Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Світ дитинства – найкращий світ

До Міжнародного дня захисту дітей


Якщо ви хочете виростити хороших дітей, витрачайте на них в два рази менше грошей і в два рази більше часу.

Естер Селсдон



Міжнародний день захисту дітей відзначається в перший день літа, коли у школярів починаються довгоочікувані літні канікули.

Всюди проводяться цікаві дитячі заходи як державними, так і комерційними організаціями, мета яких – привернути увагу до проблем дітей. Кожна дитина має право зростати здоровою і сильною, бути освіченою і захищеною. 1 червня проводиться велика кількість благодійних акцій на підтримку дітей, які потребують допомоги: діток з обмеженими можливостями, сиріт, біженців, дітей з малозабезпечених і неблагополучних сімей. Це шанс допомогти їм знайти щасливе дитинство.

В Україні цього дня відбуваються різноманітні заходи та благодійні акції, концерти, змагання, конкурси, лекції, виставки, демонстрація фільмів, виступи артистів та аніматорів, фестиваль морозива, фестиваль дитячої творчості.

Головний заклик більшості акцій, які проводяться цього дня в більш ніж 60 країнах світу, – тільки дорослим під силу вирішити проблеми дітей.

До дня захисту дітей ми підготували для вас яскраву добірку цікавих дитячих книжок, які можна читати з маленькими і дорослими дітьми і самим батькам - коли молодші вже поснули.

Нестайко Всеволод. Незнайомка з Країни Сонячних Зайчикiв : казковi повiстi / Всеволод Нестайко. - Київ : Веселка, 1988. - 365 с. :  iлюстр. - ISBN 5-301-00125-6.
До книги увійшли повісті – казки українського дитячого письменника про незвичайні пригоди сучасних школярів в Країні Сонячних Зайчиків та в лихій Зландії, а також про лісову музичну школу, де вчаться веселі й дружні звірята.
Українськi народнi казки / [упоряд. та передм. Л. Ф. Дунаєвської]. - 3-тє вид. - К. : Веселка, 1990. - 270 с. : iлюстр. - ISBN 5-301-01020-4.
  До книги увійшли найпопулярніші українські народні казки про тварин, чарівні та соціально-побутові: «Цап та баран», «Пан Коцький», «Котигорошко», «Яйце-райце», «Правда і Кривда», «Телесик» та інші. Вони прославляють розум, кмітливість, доброту, працелюбність, мужність, вчать боротися за торжество справедливості.
Короленко В. Г. Дети подземелья / В. Г. Короленко. - М. : Сов. Россия, 1984. - 48 с. : ил.
  Повість «Діти підземелля» вводить нас у світ міської бідноти, людей «дна», які ведуть важке життя. Письменник розповідає про страшне життя дітей, які не мають рідного кута, маленьких безпритульних бродяг, які з колиски повинні переносити жахи жебрацького існування. Знаменно те, що Короленко пише про цих дітей з такою ніжністю, яка перетворює цю повість в пристрасний захист знедолених. Саме в цьому «поганому суспільстві» маленький герой повісті знаходить справжню дружбу, любов і отримує перший урок справжнього гуманізму.
Франк Анна. Дневник Анны Франк / Анна Франк ; пер. Р. Райт-Ковалевой. - М. : Изд-во иностр.лит., 1960. - 237 с.
  Анна Франк вела щоденник, як це часто роблять дівчинки її віку, але щоденник Анни – це обвинувальний акт проти фашизму. Його вела дівчинка, яка ховалася з батьками в притулку. На жаль Анна загинула в концтаборі, але її голос дійшов до нас і в ньому велика сила – щирості, людяності. Її щоденник нагадує всім про вчинений злочин, попереджає : не можна допустити, щоб це повторилося!
Треверс Памела Лiлiан. Мерi Поппiнс : повiсть-казка / Памела Лiлiан Треверс. - Київ : Веселка, 1981. - 199 с. :  iлюстр. - (Бiблiотечна серiя).
  Знаменита казкова повість англійської письменниці Памели Треверс про незвичайну няню Мері Поппінс, яка з'являється невідомо звідки і зникає, коли їй заманеться. Її люблять діти у всіх країнах світу. Ще б! Адже вона розуміє мову звірів і птахів, а коли буває в хорошому настрої, може навіть злетіти під стелю.
Буличов Кир. Дiвчинка з Землi : фантаст. оповiдання та повiстi / Кир Буличов ; пер. з рос. П. Литвиненка. - Київ : Веселка, 1987. - 252 с. : iлюстр.
  Аліса Селезньова - Дівчинка з Землі - ім'я, знайоме не одному поколінню читачів. Кмітлива дівчинка з загостреним почуттям справедливості, невгамовною цікавістю і любов'ю до життя перекочувала з паперових сторінок в кіно і мультиплікацію, ставши одним із символів дитинства. Дитинства, вільного від жорстокості і зради, дитинства, в якому дружба і сміливість здатні творити справжні чудеса. Три повісті збірки представляють читачеві класичні пригоди юної космонавтка і її друзів - інопланетянина Громозеки, капітана Полоскова і бортмеханіка Зеленого.
Конь с розовой гривой : повести и рассказы советских писателей / сост. Г. П. Турчина. - Москва : Правда, 1988. - 480 с. : ил.
  В збірнику представлені повісті  та оповідання відомих письменників В. Вересаєва, М. Пришвіна, В. Астаф`єва, П. Бажова та інших про дитинство. В оповіданні «Ісанка» В. Вересаєв розмірковує про проблеми, що хвилюють молодь, про роль жінки в суспільстві. Розповідь М. Пришвіна «Лисичкін хліб» залучає дітей до природи, виховує їх добрими і гуманними. «Кінь з рожевою гривою» - це автобіографічна розповідь В. Астаф`єва про сільське дитинство. Письменники зуміли поглянути на світ «очима дорослої дитини».
Драгунский Виктор. Денискины рассказы / Виктор Драгунский ; худож. В. Лосин. - М. : Дет. лит., 1976. - 319 с. : ил.
  «Деніскині розповіді» - цикл оповідань про життя дошкільника, а потім учня молодших класів школи Дениса Корабльова. Це звичайний хлопчисько, з яким раз  у раз відбуваються смішні і курйозні випадки.
Thursday, 28.05.2020 12:56 Вік: 4 Років