Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Що читають наші студенти?

Читач проживає тисячу життів, людина, яка не читає, проживає тільки одне...

Артуро Перес-Реверте.
«Королева Півдня»


Сьогоднішне життя дуже насичене подіями, і знайти вільний час, щоб поспілкуватись із книгою, досить важко. Та саме читання надає естетичне задоволення, а також стає поштовхом для духовного та культурного вдосконалення навіть, коли бракує приємних вражень, подій та емоцій. Восени з ініціативи проректора з наукової роботи, проводилося опитування студентів університету щодо книг, які вони нещодавно прочитали. Прийняло участь близько 300 бажаючих.

Результатом цього опитування є віртуальна виставка «Що читають наші студенти», де можно ознайомитися з популярними серед студентів ХНАДУ книгами.  Аналізуючи перелік прочитаних книг можно з упевненістю стверджувати, що наші студенти — це гармонійні та цілеспрямовані особистості. Які бажають увійти в справжнє доросле життя у всеозброєнні, а не тільки закрити сесію без «хвостів». Уподобання різноманітні від класики та світових бестселлерів, до книг «нонфікшин» та фентезі.

Зустрічайте найпопулярніші книги, які читали наші студенти, та згадайте, що з цього переліку читали ви.

 

(антиутопії)
Орвелл, Джордж. 1984 / Джордж Орвелл. — Київ : BookChef, 2021. — 368 с.
 

Роман - антиутопія, що малює дегуманізовану тоталітарну державу. В якій не можно думати та діяти самостійно бо Великий Брат невпинно стежить. Перекладений 60 мовами, є другим у рейтингу 100 кращих книг усіх часів («Newsweek»).


Джордж Орвелл (Ерік Блер) — англійський письменник, журналіст, чиї два романи, «1984» і «Колгосп тварин», видані більшим тиражем, ніж будь-які книги інших авторів 20 століття.

Ренд, Айн. Атлант розправив плечі. Ч. 1. Несуперечність / Айн Ренд. — Київ : Наш формат, 2015. — 392 с.
 

Найвідоміший роман американської письменниці Айн Ренд, який вона писала впродовж 12 років. Один із найвпливовіших художніх творів світової літератури. Книга яка не має чітких часових меж. На сторінках цієї книжки реалізм переплітається змістикою та науковою фантастикою, утопія з антиутопією, гротеск із романтизмом, філософія з політекономією.

.
(нон-фікшин, мотиваційні книги)
Кіосакі, Роберт. Багатий тато, бідний тато / Роберт Кіосакі. — Київ, 2019. — 256 с.
 

Роберт Кійосакі - японський американець. Видав книгу в кінці 90-х, і з того часу вона посіла міцне місце на книжковому ринку, претендуючи на рейтинг топ-бестселера у світовому сегменті бізнес-літератури. Автор підводить до простого висновку: щоб не залежати від милості правителів і держави, треба розраховувати лише на себе, на свої розумові здібності та набувати необхідних знань. Ламає стереотипи сприйняття сили та значення грошей.
Проте практичні ділові поради потрібно критично аналізувати з урахуванням реальності.

Синсеро, Джен. Не ной / Джен Синсеро. — Київ : Форс, 2019. — 304 с.
 

Бестселер за версією New York Times. Книгу перекладено понад 25 мовами та продано понад 3 млн примірників, а популярність авторки - «гуру» коучингу Джен Сінсеро дедалі зростає. Джен порівнює роботу над вмотивованістю та впевненістю у собі з візитами до спортзалу — регулярними та незмінними. Успіх у її викладенні це не галочка, яку можна поставити та розлягтися з пивом на дивані, це — спосіб буття та зростання. Авторка дає читачеві дружнього копняка та мотивує змінити життя. Рекомендовано читати по кілька сторінок на день або відкривати на випадковій сторінці тоді, коли в житті дуже потрібен цілющий штурхан.

Стрелекі, Дж. П. Кафе на краю світу / Дж. П. Стрелекі. — Харків : Віват, 2019. — 128 с.
 

