Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Співачка досвітних вогнів

Я жива! Я буду вічно жити!
Я в серці маю те, що не вмирає!

 

Долі великих ваблять здатністю вбирати прагнення, радощі й болі поколінь, одержимістю служіння народові. Простежуємо їхні шляхи, переймаємо їх досвід, щоб якнайповніше віддати себе справі, до якої покликані.

Леся Українка постає перед нами все в більшій величі, все в більшій славі. Раз зійшовши зорею першої величини, її ім`я яскраво світить на осяйнім видноколі вітчизняної літератури, культури взагалі. Винятковість життєвого шляху письменниці, трагічність, що важкою печаттю з дитинства лягла на її особистість, а найперше – геніальність писань, що їх вона щедро подарувала у спадок людству, глибоко хвилюють.

Мавка, героїня безсмертної «Лісової пісні», яка не одне покоління чарує своєю ніжністю та вірою в прекрасне людське начало, проголошує : "…Я жива, я буду вічно жити, я в серці маю те, що не вмирає". Це могла б сказати про себе й сама поетеса. Адже творила вона свої образи у повній відповідності з власними думками, чуттями, переконаннями, переливаючи в їхні серця пал власного серця.

Коріння Лесиної творчості в народі. Це істина, що не вимагає доказів. Народ, його історія, його неповторна, всім світом уподобана й визнана художня творчість, його співуча мова – ось джерела, що постійно живили, скроплювали цілющою водою щедрий талант поетеси.

Епоха, на яку припав розквіт таланту Лесі Українки – це злам двох віків, украй багатих корінними суспільними змінами. Всупереч творам занепадницьким, де панували зневіра й апатія, Леся прагне пісні нової і сама творить її, ту пісню. Вона захоплена, її муза в гармонії з громадським настроєм. Пускаючи в люди свою першу поетичну ластівку, свою збірку, вона назвала її «На крилах пісень». Народ дав їй крила, на яких вона злетіла до вершин світового мистецтва, злетіла, але не відірвалась од землі, од коріння, що випоїло рясний садок її багатющої творчості. Її ім`я, її безсмерті творіння – назавжди в серцях нащадків.

 

Українка Л. Вибранi твори : поезiї, поеми, драм. твори / Л. Українка. - К. : Днiпро, 1974. - 630 с. : iлюстр.

До книги увійшли поетичні цикли «Мелодії», «Ритми», «Хвилини», «Зоряне небо», а також поеми «Роберт Брюс, король шотландський», «Давня казка» та «Ізольда Білорука». Головна тема поеми «Давня казка» - відносини поета до суспільності, а властиво значення поезії в індивідуальному і громадському житті. Устами свого героя Леся Українка засуджує тих поетів, які продавали свій талант. В основі поеми «Робертс Брюс, король Шотландський» лежать історичні події – боротьба шотландського народу 1296 – 1314 років проти англійських колонізаторів. Роберт Брюс не стільки історичний діяч, скільки символ народного ватажка – вірного вітчизні, мужнього і наполегливого в боротьбі за її свободу. «Ізольда Білорука» - це перлина ліроепосу. Основа сеї поеми взята з середньовічного роману «Трістан та Ізольда». У Лесі Українки сюжет цей видозмінюється. Так, на передній план  поеми виходить не щаслива у взаємному коханні  Ізольда Злотокоса, яку кохає Трістан, а нещаслива, з нерозділеним коханням Ізольда Білорука – забута тінь легенди.

Бояриня : Драм. поема / Л. Українка. Гетьман Iван Виговський : Роман / I. Нечуй-Левицький. - К. : Наук. думка, 1997. - 336 с. - (Б-ка школяра). - ISBN 966-00-0108-8.

Драматична поема «Бояриня» була написана у квітні 1910 року і вперше видрукована у журналі «Рідний край» в 1914 році. Твір написано під впливом історичних праць Миколи Костомарова та етнографічних джерел, коли з боку царської влади посилились утиски пригноблених окраїн і національних меншостей. Зміст поеми пов`язаний із ХVII століттям, добою Руїни й Петра Дорошенка.

Українка Леся. Хвилi моєї туги / Леся Українка. - Львiв : Каменяр, 1991. - 118 с.. - ISBN 5-7745-0341-0.

«Хвилі моєї туги…» - ці слова з поезії «Хто дасть моїм очам потоки сліз?»  винесені у заголовок книжечки,  в якій зібрано інтимну лірику Лесі Українки. Вірші, що ввійшли до неї, писались у різні роки, входили до різних поетичних збірок. І ось вперше ця сторінка творчості подається разом, як художня цілісність, що розкриває одну з яскравих граней таланту поетеси.
В ранній ліриці домінують мотиви сумні, туга за недосяжним щастям, втраченим коханням. «Я щастя не маю і в мріях не бачу», «Смутні мої думи, смутні» - такими думками – настроями пересипані вірші циклів «Зоряне небо», «Мелодії». Сама  вона вважала, що лихо її загартовує, що воно не може вбити її творчу енергію. Вірила в щасливу зорю своєї поезії, в свою потрібність людям. Звідси – «Весняная сила в душі моїй грає», «Весно, весно, - твоя перемога!».

