Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

«У нього кожне слово - це перлина, це праця, це натхнення, це людина»

До 120-річчя від дня народження М. Т. Рильського

 

О, тиха пристане робочого стола, 
Де ще на якорях дрімають вірні рими,
Де мислі щоглами підносяться стрункими, -
Струмують образи, як понадводна мла!

М. Рильський

 

Громадянин, патріот, ерудит, новатор, життєлюб – ці характеристики Рильского справедливо дані нашими сучасниками, відзначають різні грані його таланту. «Стрункий, гармонійний, прозорий вірш Рильского, його майже завжди свіжі й винахідливі «варіації» класичних і фольклорних ритміко-строфічних форм... його мова, на диво врівноважена в усіх своїх лексичних, фразеологічних, стилістичних елементах... – все це підносило, збагачувало культуру української поезії», – так характеризує творчість великого поета нашого віку академік Леонід Новиченко.

Понад 50 років звучав голос Рильского, і маємо всі підстави характеризувати ці десятиріччя в українській поезії як його епоху. Поет-лірик, автор численних лірико-епічних циклів і поем, вдумливий інтерпретатор поезії Олександра Пушкіна, Адама Міцкевича, Михайла Лермонтова, Вольтера. Максим Рильский був незрівнянним майстром слова, усі його переклади сягають рівня оригіналу. Учений-академік проорав глибоку борозну на ниві фольклористики і літературознавства, етнології й мистецтвознавства. Багатюща творчість Рильского – це цілий мистецький світ, де за словами Дмитра Павличка, «вічно сяє сонце людяності, де течуть ріки філософського спокою, де жевріють зорі кохання, де все зрозуміле й дитині, де треба замислитись і здивуватись над мудрою простотою форми і над прозорою глибиною змісту».

Рильский своєю творчістю поєднав український художній досвід з багатовіковою европейською традицією – від античності до досягнень новітньої літератури. Рильский оновив давні поетичні  жанри, і вони звучать і досі як найсучасніші.

Про Рильського як про письменника написано багато, проте писатимуть ще й ще. Час не тільки не зітре його натхненної творчості, але й надасть їй нового життя. Доробку великого поета і вченого належить одне з найпочесніших  місць у скарбниці національної культури.

 

 

Рильський Максим. Зiбрання творiв : у 20-ти т. Т. 1. Поезiї 1907 - 1929, проза 1911 - 1925 / Максим Рилський. - К. : Наук. думка, 1883. - 536 с.

Максим Тадейович Рильский – видатний поет, учений, публіцист, перекладач, громадський діяч – залишив по собі велику творчу спадщину. Двадцятитомне видання творів М. Т. Рильского, що пропонується читачеві, є найповнішим зібранням його поетичних, перекладних, літературно–критичних творів, а також вибраних листів. Принцип розташування матеріалу в даному виданні жанрово–хронологічний. В основу зібрання творів покладено останні прижиттєві публікації, в яких, таким чином, відбито останню волю автора. Тексти подаються за сучасним правописом із збереженням всіх морфологічних та лексичних особливостей мови письменника.

Рильський Максим. Вибранi твори у двох томах. Т. 1. Вiршi, поеми / Максим Рильський. - К. : Українська енциклопедiя, 2005. - 606 с. : iлюстр. - ISBN 966-7492-30-3.

„Вибрані твори” М. Т. Рильского у двох томах – перше з видань започаткованої видавництвом „Українська енциклопедія” імені М. П. Бажана багатотомної серії „Бібліотека Української Літературної Енциклопедії: вершини письменства”, в якій випускатимуться кращі твори видатних майстрів української та світової літератури, представлених в УЛЕ. У першому томі вміщено вірші та поеми, написані Максимом Рильским у різні періоди творчої діяльності. Вони дають можливість осягнути основні теми і мотиви поетичної спадщини митця, відчути неповторний світ образів, дум і поривань автора, життєлюбний дух поета. Том супроводжується грунтовною вступною статею, науково–енциклопедичними коментарями і примітками, бібліографією тощо. Для широкого кола читачів.

Рильський Максим. Лiрика / Максим Рильський. - К. : Київ. правда, 2005. - 239 с. - ISBN 966-7270-51-3.

Книга представляє лірику – лише частину „білих островів”, які складають обширний архіпелаг літературної спадщини Максима Тадейовича Рильского, класика українського красного письменства. Вірші, подані у цій книзі, стали художніми перлинами, створеними поетом і філософом, які навіть мимоволі здатні доторкнутися своїм витонченим словом найчутливіших клавішів людської душі. З віршами такої сили і краси гармонюють і самі назви книжок – „На білих островах”, „Під осінніми зорями”, „Синя далечінь”, „Мандрівка в молодість”, „Голосіївська осінь”, „В затінку жайворонка” та інші, до яких вони входили.

Рильський М. Вибране / М. Рильський. - К. : Днiпро, 1967. - 428 с.

Головним твором даної збірки є поема „Слово про рідну матір”. Це той виняткової ідейно–емоційної сили твір, який перед усім світом продемонстрував голос уярмленої, але не скореної великої слов`янської землі. Це був гучний голос поета, який всупереч, хай навіть у підтексті, показав велич України.

Рильський М. Золотi меди : вибр. поезiї / упоряд. П. Iванова. - К. : Днiпро, 1974. - 190 с.

Природа рідного краю – головний образ ліричних поезій циклу „Під осінніми зорями” та ідилії „На узліссі”, які входят до збірки „Золоті меди”. Пейзажні малюнки Рильского передають внутрішню сутність взаємин людини з природою, звідси їхній глибинний підтекст. Чарує в поезії чіткість образів, що прямо гірляндою звисають в ній, до щему хвилює емоційність, яку вони виражають.

Рильський Максим. 300 лiт: поезiї / Максим Рильський. - К. : Рад. письменник, 1954. - 100 с.

Тема рідної землі не раз втілювалась Рильским в яскраві образи. В данну збірку включено вірші про чарівну красу околиць Романівки („На білу гречку впали роси”, „Дрімає дім старий”), про принади улюбленого Києва („На березі”, „Голосіївський ліс”).

Рильський Максим. Братерство: поезiї / Максим Рильський. - К. : Рад. письменник, 1950. - 111 с.

Ця збірка відображає думку про вічність культури, яка єднає покоління, гуртує народи світу, так утверджується неперехідність краси, акцентується в підтексті вагомість внеску кожної нації в загальнолюдську мистецьку скарбницю.

Рильський Максим. У братерськiй спiвдружностi: лiтературно-критичнi статтi / Максим Рильський. - К. : Рад. письменник, 1978. - 208 с.

Книга публіцистичних статей видатного українського поета присвячена інтернаціональним літературним зв`язкам. Автор звертається до творчості багатьох відомих письменників радянських республік. Досліджує їхні дружні контакти і взаємовпливи. Збірник розрахований на викладачів літератури, широке коло читачів.

Thursday, 12.03.2015 09:42 Вік: 10 Років