Джон Стрелекі — відомий коуч і мотиваційний тренер. В основу роману лягли враження автора після його багатомісячної подорожі. Це притча про те, як віднайти своє місце та рухатись вперед навіть тоді, коли весь світ «робить тобі підніжку».

 Форд, Генрі. Моє життя та робота / Генрі Форд. — Київ : Наш формат, 2022. — 344 с.
 

Мемуари інженера-конструктора автомобілів, засновника корпорації «Форд Мотор». «Батько» автопромисловості США протягом свого життя не спілкувався з пресою. У cвоїй єдиній книзі сказав про себе все і відразу. Ця книга - історія заснування найбільшої в людській історії індустрії та квінтесенція життєвої мудрості одиного з найбагатших людей усіх часів.

Клейсон, Джордж. Найбагатший чоловік у Вавилоні / Джордж Клейсон. — Київ : Наш формат, 2017. — 136 с.
 

Класика літератури про економіку, управління фінансами та саморозвитку. Американський бізнесмен і письменник Джордж Семюел Клейсон публікував нариси про економію та закони грошей. Згодом їх назбиралося на цілу збірку, яка швидко поширилася серед працівників банків і страхових компаній. Книга Джорджа Клейсона написана просто й захопливо у формі історій та притч Стародавнього Вавилону. Видана у1926 році і до сьогодні залишається посібником із фінансової кмітливості.

Менсон, Марк. Витончене мистецтво забивати на все / Марк Менсон. — Київ : Наш формат, 2018. — 160 с.

 

Популярний блогер та підприємець Марк Менсон в своєму дотепному бестселері пропонує оригінальний підхід до питання як же стати по-справжньому щасливим. Через історії життєвих негараздів, провалів (як своїх, так і відомих людей) автор розповідає, як оволодіти тонким мистецтвом пофігізму. Визначивши те, до чого вам справді є діло, наплювати на все другорядне, забити на труднощі, послати до біса чужу думку і бути готовим глянути в обличчя невдачам.

Джонсон, Боріс. Фактор Черчилля: Як одна людина змінила історію / Боріс Джонсон. — Харків : Віват, 2019. — 400 с.
 

Аналізуючи досягнення й помилки, а також міфи, які супроводжували Вінстона Черчилля, письменник зобразив його як незрівнянного стратега, людину надзвичайно сміливу, красномовну й глибоко гуманну. Історія про те, як ексцентричний геній, один з найвизначніших лідерів ХХ століття, прем’єр-міністр Великої Британії, вплинув на формування світової політики. Безстрашний на полі бою, один із найкращих ораторів усіх часів, лауреат Нобелівської премії з літератури, Черчилль довів, що одналюдина може впливати на світовий лад.

(фентезі)
Сапковський, Анджей. Відьмак. Останнє бажання / Анджей Сапковський. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. — 288 с.
 

Цикл романів про відьмака Геральта, за мотивами якого створено кілька серіалів і комп’ютерних ігор. Анджей Сапковський польський письменник і публіцист, один з найпопулярніших і затребуваних фантастів Європи, лауреат безлічі престижних літературних премій і постійний учасник щорічного конгресу Європейського товариства наукової фантастики «Єврокон». Його книги створені в жанрі фентезі на стику слов’янської і європейської міфологій.

Роулінг, Джоан. Гаррі Поттер і філософський камінь / Джоан Роулінг. — Київ : А-ба-ба-га-ла-мага, 2017. — 320 с.
 

Серія з семи фантастичних романів про пригоди юного чарівника Гаррі Поттера і його друзів. Один з найуспішніших літературних проєктів. Ніколи раніше книги, тим більше дитячі, не видавалися таким тиражем. Перші 6 книг видалися тиражем 325 мільйонів екземплярів, перекладені на 64 мови.

Ґлуховський, Д. Метро 2033 / Д. Ґлуховський. — Київ : Навчальна книга — Богдан, 2022. — 616 с.   
 

