Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Поет на всі часи

215 років з дня народження О. С. Пушкіна

И долго буду тем любезен я народу,
Что чувства добрые я лирой пробуждал,
Что в мой жестокий век восславил я свободу
И милость к падшим призывал…


О. С. Пушкін

Твори Пушкіна читаються і цитуються вже не одне сторіччя. Це ім'я знають люди різних народів, національностей та релігій. Знати і любити поезію і прозу Пушкіна - це стало однією з ознак інтелігентної й освіченої людини. На його казках виросло не одне покоління дітей. Чимало письменників і читачів насолоджувалися і до цих пір насолоджуються віртуозним пушкінським віршем, із захопленням занурюються у невичерпний світ почуттів і настроїв творів поета.

Значення Пушкіна в літературному, а ширше – духовному житті всього людства величезне. Цей поет стоїть в одному ряду з такими гігантами, як Данте, Шекспір та Гете. Його геній увібрав і творчо переосмислив все те, що виробило людство, всі ті багатющі народні джерела, які і живили його безсмертні творіння.

 

А. С. Пушкин в воспоминаниях современников : в 2-х т. Т. 2 / под общ. ред. В. В. Григоренко, С. А. Макашина, С. И. Машинского и др. - М. : Худож. лит., 1974. - 560 с. - (Серия литературных мемуаров).

До цієї книги увійшли спогади сучасників про Пушкіна, що охоплюють 1826-1837 роки, коли після повернення із заслання почався багатопрацьовитий шлях подолання поетом тиску цензури, впливу царя, боротьби за творчу та особисту незалежність. Завершується книга спогадами і документами про дуель, де йдеться про справжніх винуватців загибелі поета.

Губер П. Дон-Жуанский список Пушкина : главы из биографии с 9-ю портретами / П. Губер. – Х. : Дельта, 1993. - 224 с.

У пропонованій книзі автор звертає нашу увагу на жінок, яким великий поет був зобов'язаний творчим натхненням: ніжний коханець і вірний друг, турботливий сім'янин і дамський угодник, грубуватий чоловік і забавник, серйозний порадник і легковажний каламбурист. І у всьому він яскравий  і широкий. Багатогранність Пушкіна і визначає його обличчя, так щасливо для нас явлене світу.

Фридкин В. М. Пропавший дневник Пушкина : Рассказы о поисках в зарубежных архивах. - 2-е изд., доп. - М. : Знание, 1991. - 254 с. : ил. - ISBN 5-07000672-Х. 

В ході пошуків матеріалів щоденника поета, розвідок в архівах і приватних зібраннях різних країн - Англії, Франції, І талії, США - автор знайшов багато нових цікавих відомостей про Пушкіна, близьких йому людей і тих, хто причетний до його загибелі. Значна частина ілюстрацій належить автору і публікується вперше. Книга адресована найширшим колам читачів.

Фейнберг И. Незавершенные работы Пушкина / И. Фейнберг. - 7-е изд. - М. : Худож. лит., 1979. - 366 с.

Книга відомого літературознавця Іллі Фейнберга  «Незавершені роботи Пушкіна» присвячена останній праці великого поета - його «Історії Петра», яка була заборонена Миколою I, потім втрачена і залишалася в перебігу ста років невідомою читачеві, і автобіографічні записки Пушкіна, більшу частину яких поет змушений був спалити. У книзі вперше розкрито визначне історичне і художнє значення цих незавершених пушкінських творів. Видання ілюстроване старовинними гравюрами і малюнками Пушкіна.

Фейнберг И. Читая тетради Пушкина / И. Фейнберг. - М. : Сов. писатель, 1985. - 688 с.

У книгу відомого літературознавця І. Фейнберга  входять роботи різних років. Особливе місце займають в ній дослідження, присвячені долям пушкінських рукописів і чорнових зошитів поета. Серед них «Заступники батога і нагайки ...», «Історичний анекдот Пушкіна», «Невідома книга» та інші. Видання ілюстроване старовинними гравюрами і малюнками Пушкіна.

Бердичевский Ю. И. Предки и потомки А. С. Пушкина. 960-1999 : Свыше восьмисот персоналий / Ю. И. Бердичевский. - Х. : Торсинг, 1999. - 47 с. - ISBN 966-7300-78-1.

Хроніка життя предків і нащадків О.С. Пушкіна невід'ємна від минулого Росії. Напередодні 200-річчя великого поета особливо актуальна пушкінська думка про необхідність пишатися славою своїх предків. Пропонований матеріал, що збирається по крупицях близько 20 років, містить чимало цікавих несподіванок і, безсумнівно, зацікавить всіх, кому небайдужий О.С. Пушкін.

