с. - ISBN 966-95627-8-3.

Пропонований посібник містить методичні поради щодо опрацювання найважливіших тем з курсу історії держави і права України починаючи від найдавніших часів і до сьогодення. А також — списки рекомендованої літератури та витяги з текстів історико-правових джерел.

Iсторiя держави i права України : Пiдручник / А. Й. Рогожин, М. М. Страхов, В. Д. Гончаренко та iн. - Х. : Основа, 1993. - 432 с. - ISBN 5-11-000305-1.

У першій частині підручника висвітлюються суспільно-політичний лад і право України. Розглядаються основні етапи, закономірності та специфічні умови формування і розвитку суспільно-політичного ладу і права. Особлива увага приділяється висвітленню боротьби народу України за реалізацію ідей української національної державності.

Iсторiя українського козацтва : нариси : у 2-х т. / НАН України ; редкол. : В. А. Смолiй (вiдп. ред.). - К. : Києво-Могил. акад., 2006. - 799 с. : iлюстр. - ISBN 966-518-348-6.

Через сто років після появи грунтових праць з історії української козаччини Михайла Грушевського та Дмитра Яворницького сучасні українські історики на основі новознайдених документів і матеріалів та досягнень новітньої історичної науки створили узагальнений образ українського козацтва. До першого тому увійшли нариси, які охоплюють генезу та еволюцію козацтва, його цивілізаційну типологію, систему ціннісних орієнтацій та стнаовлення політичної культури. Окрім того, розглянуто питання соціальної, військової, політичної та державотворчої діяльності українського козацтва від найдавніших часів до кінця XVIII століття.

 

Wednesday, 19.08.2015 15:29 Вік: 9 Років