Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Monday, 16.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Подорож довжиною в життя

До 165-річчя з дня народження англійського письменника Генрі Райдера Хаггарда

Генрі Райдер Хаггард (1856, 22 червня - 1925, 14 травня) - людина, що справила величезний вплив на майбутнє покоління письменників і подарувала світу жанр пригод таким, яким ми звикли його сприймати сьогодні. Також, деякі книги Хаггарда вважаються прабатьками жанру фентезі. Цікаво, що на початку Генрі Хаггард навчався на юриста. Більш того, Хаггард близько шести років прожив в Південній Африці. Там Хаггард займав різноманітні управлінські посади. Саме цей африканський досвід і ляже в основу більшості подальших творів.

Все ж Генрі повертається в Англію щоб займатися сільським господарством і літературою. У свій час він подорожує по всій Англії і збирає різноманітні відомості про стан грунту, сільського господарства і місцевих жителів, після чого складає великий доповідь. І приблизно в цей же час Хаггард отримує право займатися адвокатською практикою, правда займатися цим Генрі не збирається, вважаючи подібну кар'єру нудною.

Генрі Хаггард починає все більше писати і йому вдається створювати чудові і різноманітні пригодницькі твори, які досі вражають опрацюванням деталей побуту і звичаїв чужинців, глибиною психологічних портретів персонажів і розмахом, що відбувається. Найбільш відомою стала книга "Копальні царя Соломона". Уже в наш час книга кілька разів екранізувалася.

Хаггард завжди цікавився загубленими цивілізаціями і світами, різними обрядами, тематикою переселення душ і можливістю вічного життя. Він створює серію оповідань про білого мисливця - Аллана Квотермейна. Дана серія стала всесвітньо відомою, а проза Хаггарда стає настільки популярною, що в 1912 році його зводять в лицарі.

Хаггард Райдер. Дочь Монтесумы / Райдер Хаггард. - М. : Мысль, 1991. - 399 с. : ил. - ISBN 5-244-00466-2.
Книга англійського письменника Г. Р. Хаггарда присвячена одному з найбільш драматичних моментів в історії Мексики: боротьбі її стародавнього населення, ацтеків, з іспанськими завойовниками – конкістадорами, очолюваними Е. Кортесом. Використовуючи багатий документальний історичний, історико-географічний та етнографічний матеріал, автор намалював яскраву картину побуту і культури ацтеків.
Хаггард Г. Копи царя Соломона : роман ; Прекрасная Маргарет : роман / Г. Р. Хаггард. - Минск : Белорус. сов. энцикл., 1990. - 494 с. - ISBN 5-338-00789-4.
Генрі Райдер Хаггард - англійський письменник і публіцист, автор захоплюючих пригодницьких романів. Романи "Копальні царя Соломона" і "Прекрасна Маргарет" пройняті симпатією до пригноблених народів колоній, відрізняються гострим, динамічним сюжетом, пізнавальні, захоплююче цікаві.
Хаггард Р. Клеопатра ; Люди тумана : романы : пер. с англ. / Р. Хаггард. - Волгоград : Ниж.-Волж. кн. изд-во, 1989. - 384 с. - ISBN 5-7610-0222-1.

Історичний роман "Клеопатра" Хаггарда переносить читача в Стародавній Єгипет. Сувій папірусу, знайдений в одній з пірамід, оповідає про реальні історичні особи - Клеопатру, Антонія. "

Люди туману" - гостросюжетний роман. Дія його розгортається в Африці. У пошуках скарбів "землі туману" його герої Леонард, Хуан і Оттер зазнають найнеймовірніші пригоди.

Хаггард Г. Р.  Аллан Квотермейн / Г. Р. Хаггард. - Рига : Авизе-БАСПОЛ, 1991. - 223 с. - (Приключения на суше и на море). - ISBN 5-8965-036-2.
Книга Г. Р. Хаггарда "Аллан Квотермейн" розповідає про нові захоплюючі пригоди старого мисливця Квотермейна і його друзів - героїв, вже знайомих читачам за романом "Копальні царя Соломона". Відважні шукачі скарбів відправляються в нову експедицію в Африку.
Хаггард Г. Р. Прекрасная Маргарет. Клеопатра : романы / Г. Р. Хаггард. - Краснодар : Кн. изд-во, 1991. - 493 с. - ISBN 5-7561-0610-3.
Дія історичного роману "Прекрасна Маргарет" відбувається в основному в Іспанії кінця XV століття, незважаючи на те що одне з головних дійових осіб - англійський король Генріх VII. Сюжет роману драматично насичений: погоні, переслідування, непередбачувані повороти. Дія роману "Клеопатра" відбувається в Стародавньому Єгипті.
Хаггард Генри Райдер. Собрание сочинений в 12-ти т. Т. 1. Клеопатра. Владычица зари. / Генри Райдер Хаггард ; пер. с англ. - Калуга : Библио, 1992. - 656 с.
У перший том зібрання творів англійського романіста Генрі Райдера Хаггарда увійшли два романи: "Клеопатра", "Володарка Зорі". У романі "Клеопатра" Хаггард створює ще одну легенду про знамениту царицю Клеопатру VII, володарку незалежного Єгипту. Роман оповідає про змову верховних жерців, які вирішили скинути з трону ненависну царицю Клеопатру, яка віддала Єгипет у владу Риму. Роман "Володарка Зорі" оповідає про долю царівни Нефрет, пов'язаної родинними узами з династією вавілонських царів. Після численних пригод їй судилося стати об'едінітельніцей Верхнього і Нижнього Єгипту.
Хаггард Генри Райдер. Копи царя Соломона : роман / Генри Райдер Хаггард ; пер. с англ. Н. Б. Маркович. - Киев : Грайлык, 1992. - 256 с. : ил. - ISBN 5-8357-0033-4.
  Роман Г. Р. Хаггарда "Копальні царя Соломона" розповідає про пригоди Аллана Квотермейна і його друзів. Шукачі скарбів царя Соломона відправляються в Африку, де в небезпечних і несподіваних ситуаціях виявляють благородство, мужність, вірність дружбі. Динамічний сюжет, живописні картини Центральної Африки надають роману цікавість і своєрідний колорит.
Хаггард Генри. Лейденская красавица : роман / Генри Хаггард. - Харьков : СП "Инарт", 1992. - 367 с. - (ХХ век Авантюрный роман). - ISBN 5-85882-063-2.
  Події історичного роману Генрі Райдера Хаггарда відносяться до похмурих часів інквізиції (середина XVI століття), коли іспанський король Карл V правив в Нідерландах. Трагізму і жорстокості суворої дійсності автор протиставляє захоплюючу драму любові і страждань молодих голландців.





Monday, 21.06.2021 10:39 Вік: 3 Років