Цявловская Т. Г. Рисунки Пушкина. - 4-е изд., стер. - М. : Искусство, 1987. - 445 с.

Олександр Сергійович Пушкін був талановитим художником. Величезна графічна спадщина - понад півтори тисячі малюнків - розкидана по сотнях сторінок чорнових рукописів, на окремих листках, в альбомах його друзів. Надзвичайно цікаві ілюстрації Пушкіна до власних творів - «Кавказького бранця», «Євгенія Онєгіна», «Русалки» та інших. Саме ж чудове в малюнках Пушкіна - це звичайно, портрети. Дослідникам поступово вдається встановити, хто ж зображений на тому чи іншому з них. Більшість малюнків, відтворених у цій книзі, публікується вперше.

Пушкин А. С. Капитанская дочка / А. С. Пушкин. - М. : Прогресс, [1974] - 232 с.

Пугачовське повстання визначає зміст «Капітанської дочки» . Автор повісті передає цю подію, яка приголомшила основи самодержавства і кріпосницького ладу в Росії, через сприйняття основного героя, оповідача, молодого Петра Гриньова. Але особливість художнього прийому в зображенні повстання і образу самого Пугачова полягає в тому, що ці явища передаються не тільки через сприйняття Гриньова, але і в оцінках, сприйнятті самого автора повісті. У повісті Пушкіна образ самого Пугачова  подано в зовсім іншому освітленні, ніж в офіційних документах і вірнопідданській літературі того часу. У Пушкіна Пугачов розумний, чесний, щирий. У ньому бачимо багато чудових рис справжнього народного вождя. Майстерність автора «Капітанської дочки» знайшла своє досконале вираження і в мові цього класичного твору.

Пушкин А. С. Цыганы ; Медный всадник ; Борис Годунов ; Маленькие трагедии : Поэмы / А. С. Пушкин. - К. : Днiпро, 1975. - 199 с. - (Школьная библиотека).

З поем пізнішого періоду, що відрізняються високою ідейної змістовністю,  завершеністю поетичної форми слід назвати твір «Мідний вершник», в якому розкриваються проблеми великого загальнодержавного значення. У карбованих, урочистих віршах вступу до «Мідного вершника» Пушкін оспівав Петра I, сміливих задумів для блага Росії «до Європи прорубати вікно».
Трагедія «Борис Годунов» створювалася Пушкіним у Михайлівському. І знову поет звертається до поворотних подій в російській історії - так званого смутного часу (початок XVII ст.). Головна проблема твору - влада і народ. Пушкін показує, що влада може бути сильна лише підтримкою народу.
«Маленькі трагедії» - новий крок у пушкінській драматургії. Спостереження Пушкіна за поведінкою людей, їх пристрастями, глибоке знання досягнень світової літератури в розкритті соціально-психологічної сутності людини підвели поета до написання драматичних етюдів, в яких з граничною правдивістю і глибиною показано життя людської душі, охопленої  всепоглинаючою пристрастю - заздрістю, скупістю, честолюбством.

Пушкин А. С. Поезия. Проза. Поэмы. Сказки / А. С. Пушкин. - Х. : Фолио, 2000. - 363 с. - (Мировая классика). - ISBN 5-17-000415-Х.

Пушкін постає перед нами у всій багатогранності своєї літературної діяльності. Він поет, він і автор прозових творів, він драматург, критик, історик... Але насамперед ми сприймаємо його як великого поета, творця безсмертних ліричних творів. У період створення циклу волелюбних творів поет був переконаний у необхідності знищення всього ладу самодержавства. «До Чаадаєва», перейнятий високим патріотичним почуттям, полум'яною любов'ю до батьківщини, не залишає сумніву в волелюбних ідеях поета. Глибоко особистим почуттям овіяні такі ліричні шедеври, як «Згасло денне світило», «До моря», «Я помню чудное мгновенье... ». Їм властиві кращі риси пушкінської поезії: чистота почуття, захоплення красою як найбільшої людської цінністю. У літературній спадщині Пушкіна казка займає також значне місце. До казкових сюжетів він звертався протягом майже всієї своєї творчості. «Казка про мертву царівну і про сім богатирів» вважається по праву найліричнішою і поетичної з усіх казок Пушкіна. Ідея її заснована на контрасті двох образів: красуні цариці, яка «горда, ломлива, норовлива і ревнива», протиставляється красуня царівна - образ ідеальної дівчини, з точки зору народного оповідача, від імені якого говорить Пушкін.

Thursday, 29.05.2014 14:31 Вік: 10 Років