Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

«Тому і став я сіячем…»

Образ людини-сіяча проходить крізь усю творчість видатного українського письменника Михайла Панасовича Стельмаха. Сіяча, який засіває родючу землю добірним зерном, щоб заврожаїлась нива, заспівавши доспілим колосом, який людські серця наповняє вірою в  торжество життя. Людина-сіяч, хліб, рідна земля… Ці визначальні для естетичного кредо Михайла Стельмаха поняття освячено почуттям любові.

Мати – одне з найсвятіших понять для письменника. По-синівському низько схиляючись перед образом  матері, Михайло Стельмах усією своєю творчістю проспівав гімн жінці, її материнству, яке споконвіку дарувало й дарує життя.

Не можна не захоплюватись широкою панорамою життя українського народу – від дореволюційних часів аж по нинішній день! – що її Михайло Стельмах майстерно змалював у низці своїх прозових творів. Трилогію, яку в 1961 році відзначено премією, складають романи «Хліб і сіль», «Кров людська – не водиця», «Велика рідня». Ця трилогія посідає особливе місце не тількі в творчості письменника, а й в сучасній українській прозі.

«Лірична пісня –  це душа народу, це безмежне поле, засіяне зернами історії і заквітчане людськими надіями, це незміряна, воістину народна любов до своєї дідизни, це достойна людська гідність…». Так Михайло Стельмах висловився про пісню. Цілющим світлом пісні осяяні з сокровенних глибин вірші, оповідання, повісті, романи, народні драми письменника. Пісня супроводжує його героїв від першої і до останньої хвилини, пісня й справді для них є отією невмирущою душею, що передається від покоління до покоління.

Твори Михайла Стельмаха давно вже вписано в контекст світової літератури! Його книги перекладено японською, іспанською, фінською, німецькою, болгарською та іншими мовами. Михайло Стельмах – син свого часу, а час цей – бурхливе двадцяте століття, повне разючих соціальних змін, – століття, що здригалось від першої та другої світових воєн, століття, що утверджує людський геній в науково – технічному поступі.

Впродовж усієї творчості митець віддавав свою снагу наймолодшим читачам. Письменник постійно жив інтересами свого часу й свого народу, і життя його обернулось на правдиві книги про народ і його долю. Мистецькі здобутки Стельмаха ввійшли до нашої духовної скарбниці, ними по праву пишаємось.

 

Стельмах Михайло. Чотири броди : роман / Михайло Стельмах. - К. : Рад. письменник, 1979. - 527 с.

Роман охоплює значний історичний період – від громадянської до Другої Світової війни. Письменник відображає широку епічну картину народного життя, показує боротьбу за утвердження нових ідеалів.
Це твір філософських роздумів, який звернено до кожної людини  повинної чесно і мужньо переплисти свій життєвий Дунай. І одночасно – це дума про красу народу і про вірність народу.

Стельмах Михайло. Над Черемошем : гуцульськi мотиви / Михайло Стельмах. - Львiв : Каменяр, 1981. - 191 с. : iлюстр.

Повість  «Над Черемошем», створена в 1952 році по гарячих слідах живих подій – хвилююча розповідь про ті зміни, які відбулися на західноукраїнських землях з встановленням Радянської влади.
Твір приваблює хорошим знанням процесів, які відбувалися в гуцульському селі в 1947 – 1948 роках. Письменник створив живі образи, наділивши їх досить переконливими характеристиками. Але прозаїк показує не лише боротьбу, а й побут гуцулів, їх родинне життя на новому етапі, кохання.

Стельмах Михайло. Хлiб i сiль : роман / Михайло Стельмах. - К. : Днiпро, 1978. - 575 с. : iлюстр.

У романі відтворено широку картину життя українського села напередодні революції 1905 року. Автор правдиво зображує тяжке становище селянської бідноти, показує, як у боротьбі проти панів формувалася її свідомість .                 
Справжнім героєм твору є народ з його болями і стражданнями, радощами і сподіваннями, нескореністю й вірою в краще майбутнє. М`який задушевний ліризм, філософські роздуми, іскристий гумор, багата і розмаїта мова характерні для твору.

Стельмах Михайло. Твори : в 5-ти т. Т. 2. Кров людська-не водиця. Велика рiдня / Михайло Стельмах. - К. : Худож. лiт., 1962. - 610 с.

Роман «Кров людська – не водиця» написано на одному диханні: експресивний і лаконічний своєю романною архітектонікою, він увібрав чи не найголовніше і найвизначальніше з подій громадянської війни на Україні в 1920 році, які твердо повернули історичне русло її розвитку в новому соціальному й політичному напрямі. Самобутні образи, віднайдені  прозаїком у живій дійсності раніше, тут поповнились виразними типами селян Поділля.
Земля в романі «Кров людська – не водиця» є таким же повноправним героєм, як і в інших творах Михайла Стельмаха.

Стельмах Михайло. Твори : в 6-ти т. Т. 5. Дума про тебе / Михайло Стельмах. - К. : Днiпро, 1973. - 392 с.

У романі «Дума про тебе» не стільки відображено події війни, скільки подано їх осмислення, аналіз переживань, душевних потрясінь, почуттів любові і ненависті. Не просто дається спільне щастя головним героям роману Ярині й Богдану – лише в фіналі твору, подолавши тяжкі випробування, вони, нарешті,  «обсіяні зерном старого пасічника, пішли своєю дорогою, у стогін лісів, у рокіт вічного вітру, у шал хуртовини, бо кожна людина має долати і пройти свої хуртовини…».
Образ Богдана цікавий ще й тим, що автор простежує процес становлення поета. Герой віддає багато сил і уваги збиранню народних пісень, які він сам розглядає як «частку історії».

Стельмах Михайло. Твори : в 7-ми т. Т. 4. Правда і кривда / М. Стельмах.- К. : Дніпро, 1983. – 712 с.

Прозові твори Михайла Стельмаха побудовано за принципом полярної несумісності ідеалів, характерів, подій. Дві морально-етичні категорії, що складають назву роману «Правда і кривда», активно співіснують в кожному з його попередніх чи пізніших творів.
Звичайно, його мистецькі симпатії з тими, хто всім своїм життям відстоює правду і її гуманні засади за будь-яких умов. У романі «Правда і кривда»  – це Марко Безсмертний, Григорій Задніпровський і Василина. На протилежному полюсі, пойменованому «кривдою», стоять ті антагоністичні сили, що перебувають у стані постійної боротьби з табором «правди». У романі «Правда і кривда» – це Антін Безбородько, Кисіль, Черноволенко. Письменник для своїх творів вибирає етапні, поворотні періоди в житті народу, він зображує долі драматичні, він шукає конфлікти епохального значення, створюючи величний, монументальний образ трудового народу.

Стельмах М. Гуси-лебеди летят ; Щедрый вечер : пер. с укр. / М. Стельмах. - М. : Худож. лит., 1980. - 446 с. - (Классики и современники).

Повісті «Гуси-лебеді летять…» і «Щедрий вечір» у творчості  Михайла Стельмаха посідають особливе місце хоча б тому, що вони є найбільш автобіографічними, і за їхнім наскрізним центральним персонажем – Михайликом – угадується постать самого автора. Михайлик живе багатим внутрішнім життям, проте не замикається в собі, його чутливе єство відкрите чудовій подільській природі й чарам народної пісні, він у ранньому віці пізнає добро і зло не просто як абстрактні поняття, а як конкретні вчинки своїх односельців, благородство чи ницість  людської душі він вимірює по саможертовності в ім`я спільних ідеалів.

 

 

 

Monday, 22.05.2017 08:50 Вік: 7 Років