Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Талант, відданий народу

До дня народження І. Карпенко-Карого (29.09.1845-15.09.1907)

 

Видатний драматург, актор, режисер, один із основоположників українського професіонального театру, Іван Карпович Тобілевич (І. Карпенко-Карий) справою свого життя, своїм творчим покликанням вважав служіння народу пристрастним словом митця і як справжній художник відіграв велику роль у боротьбі за реалізм, народність, ідейність української літератури й театрального мистецтва. Драматургія І. Карпенка-Карого – явище самобутнє й оригінальне в українській літературі.

  

За двадцять років літературної діяльності І. Карпенко-Карий написав близько двадцяти п`єс. Його творчість стала етапною на шляху розвитку драматичного мистецтва другої половини ХIХ – початку ХХ ст. В своїх кращих творах, з чітких позицій демократичної естетики, художньо осмислюючи важливі й актуальні проблеми свого часу й минулого, І. Карпенко-Карий досяг вершин критичного реалізму в українській драматургії. Творчо розвиваючи традиції народності  й реалізму в передовій українській літературі, і насамперед традиціі Т. Шевченка, М. Гоголя, О. Островського, І. Карпенко-Карий значно розширив можливості драматичного жанру, виявляючи при цьому сміливе новаторство як в розкритті поставлених проблем, так і в методах художнього відображення дійсності.

 

Завдяки життєвій правді, яскравості й колоритності цілої галереї типів тогочасного суспільства, які прийшли в його твори з самого життя, вмілому використанню фольклорних мотивів, соковитої народної мови, твори І. Карпенка-Карого і сьогодні хвилюють широке коло читачів і глядачів.

 

 

Карпенко-Карий I. Драматичнi твори / I. Карпенко-Карий ; [вступ. ст., упорядкув. i прим. Р. Я. Пилипчука]. - К. : Наук. думка, 1989. - 608 с. : iлюстр. - (Бiблiотека української лiтератури. Дожовтнева українська лiтература). - ISBN 5-12-009281-0.

У книзі подані кращі драматичні твори видатного українського драматурга І. К. Карпенка-Карого : „Бурлака”, „Сава Чалий”, „Хазяїн”, „Сто тисяч”, „Розумний і дурень”. Опанас Зінченко – це головний герой п`єси „Бурлака”. Він бунтар, який повстає проти несправедливості сільскої адміністрації, борець за вищі ідеали загального добра. А в комедії „Розумний і дурень” уперше в творчості І. Карпенка-Карого було виведено тип українського чумазого, глитая. Жадоба збагачення хитрого і спритного мужика є визначальною для головних героїв комедій „Хазяїн” і „Сто тисяч”.

Майстер драми. Драматичнi твори I. Карпенко-Карого : навч. посiб. - К. : Грамота, 2004. - 494 с. - (Шк. б-ка). - ISBN 966-8066-28-6.

До книги введено соціально–побутові та соціально–психологічні драми, сатиричні комедії видатного українського драматурга І. К. Карпенка-Карого: „ Бурлака”, „ Наймичка”, „Житейське море”, „ Мартин Боруля”. Сьогодні, зі значної історичної відстані, творчість І. Карпенка-Карого особливо виразно являє свій дивовижний обшир і глибину. Давши високі художні зразки в усіх класичних жанрах – драмі, комедії, трагедії, – Карпенко-Карий у кожному творі порушував важливі морально–етичні проблеми свого часу на тлі широко виписаних картин суспільного життя.

Карпенко-Карий Iван. Твори : в 3-х т. Т. 1. Драматичнi твори / Iван Карпенко-Карий. - К. : Днiпро, 1985. - 439 с.

Драматургія І. Карпенка-Карого – явище самобутнє й оригінальне в українській літературі. За двадцять років літературної діяльності І. Карпенка-Карий написав близько двадцяти п`єс. Його творчість стала етапною на шляху розвитку драматичного мистецтва другої половини ХIХ – початку ХХ ст. В своїх кращих творах, з чітких позицій демократичної естетики, художньо осмислюючи важлві й актульні проблеми свого часу й минулого, І. Карпенко-Карий досяг вершин критичного реалізму в українській драматургії.

Карпенко-Карий I. Хазяїн : Комедiя в 4-х дiях / I. Карпенко-Карий. - К. : Днiпро, 1978. - 147 с.

Іван Карпенко-Карий – видатний український драматург, один із засновників передового українського дожовтневого театру. П`єса  „Хазяїн” була написана в 1900 році. „Хазяїн” – це  зла сатира на чоловічу любов до стяжання, без жодної іншої мети. Майже кожна п`єса драматурга ставала подією на сцені. Але такий соціально гострий твір, як „Хазяїн”, в українському театрі того часу з`явився вперше.

Тобiлевич С. В. Життя Iвана Тобiлевича (Карпенка-Карого) / С. В. Тобiлевич. - К. : Мистецтво, 1945. - 284 с.

Автор спогадів „Життя Івана Тобілевича (Карпенка –Карого)” Софія Виталіївна Тобілевич – дружина великого драматурга і корифея українського театру. Ще за життя Івана Карповича Софія Виталіївна почала пробувати свої сили в літературі. Серед рукописів Софії Виталіївни зберігається чимало віршів, оповідань, записів народних пісень і казок.Та найбільшу цінність, безперечно, становлять її мемуари про видатних діячів української культури: Лисенка, Старицького та ін. Непідроблена щирість і справжня художня майстерність викладу, вміння відтворити духовний образ Івана Карповича на основі почутого з його уст, чи на підставі власних спостережень, - захоплюють в цьому нарисі не тільки дослідника, але й звичайного читача.

Українськi письменники. Бiо-бiблiографiчний словник : у 5-ти т. Т. 2. Дожовтневий перiод (XIX – поч. ХХ ст.). - К. : Худож. лит., 1963. - 752 с.

В даний том словника включено письменників XIX та початку XX століть, тобто письменників дожовтневого періоду. Біо-бібліографічні  довідки про кожного письменника розташовані за алфавітом. На першому місці поставлено справжнє прізвище автора, за винятком письменників, які мають постійні псевдоніми. Після прізвища письменника в кожній біо–бібліографічній довідці наводяться, по можливості, всі псевдоніми та криптоніми, якими підписував свої твори той чи інший автор. Кожна біо- бібліографічна довідка поділяється на чотири розділи. В першому подаються дуже стислі біографічні відомості про письменника. В розділі другому довідки подані основні першодруки, тобто показано, де й коли вперше з`явився той чи інший твір письменника. В третьому розділі подаються найбільш важливі повторні видання творів; в четвертому – вибірково критичні матеріали про письменника.

Friday, 25.09.2015 09:27 Вік: 9 Років