Українка Леся. Твори в 2-х т. Т. 1. Поетичнi твори. Драматичнi твори / Леся Українка. - К. : Наук. думка, 1986. - 608 с. - (Б-ка укр. лiт.)

До книги увійшли поезії «На крилах пісень», «Думи і мрії», «Відгуки», а також драматичні твори : «Одержима», «Осіння казка», «Кассандра». Поема «Одержима» розкриває суть християнської філософії всепрощення. Одночасно тут висловлені роздуми про любов і ненависть, самозречення, честь і совість. Головна героїня поеми «Кассандра» - дочка троянського царя Пріама Кассандра, наділена даром провидіння, але ніхто не вірить її пророкуванням, аж поки вони не справдяться, і в цьому її трагедія. І вона не може нічого змінити, вплинути на хід подій, бо «не робить нічого для боротьби, а коли й намагається робити, то діла її гинуть марно, бо – діла без віри мертві суть, а віри в порятунок у неї нема», так пояснює зміст своєї «Кассандри» сама авторка. «Осіння казка» - це фантастична драма, тут фантастичне й реальне тісно переплелось: поруч діють символічні образи Принцеси, Лицаря й цілком реалістичні персонажі – Служебка, Пастух, Робітники. Поборником волі виступає тут не шляхетний лицар, а будівничий, який веде за собою робітників на штурм льодової скелі.

Украинка Леся. Избранное / Леся Украинка. - М. : Правда, 1984. - 432 с. : ил.

До збірника увійшли вірші з циклів: «Кримські спогади», «Невільничі пісні», «Миті», «Мелодії», а також поеми «Кам`яний господар»  та «Оргія». Леся Українка дала оригінальну трактовку середньовічної іспанської легенди про Дон-Жуана. Драма називається «Кам`яний господар» , бо ідея її – перемога кам`яного консервативного початку, втіленого в Командорі, над роздвоєною душею гордої, егоїстичної жінки - донни Анни, а через неї і над Дон–Жуаном, «лицарем волі». Дон-Жуан протестує проти святенницької моралі дворянського середовища, до якої він належить. Але поетеса лише іронічно могла назвати Дон-Жуана «лицарем волі», тому що під свободою він розумів анархічну розбещеність. Остання закінчена драматична поема Лесі Українки називається «Оргія». У ній показано зіткнення двох культур : давньогрецької, що прийшла до занепаду, і римської культури, що спирається на грубу силу солдатів – завойовників. Основний герой поеми – грецький патріот, співець Антей, безмірно страждає від того, що його рідна земля підкорена. Він не хоче ні почестей, ні слави від іноземних загарбників. Співпрацю з ними він сприймає як зраду. Леся Українка бичує в «Оргії» розтлінну теорію «світового панування» і винятковості тієї чи іншої раси.

Украинка Леся. Лесная песня : Лирика и драматические произведения / Леся Украинка. - М. : Худож. лит., 1988. - 399 с. - (Классики и современники. Поэтическая библиотека). - ISBN 5-280-00052-3.

«Лісова пісня» виросла на грунті української народної творчості. Основною рисою сюжету твору є поєднання казкового й реального світу, показ взаємин між людьми й фантастичними постатями. Головною темою твору є утвердження торжества кращих людських почуттів над власницькими інстинктами, буденщиною і прозою життя.

Костенко Анатоль. Леся Українка / Анатоль Костенко. - К. : А.С.К., 2006. - 511 с. - (Життя видатних людей). - ISBN 966-319-137-6.

Книга розповідає про долю і звитягу Лесі Українки – людини надзвичайної навіть серед рівних їй за геніальністю.
Уявлення про багатогранність легендарної постаті дає вдале поєднання відомої повісті Анатоля Костенка з листами та іншими документальними матеріалами, пов`язаними із життям і творчістю великої поетеси. Книга розрахована на широке коло читачів.

Костенко Анатоль. Спiвачка досвiтнiх вогнiв / Анатоль Костенко. - К. : Веселка, 1971. - 224 с.

Життєвий шлях Лесі Українки сповнений сміливої, впертої боротьби, а творчість її стала караючим мечем для гнобителів. Ця книжка розповідає про те, як хвороблива маленька дівчинка виросла у сильну духом народну поетесу, відому далеко за межами України.

 

 

 

Saturday, 25.02.2017 13:33 Вік: 8 Років