Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Monday, 16.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Тонкий знавець людських душ

До 160–річчя від дня народження А. П. Чехова

 

Антон Павлович Чехов відчутно вирізняється серед інших представників літератури ХIХ ст. За періоду «великих романів» він був єдиним, хто не проявив себе в цій формі. Його сфера інтересів – стислі, лаконічні, майстерно написані оповідання і повісті, малі та середні жанри. Чехов – один із тих майстрів слова, хто розкрив трагізм повсякденного життя з його прозою й нудьгою і водночас показав шлях до морального вдосконалення, який убачав у систематичній і щоденній дисципліні духу й тіла.
   
Шлях Чехова до вершин майстерності розпочався ще в Таганрозі, де майбутній письменник народився 1860 р. Він походив із міщанського середовища з його численними обмеженнями й забобонами, а відтак «міщанство» як специфічне духовне явище стало однією з вічних тем Чехова. Його герої – типові представники цієї соціальної групи – лікарі, адвокати, вчителі та ін. У рідному місті Чехов створив свою першу драму «Бездоглядність», чимало коротких гумористичних оповідань.
   
Переїхавши до Москви, юнак став студентом медичного факультету університету. Це також мало неабияке значення для формування Чехова–письменника, бо фах лікаря вигострював і без того розвинену в нього схильність до аналізу. Його твори вже тоді були новаторськими за формою. Завдяки оригінальності своїх творів молодий автор швидко став відомим. За збірку оповідань «У сутінках» його було нагороджено Пушкінською премією. Саме тоді побачили світ такі відомі твори Чехова, як «Степ», «Нудна історія» та багато ін.
    
Неабияке значення для розвитку Чехова як особистості та його таланту мала подорож через усю Росію на Сахалін, де у той час відбували покарання кримінальні злочинці. Він побачив життя в різних вимірах, тож його оповідання набули рис філософського й психологічного дослідження. Результатами роздумів письменника над дійсністю стали повісті та оповідання: «Палата № 6», «Моє життя», «Мужики», «Людина у футлярі». Невеликі за обсягом твори «Анна на шиї», «Чорний чернець», «Іонич», «Душечка», «Дама з собачкою» вражають насиченими спостереженнями і психологізмом.
    
Наприкінці 1890–х розгортається кар`єра Чехова–драматурга. 1896 р. йому довелося пережити чимало важких хвилин з приводу провалу п`єси «Чайка», але вже через два роки її з тріумфом зіграли актори Московського художнього театру під керівництвом К. С. Станіславського. Відтоді «Чайка» назавжди стала символом нового театру. Сьогодні Чехов одностайно вважається одним із найвпливовіших прозаїків і драматургів, які визначили розвиток світової літератури ХХ ст.

 

 

Чехов А. П. Дом с мезонином : Повести и рассказы / А. П. Чехов. - М. : Худож. лит., 1983. - 303 с. - (Классики и современники. Русс. класич. лит-ра).

В книгу увійшли твори, які було написано в 1896–1903 рр.: повісті «Моє життя», «Будинок з мезоніном», «Душечка». Труднощі шукання правди – це тема сповідальної повісті Чехова «Моє життя». Головний герой глибоко відчув брехню, що лежить в основі життя, і зрозумів, що, недивлячись на знищення кріпосного права, рабство народу залишилося в повній силі. Герой мріє про повне звільнення людини від грубої, важкої і принизливої фізичної праці. Герой повісті «Будинок з мезоніном» вважає людей мистецтва «вищими істотами», але він розуміє, що великий ланцюг, який обплутав народ, обплутав і його самого. А люди мистецтва в сучасних умовах працюють «для забави хижої, неохайної тварини, підтримуючи існуючий порядок».

Чехов А. П. Скучная история : Повести и рассказы / А. П. Чехов. - М. : Правда, 1986. - 432 с. : ил. - (Отеч. проза).

