Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 18.10.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

“Щедрий сонях нашої землі...” До 110‐річчя від дня народження Андрія Малишка

Україно моя, далі, грозами свіжо пропахлі,
Польова моя мрійнице. Крапля у сонці з весла.
Я віддам свою кров, свою силу і ніжність до краплі,
Щоб з пожару ти встала, тополею в небо росла...

Андрій Самійлович Малишко — видатний український поет, який досяг вершин поетичної майстерності, зумів заглянути в душу українця, побачити там красу і велич та оспівати її. Ім’я цього майстра слова залишається одним з поетично-пісенних символів України. Андрій Малишко увійшов в українську культуру як людина розмаїта у своїй багатій індивідуальності, щедрий на бурхливу радість і на щиру любов, на справедливий гнів і смуток. Біографія Андрія Малишка знаменна його творчістю – пісні поета стали справжнім оберегом українського народу. Найяскравішим виявом входження митця у світ ліричної пісні стала "Пісня про рушник", яка облетіла всю планету, зазвучала різними мовами народів світу.

Малишко – митець величезного таланту і такої ж величі душі. У цій людині напрочуд гармонійно поєдналася невичерпна творча енергія і особлива тремтлива ніжність. Митець зумів віднайти ту єдину мелодію людської душі, яка увібрала і багатий духовний світ української людини, і складну національну історію, і вселюдське, і особисте. У поетичному слові А. Малишка гармонійно поєднуються музика буремних лихоліть і ніжності материнської колискової і рапсодів українських кобзарів. Сучасники справедливо називали митця “щедрим соняхом нашої землі”, “золотим соняхом української поезії”, бо тієї душевної щедрості, осяйної і сонячної, вистачало на всю Україну.

І в поезії, і в житті Малишка була одна непорушна підвалина, міцний і непідвладний жодним життєвим
землетрусам грунт – рідна земля. Йдучи складними дорогами життя, поет проніс Шевченківський заповіт любові до України, її народу і культури. Малишко витворив неповторний художній світ пісні, що зажила серед народу і залишається безсмертною.

 

 

Малишко, Андрiй. Поетичнi твори. Лiтературно - критичнi статтi / Андрiй Малишко. - Київ : Наук. думка, 1988. - 736 c. - (Бiблiотека української лiтератури. Радянська українська лiтература). - ISBN 5-12-000463-6.

Андрій Малишко – поет могутнього ліричного обдарування. Реалії дійсності, людські долі, картини природи, екскурси в історію, проблеми і конфлікти доби – усе це постає в його поезії у сприйманні яскравої, непересічної особистості, пропущеним крізь серце й розум людини з неординарним світобаченням, власними уподобаннями, ціннісними критеріями – соціальними й художніми. Ім’я Андрія Малишка вже давно й по праву вписане в історію української і багатонаціональної літератури. Краще з його доробку живе активним життям сьогодні і житиме завтра, бо не втрачає з плином часу, тієї ідейно-естетичної напруги, яка живить духовну енергію народу.

  

Малишко, А. Жайворонка срiбляний смичок : поезiї : для ст. шк. вiку / А. Малишко ; упоряд.: В. Малишко ; ілюстр. Ю. Чеканюк. - Київ : Веселка, 1988. - 269 с. - ISBN 5-301-00140-Х.

До книги А. С. Малишка (1912 - 1970), видатного українського поета, лауреата Державної (з 2000 р. Національної) премії України ім. Т. Р. Шевченка, увійшли вірші про любов до матері, про мужність і духовну велич українського народу, інтимна лірика. Це відомі поезії : «Весняна книга», «Серце моєї матері», «Жайворонок», «Зореві дні» та інші. В них звучать синівські почуття до своєї батьківщини, щире захоплення земляками – трударями. Народна етика зумовила самобутній характер поезії Малишка, яка утверджувала красу почуттів і любов до України.

Малишко, А. С. Дорога під яворами : лірика / Андрій Малишко. – Київ : Дніпро, 1982. – 95 с.