Цікавий факт, книга з’явилася завдяки мережі Інтернет. Перший варіант роману письменник розмістив на сайті і активно використовував коментарі читачів сайту та виправляв у книзі як технічні неточності, так і сюжетну лінію. І ось результат спільної роботи автора та читачів - культовий постапокаліптичний роман, один зі знакових бестселерів початку ХХІ століття, який перекладено на 38 мов. Має мільйонні наклади, екранізації, атмосферні комп’ютерні блокбастери та цілий книжковий всесвіт.

Сандерсон, Брендон. Шлях королів. Хроніки Буресвітла / Брендон Сандерсон. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 1088 с.
 

Масштабна сага американського письменника-фантаста. Автор створив дивовижний світ, який не поступається світам Р. Р. Толкієна, Р. Джордана та Р. Сальваторе. Унікальна флора та фауна, ретельно продуманий політичний устрій та багата духовна культура.

Щерба, Наталя. Часодії. У 6 кн. Кн. 1. Часовий ключ / Наталя Щерба. — Харків : Школа, 2014. — 352 с.
 

Серія книг сучасної української письменниці для любителів міксу фантастики та пригодницького фентезі. Творам Щерби властива глибока проробка світу, яскраві персонажі і акцент на захоплюючому динамічному сюжеті. Особливість авторки - цікаві герої та легкий стиль. «Часоді́ї» розвповідають про пригоди юної часівниці Василини.

(мелодрами, лірика, жіночі романи)
Остін, Джейн. Гордість та упередження / Джейн Остін. — Київ : Знання, 2018. — 335 с.
 

«Прадідусь» усіх жіночих романів. Був опублікований 1813 року. Описує життя дрібного англійського дворянства на початку 19 ст. Тонкий психолог і знавець людського серця, в 21 рік письменниця створила надзвичайно виразні й правдиві образи. Роман вирізняється зворушливою романтичністю, легким гумором, психологічно точно виписаними портретами героїв.

Бронте, Емілі. Буремний перевал / Емілі Бронте ; пер. з англ. Елли Євтушенко. — Київ : Знання, 2018. — 414 с. — (English Library).
 

Єдиний роман англійської письменниці Емілі Джейн Бронте. Було видано під чоловічим псевдонімом Елліс Белл у 1847 році. Оцінки літературної цінності з плином часу змінювались з негативних на позитивні, особливо у 20-ті роки минулого століття. Неймовірний і атмосферний роман який належить до канону класичної англійської літератури.

Костенко, Ліна Триста поезій / Ліна Костенко ; уклад.: Іван Малкович, Оксана Пахльовська. - Київ : А-ба-ба-га-ла-мага". — 2019. — 416 с.
 

Лірика відомої української письменниці-шістдесятниці вражає, бо влучає в саме серце. Хоча про любов сказано так багато, що всі слова уже були чиїмись. Але Ліні Костенко вдалося розповісти про кохання оригінально та проникливо. У свої 90 років вона всяко уникає публічності, проте продовжує говорити своїми віршами.

Стефані, Мейєр. Сутінки / Мейєр Стефані ; пер. з англ. Ольги Федорченко. — Київ : КМ-БУКС, 2010. — 384 с.
 

Ідея найвідомішої саги наснилася американській письменниці. Уві сні вона побачила юнака-вампіра, який сидить поруч зі своєю коханою - звичайною дівчиною, при цьому відчуваючи складні і змішані почуття. З одного боку, він сердечно любить її і хоче захищати і оберігати, з іншого - інстинкти вимагають, щоб він випив її кров. За три місяці 29-річна Мейєр закінчила свій перший роман і розіслала його відразу декільком літературним агентам але від більшості отримала відмову. Проте в 2005 році твір побачив світ і мав просто приголомшливий успіх, якого не очікувала ні сама автор, ні видавці.

Мітчелл, Маргарет. Звіяні вітром / Маргарет Мітчелл. — Київ : КМ-БУКС, 2016. — 936 с.
 

Роман американської письменниці, написаний у 1936 році має Пулітцерівську премію. Посідає номер 16 у Рейтингу 100 найкращих книг усіх часів журналу Ньюсвік, входить до списку «100 книг століття», складеного газетою «Монд». Це неймовірна історія кохання і боротьби за життя в такий складний період, як війна. Дія відбувається на Півдні США під час Громадянської війни (1861-1865 рр.) та повоєнної Реконструкції. Головне в романі - тема загальнолюдських цінностей і долі людей, захоплених могутнім виром історичних подій.