В збірник увійшли відомі повісті та оповідання «Палата № 6», «Моє життя», «Мужики», «Людина у футлярі», «Душечка», «Анна на шиї». Вони є результатами роздумів письменника над дійсністю. А. П. Чехов усіма засобами викривав духовну обмеженість та недосконалість побуту, звичайну неохайність і негрунтовність російської людини, своїми ворогами оголосивши обивательство і вульгарність.

Чехов А. П. О любви : рассказы / А. П. Чехов. - М. : Худож. лит., 1985. - 128 с.

Розповіді, які складають збірник, написані  А. П. Чеховим в той період його творчості, коли він відмовився від напруженої інтриги, зовнішньої цікавості, зосередивши свою увагу на внутрішньому світі героя. В збірник увійшли розповіді «Іменини», «Три роки», «Будинок з мезоніном».

Чехов А. П. Из Сибири. Остров Сахалин / А. П. Чехов. - Москва : Правда, 1985. - 456 с.

В данне видання входять нариси «З Сибіру», створені А. П. Чеховим під час подорожі через Сибір на Сахалін в 1890 році, та книга «Острів Сахалін», яка писалася ним протягом декількох років після повернення.

Чехов А. П. Толстый и тонкий : повести и рассказы / А. П. Чехов. - Москва : Худож. лит., 1979. - 350 с.

В збірник увійшли вибрані оповідання А. П. Чехова різних періодів творчості, а також повісті «Степ», «Нудна історія», «Вогні» та інші. Ці твори ставили питання про необхідність великих ідей і конкретних справ, без яких жива душа людини вмирає, залишається нудне існування.

Чехов А. П. Повести и рассказы / А. П. Чехов. - М. : Моск.рабочий, 1985. - 335 с.

До збірника увійшли відомі оповідання: «Ротшильдова скрипка», «Дама з собачкою», «Іонич» та інші. Оповідання «Дама з собачкою» чи не найкращий взірець того нового типу психологізму в художній прозі, який розробив А. П. Чехов. Головні герої оповідання подолали важкий і тривалий шлях відродження – від звичайного опошлення до висоти справжньої духовності. Наприкінці  твору перед читачами постають оновлені герої: уважні, мудрі, дбайливі. В оповіданні «Іонич» немов звучить голос Чехова, звернений до читачів: не піддавайтеся згубному впливу потворного середовища, виробляйте в собі силу опору обставинам, не зраджуйте світлих ідеалів молодості, не зраджуйте любові, бережіть в собі людину.

Чехов А. П. Сочинения : в 2-х т. Т. 2. Повести и рассказы. Пьесы  / А. П. Чехов. - М. : Худож. лит., 1982. - 479 с.

До книги увійшли відомі повісті «Мужики», «Наречена», «Аргус», а також  п`єси «Чайка», «Три сестри», «Вишневий сад», «Дядя Ваня». П`єси А. П. Чехова пробуджують прагнення до гідного людського життя, виховують громадську активність. Чеховська драматургія справляє надзвичайно сильний вплив на світове театральне мистецтво.

Чехов М. П. Вокруг Чехова : встречи и впечатления / М. П. Чехов. - М. : Моск. рабочий, 1964. - 368 с.

Серед мемуарної літератури особливе місце займає книга молодшого брата письменника, Михайла Павловича, «Навколо Чехова». «Навколо Чехова» - книга про А. П. Чехова і його оточення. Спогадам дан підзаголовок – «Зустрічі і враження», що відображає своєрідність книги. Перед нами ряд літературних замальовок, даних в хронологічній послідовності.

Чудаков А. П.  Антон Павлович Чехов : Кн. для учащихся / А. П. Чудаков. - М. : Просвещение, 1987. - 176 с. - (Биография писателя).

Доктор філологічних наук А. П. Чудаков знайомить читачів з життям А. П. Чехова. В книзі зображено, які умови, обставини, враження дитинства та юності підготували неповторне художнє сприйняття світу, як з співробітника гумористичних журналів зріс великий письменник.

 

 

 

Tuesday, 21.01.2020 10:31 Вік: 5 Років