Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Світом керує число "Пі"

У ньому закодовані усі книги — і ті, які були написані, і ті, які ще вийдуть з-під пера. А також усі номери кредиток і виграшні комбінації у лотереях...

 

14 березня у світі відзначається одне з найнезвичайніших свят – Міжнародний день числа "пі" (International π Day). Вперше цей День був відзначений у 1988 році в науково-популярному музеї Експлораторіум в Сан-Франциско (San Francisco Exploratorium, США).

З цим незвичайним числом ми стикаємося вже в молодших класах школи, коли починаємо вивчати коло та окружність. Число "пі" – математична константа, що виражає відношення довжини кола до довжини її діаметру. У цифровому вираженні "пі" починається як 3,141592… і має нескінченну математичну тривалість.

У повсякденних обчисленнях ми користуємося спрощеним написанням числа, залишаючи лише два знаки після коми, – 3,14. Поглянувши на цей знак, відразу ж стає очевидним, чому саме 14 березня відзначається День числа "пі".

Як вважають фахівці, це число було відкрите вавілонськими магами. Воно використовувалося при будівництві знаменитої Вавілонської башти. Проте, недостатньо точне вирахування значення "пі" призвело до краху всього проекту. Можливо, що ця математична константа лежала в основі будівництва легендарного Храму царя Соломона.

Примітно, що Міжнародний день числа "пі" збігається з днем народження одного з найвидатніших фізиків сучасності – днем народження Альберта Ейнштейна.

Вчені дуже люблять це свято, відзначаючи його різними фізико-математичними і кулінарними (!) заходами. Кулінарія тут випадає якраз дуже до речі – зазвичай випікаються великі торти, і вся команда вчених розсаджується довкола "магічного" кола (як правило, з намальованим "пі" у центрі), пригощаючись і міркуючи про відносність цього незвичайного числа.

 

 

Слєпкань З. I. Методика навчання математики : пiдручник / З. I. Слєпкань. - 2-е вид., доп. i перероб. - К. : Вища шк., 2006. - 582 с. : iлюстр. - ISBN 966-642-267-0.

Розглянуто різні методичні підходи до подання навчального матеріалу з основних змістовних ліній шкільного курсу математики, контролю успішності учнів, організації позакласної роботи. Подано грунтовний аналіз особливостей сучасних шкільних програм з математики, розкрито сутність системного, комплексного й особистісно орієнтованого підходів до навчання математики.
У другому виданні наведено новий розділ “Методика навчання елементів комбінаторики, початків теорії ймовірності та вступу до статистики”.
Для студентів математичних спеціальностей вищих педагогічних навчальних закладів.

Литвин I. I. Вища математика : навч. посiб. для студ. вузiв / I. I. Литвин, О. М. Конончук, Г. О. Желiзняк ; Мiністерство освiти i науки України; Держ. комiтет зв'язку та iнформатизацiї України. - 2-ге вид. - К. : Центр учб. літератури, 2009. - 367 с. - ISBN 978-966-364-854-5.

Посібник містить виклад матеріалу курсу “Вища математика” в обсязі діючої програми для вищих закладів освіти першого та другого рівня акредитації.
Складається з 11 розділів, в кожний з яких входить теоретичний матеріал, приклади розв'язання типових задач, система вправ для закріплення вивченого теоретичного та практичного матеріалу, опорний конспект, в якому зібрано в компактному вигляді всі основні поняття розділу. Останній розділ містить самостійні роботи різних типів та рівнів складності.
Опорні конспекти, як підсумковий та довідковий матеріал, зручно використовувати для актуалізації опорних знань студентів, закріплення вивченого матеріалу, при виконанні тренувальних самостійних робіт, домашніх завдань та підготовці до рубіжного контролю по темі та курсу в цілому.
Посібник призначається для студентів різних форм навчання та викладачів технікумів, ліцеїв, коледжів та гуманітарних інститутів.

Красс М. С. Математика для экономистов : учеб. пособие для студентов вузов / М. С. Красс, Б. П. Чупрынов. - СПб. : Питер, 2008. - 464 с. - (Учебное пособие). - ISBN 978-5-94723-672-9.