(жахи)
 Кінг, Стівен. Воно / Стівен Кінг. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2022. — 1344 с.
 

Роман американського «Короля Жахів», уперше опублікований 1986 року видавництвом Viking Press. У творі зачіпаються важливі для Кінга теми: влада пам'яті, сила в об’єднанні, вплив травм дитинства на доросле життя. Оповідь здійснюється паралельно в різних часових інтервалах, один із яких відповідає дитинству головних героїв, а інший — їх дорослому життю.

Кінг, Стівен. Кладовище домашніх тварин / Стівен Кінг ; пер. з англ. Анатолія Пітека, Катерини Грицайчук. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. — 400 с.
 

Книга в жанрі хорору написана в 1983 році. Номінована на Всесвітню премію фентезі як найкращий роман 1984 року. Вважається однією з найкращих та найбільш філософських книг Cтівена Кінга.

Лавкрафт, Говард. Поклик Ктулху / Говард Лавкрафт ; пер. з англ. Євгена Тарнавського. — Харків : Фоліо, 2019. — 224 с.

 

Містичне оповідання Говарда Лавкрафта, написане в 1926 році і вперше видане в 1928 в журналі Weird Tales. Оповідання складається з трьох пов’язаних між собою частин, які подано як нотатки Френсіса Терстона, жителя Бостона, який займався розслідуваннями, пов’заними з культом божества Ктулху. Темнi божества, які придумав Лавкрафт мають таку популярнiсть, що сотнi творцiв містики та жахів до сих пiр продовжують розширювати його мiфологiю.

(класика)
Ремарк, Еріх Марія. На західному фронті без змін / Еріх Марія Ремарк ; пер. з нім. Катерини Гловацької. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. — 240 с.
 

Найвідоміший і найвидатніший роман антивоєнного спрямування, у якому якраз про події на війні і розповідається. Письменник у передмові зазначив: «Ця книга — не викриття і не сповідь. Це лише спроба розповісти про покоління, яке занапастила війна, про тих, хто став її жертвою, навіть якщо врятувався від снарядів».

Маркес, Ґабріель Ґарсія. Сто років самотності / Ґабріель Ґарсія Маркес ; пер. Петра Соколовського. — Харків : Фоліо, 2015. — 480 с.
 

Роман колумбійський автора займає важливе місце у творчості нобелівського лауреата.


Письменник працював над ним 18 місяців. За цей час кілька разів переписував твір. Виданий у 1967 році і досі вважається одним з кращих літературних творів XXI століття жанру «магічного реалізму». На прикладі одного маленького міста та однієї сім’ї вдалося розповісти історію цілої країни. Завдяки метафоричному переосмисленню історії Колумбії автор надає можливість поринути у колумбійський світ. Динамічний сюжет, докладні описи і глибокий філософський підтекст роблять роман несхожим на інші.

Дойл, Артур Конан Пригоди Шерлока Холмса / Артур Конан Дойл ; пер. з англ. Миколи Іванова, Марії Головко. — Київ : Знання, 2018. — 287 с.
 

Не одне покоління читачів усього світу зацікавлено стежить за дивовижними пригодами «самітника із Бейкер-стріт». Його ім’я уперше з’явилося понад століття тому. Образ Шерлока Холмса такий реальний і живий що не віриться в те, що це вигаданий персонаж і існує тільки на сторінках твору. Але у нього був прототип, якого звали Джозеф Белл, який умів з декількох дрібних деталей складати повну картину злочину, і його послугами успішно користувалися поліцейські. Белл був британським лікарем-хірургом, професором університету міста Единбурга, наставником та вчителем молодого лікаря Артура Конан Дойла. Інколи займався приватним розшуком і консультував англійську поліцію по різним заплутаним кримінальним справам.

Friday, 06.01.2023 13:40 Вік: 2 Років