До книги увійшли відомі поезії: «Що записано мною», «З книги життя», « Дорога під яворами», «Заповітне джерело», «Дубовий цвіт», «В синім полі», «Пшениченька» та інші. У цій збірці Малишко виступив як поет і громадянин у зовсім новій якості. Він роздумував про свій день і пройдений шлях, про обов’язок митця перед народом. Митець також згадує «сиву» і «чорну» «дорогу під яворами», де стояла батьківська хата. Ця дорога стада для нього не тількі символом «малої батьківщини», але й своєрідним синівським причастям до рідної України.

Малишко, А. С. Далекі орбіти. Вибрані твори / Андрій Малишко ; упоряд.: В. А. Малишко. – Київ : Криниця,2004. – 608. – (Бібліотека Шевченківського комітету). – ISBN 966-7575-70-5.

Андрій Самійлович Малишко одна з харизматичних постатей в українській поезії XX століття. Поет особисто брав участь у жорстокій Другій світовій війні, і твори воєнної тематики це зразки високого трагізму і ліризму. Андрій Малишко пристрасний трибун і ніжний лірик. Кращі твори поета входять до золотого запасу духовних цінностей українського народу. За книгу поезій «Далекі орбіти» А. Малишко у 1964 році був удостоєний Державної (з 2000 р. Національної) премії України ім. Т.Г. Шевченка. Гуманістичний пафос поетичного натхнення А. Малишка виявився і в тому, що головними героями його творів, зокрема й воєнної доби, були звичайні люди – рядові, теслярі, фронтові кашовари – галерея героїв буднів, простих людей, що на своїх плечах винесли найстрашніші тягарі війни.

Малишко, А. С. Поезії /Андрій Малишко. – Київ : Рад. письменник, 1978. – 295 с.

До збірки увійшли такі відомі цикли віршів : «Листи на світанні», «Прозорість», «Серпень душі моєї» та інші. Вони засвідчили високу поетичну майстерність автора і принесли йому визнання й авторитет. Його ім`я сприймалося, як совість української поезії. До збірки також увійшли вірші, які стали народними піснями : «Пісня про вчительку» і «Пісня про рушник». Автор поезії “Вчителька” із глибокою пошаною та синівською любов’ю розповідає про свою шкільну вчительку. У поезії вчителька постає чесною, відданою своїй праці людиною. Змальовуючи образ своєї вчительки, Андрій Малишко висловлює подяку всім вчителям, які навчали, навчають і будуть навчати нас. «Пісня про рушник» - це лірична пісня про рушник, вишитий натрудженими руками матері на щастя, на долю сина, зігрітий її теплом, стала справжнім гімном материнської любові.

Дем`янівська, Л. С. Андрій Малишко : Життя і творчість. – Київ : Дніпро, 1977. – 116 с. – (Літературний портрет).

Андрій Самійлович Малишко (1912–1970) видатний український поет, лауреат Державної премії імені Т. Г. Шевченка, автор збірок «Батьківщина», «Україно моя!», «Битва», «За синім морем», «Полудень піку», «Дорога під яворами», «Серпень душі моєї», його поезіям властиві політична загостреність і актуальність, органічний зв’язок з фольклором. Вони сповнені гордості за Батьківщину. У нарисі висвітлюється життя одного з кращих українських поетів, аналізується його творчий доробок, розповідається про громадську діяльність Андрія Малишка.

Малишко, А. Ярославна : поезії / Андрій Малишко. — Київ : Рад. письменник, 1946. — 159, [1] с.

До збірки творів видатного українського поета, перекладача і літературного критика Андрія Малишка «Ярославна» увійшли такі відомі вірші : «Битва», «Україно моя», «До бою вставайте», «Слово о полку» та інші. Ці твори присвячено темі Другої світової війни та подають широку палітру настроїв: гіркота розлуки, сум за полеглими на полі бою, біль нездійснених мрій, туга за мирним життям і жага перемоги. Тут і безпосередні заклики до боротьби з ворогом, і розповіді про подвиги і фронтові будні, і твори пісенного жанру, і панорамні картини боїв, гіркого відступу і переможних походів. Сьогодні твори поета воєнного часу сприймаються як сповідь поета-воїна.

Friday, 11.11.2022 15:47 Вік: 2 Років