У навчальному посібнику викладено необхідні економістам основи вищої математики, на яких базуються математичні методи, що застосовуються для вирішення конкретних економічних завдань. Автори наводять основні елементи методів оптимізації в економіці та фінансовій математиці, прийоми розрахунків ризикових ситуацій. Особливу увагу приділено економетриці. Матеріал кожного розділу проілюстрований прикладами і супроводжується добіркою задач для практичних занять. У додатках наведені значення табличних коефіцієнтів, використовуваних у розрахунках.
Посібник буде корисним студентам, аспірантам та викладачам економічних і суміжних спеціальностей вузів, заочного та дистанційного навчання, а також економістам-практикантам.

Лiнiйна алгебра та аналiтична геометрiя : навч. пiдруч. для студ. / Ю. К. Рудавський, П. П. Костробiй, Х. П. Луник та iн. - Львiв : Бескид Бiт, 2002. - 260 с. - (Математика для iнженерiв). - ISBN 966-96071-2-4.

У навчальному підручнику викладена лінійна алгебра та аналітична геометрія в обсязі програми цього курсу для студентів базових напрямків інженерно-технічних спеціальностей.
Підручник містить відомості про матриці і визначники, лінійні системи рівнянь, елементи векторної алгебри та аналітичної геометрії на площині і у просторі, лінійні простори, лінійні оператори, квадратичні форми і їх зведення до канонічного вигляду. Викладення супроводжуєтья розв'язуванням достатньої кількості задач.

Небратенко О. В. Елементи векторної алгебри та аналiтичної геометрiї / О. В. Небратенко, В. О. Нестеренко, Ж. В. Саппа ; М-во освiти i науки України; ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2009. - 72 с.

У першому розділі надані основні поняття: вектора та лінійних операцій над ними; скалярний, векторний добутки двох векторів; мішаний добуток трьох векторів; властивості цих добутків та обчислення. Наведені приклади, які найчастіше використовуються при вивченні цього розділу.
У другому розділі “Елементи аналітичної геометрії” розглянуті такі теми як: пряма на площині, пряма та площина у просторі. За кожною темою надані основні поняття метода координат за допомогою якого кожен геометричний образ (точка, пряма, площина) може бути вивчен або зображен за допомогою об'єктів алгебри. Показано як за допомогою аналітичної геометрії розв'язуються геометричні задачі.
Конспект лекцій розрахований на студентів усіх спеціальностей.

Нацик Л. Д. Курс высшей математики в схемах, алгоритмах, примерах : учебно-метод. пособие / Л. Д. Нацик, Е. И. Тарапова ; М-во образования и науки Украины ; ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2009. - 159 с. - ISBN 978-966-303-267-2.

Навчальний посібник написаний відповідно до вимог державних стандартів до загального курсу вищої математики для економічних і технічних спеціальностей.
Навчальний посібник призначений для іноземних студентів молодших курсів університетів, які, як правило, ще не подолали мовний бар'єр при вивченні курсу вищої математики російською мовою. Відомо, що зазначена обставина ускладнює викладення в аудиторії матеріалу, а також використання іноземними студентами рекомендованої навчальної літератури, у зв'язку з необхідністю сприйняття великих об'ємів текстової інформації, що міститься у визначеннях, твердженнях, доказах, поясненнях.

Бублик Г. Ф. Фiзичнi процеси в приладах i системах : навч. посiбник. - К. : Либiдь, 1997. - 198 с.

У посібнику викладено основи методів опису фізичних процесів, з якими стикається інженер приладобудівного профілю у своїй професійній діяльності. Розглянуто детермінований і ймовірнісний підходи. За основу взято енергетичну концепцію, базу якої становить рівність Парсеваля, та кореляційну теорію випадкових процесів. Для випадкових процесів наведено деякі підходи для здобуття оцінок  їхніх основних характеристик.
Для студентів вищих технічних закладів освіти.

Кучерук I. М. Загальний курс фiзики : у 3-х т. : навч. посiб. для студ. вузiв. Т. 1. Механіка. Молекулярна фізика і термодинаміка / I. М. Кучерук, I. Т. Горбачук, П. П. Луцик ; за ред. I. М. Кучерука. - 2-ге вид., випр. - К. : Технiка, 2006. - 532 с. - ISBN 966-575-193-Х.

У навчальному посібнику систематично викладено фізичні основи механіки і молекулярної фізики. Головну увагу приділено розкриттю фізичного змісту, сучасного розуміння основних законів і понять механіки та молекулярної фізики, обгрунтуванню фундаментальних теорій і встановленню меж їх застосовності.
Фізика має велике значення у розвитку всіх галузей економіки. Це визначає місце курсу фізики у програмах вищої школи, особливо вищих технічних навчальних закладів.
Для студентів технічних і педагогічних спеціальностей вищих навчальних закладів.

Кучерук I. М. Загальний курс фiзики : у 3-х т. : навч. посiб. для студ. вузiв. Т. 2. Електрика і магнетизм / I. М. Кучерук, I. Т. Горбачук, П. П. Луцик ; за ред. I. М. Кучерука. - 2-ге вид., випр. - К. : Технiка, 2006. - 452 с. - ISBN 966-575-198-0.

У навчальному посібнику головну увагу приділено розкриттю фізичного змісту і сучасному розумінню основних законів, принципів і понять електричних та магнітних явищ, поясненню їх єдності та відносності проявів. Самі закони формулюються у вигляді кількісних співвідношень між величинами, встановленими дослідно. Достатню увагу приділено вивченню електричних і магнітних властивостей речовини та технічному використанню електромагнетизму.
Для студентів технічних і педагогічних спеціальностей вищих навчальних закладів.

Загальний курс фiзики : зб. задач : навч. посiб. / За ред. I. П. Гаркушi. - 2-ге вид., стер. - К. : Технiка, 2004. - 556 с. : iлюстр. - ISBN 966-575-147-6.

Збірник складено відповідно до діючої програми загального курсу фізики для фізичних спеціальностей вищих педагогічних навчальних закладів, а також переважної більшості спеціальностей вищих технічних навчальних закладів. Він містить близько 2200 задач з усіх розділів курсу, які мають широкий діапазон рівня складності. Відповіді до найбільш складних задач супроводжуються вказівками та розв'язаннями. Різноманітний за змістом та рівнем складності набір задач дає змогу використовувати збірник також під час вивчення загального курсу фізики у вузах з підвищенним обсягом викладання фізики.
Для студентів інженерно-технічних і педагогічних спеціальностей вищих навчальних закладів.

Федулiна А. I. Теоретична механiка : навч. посiб. для студ. вузiв / А. I. Федулiна. - К. : Вища шк., 2005. - 319 с. : iлюстр. - ISBN 966-642-232-8.

За допомогою різних засобів структурування матеріалу викладено теоретичні відомості з основних розділів теоретичної механіки: «Статистика», «Кінематика», «Динаміка». В оригінальній формі наведено розв'язування задач і доведення теорем методом рухомої графіки за допомогою поетапного накладання. Застосовано кольорові схеми і таблиці, які сприяють підвищенню ефективності засвоєння матеріалу. Дає змогу студентам ознайомитися з кожною темою, зрозуміти причинно-наслідкові взаємозв'язки між ними й окремими поняттями.
Для студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації.

Теоретическая механика. Теория и задачи : учеб. пособие для студентов вузов / В. Г. Солодов, А. Г. Авершин, Ю. В. Стародубцев, А. А. Хандримайлов, О. Н. Шипенко ; М-во образования и науки Украины; ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2007. - 214 с. - ISBN 978-966-303-160-6.

Навчальний посібник складається з елементів теорії та вирішення завдань з основних розділів механіки: геометричної статики, кінематики, динаміки матеріальної точки і твердого тіла, аналітичної механіки, передбачених програмою курсу теоретичної механіки. Приклади рішень супроводжуються методичними вказівками. За основу практичного матеріалу взяті обрані завдання відомого збірника завдань для курсових робіт з теоретичної механіки.
Посібник містить короткі відомості з теорії та приклади розв'язань типових задач.
Призначений для студентів технічних університетів денної, вечірньої та заочної форм навчання.

 

Tuesday, 10.03.2015 11:41 Вік: 10 Років