Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Вальтер Скотт та його історичні романи

Видатний англійський письменник Вальтер Скотт (1771-1832), шотландець за походженням, народився в Едінбурзі, в родині заможного юриста. Здобувши юридичну освіту, В. Скотт і сам став судочинцем – працював адвокатом, шерифом, глибоко вивчав шотландське законодавство. Скотт цікавиться історією рідного краю. Він обходить пішки ледве не всю Шотландію, збирає народні пісні, легенди, балади, знайомиться з місцями видатних історичних подій.
    
Першою його публікацією було тритомне видання «Пісні шотландського  кордону», що містило надзвичайно багатий фольклорний матеріал, записаний В. Скоттом у мандрівках по Шотландії. Однак в англійську й світову літературу В. Скотт увійшов насамперед як засновник жанру історичного роману. З 1814 по 1832 рік він написав 26 романів, що й принесли йому безсмертну славу. В. Скотт уперше в художній літературі зобразив історію як боротьбу класових, соціально-економічних, політичних сил і показав неминучість перемоги нових суспільних форм над старими, віджилими. Головна новаторська ідея кращих романів письменника – думка про народ як про могутню соціальну силу.

Географічний і хронологічний діапазон романів В. Скотта вельми широкий. За тематикою вони поділяються на дві великі групи. Одну з них складають твори, присвячені хрестовим походам та різним епохам в історії Франції та Англії. Друга група – шістнадцять так званих шотландських романів В. Скотта, в яких розгортається історія його рідного краю. Це найцінніша частина спадщини письменника.
     
За романами В. Скотта можна докладно ознайомитися з історією його батьківщини. Він виступав за викорінення залишків страшного минулого, щиро бажав шотландцям щастя й процвітання, і в цьому полягає ідейно-художній пафос його романів.

 

 

Скотт В. Гай Мэннеринг, или Астролог / В. Скотт ; пер. с англ. А. М. Шадрина. - М. : Рус. кн., 1992. - 448 с.

«Гай Меннерінг, або Астролог» - другий з серії історичних романів великого англійського письменника Вальтера Скотта – яскраво воскрешає вдачі і звичаї Шотландії кінця XVIII століття. У центрі оповідання загадкова і дивна, повна обрядів і пригод доля головного героя Брауна – Бертрама, нащадка і спадкоємця старого дворянського роду Еллєнгаузов.

Скотт Вальтер. Певерил Пик / Вальтер Скотт. - М. : Правда, 1990. - 480 с.

Події, про які розповідається в романі В. Скотта «Пєвєріл Пік», відбуваються в Англії в епоху реставрвції Стюартів, починаючи зі вступу на престол Карла II в 1660 році і закінчуючи так званю паписткою змовою в 1678 році.

Скотт Вальтер. Собрание сочинений : в 20-ти т.   Т. 1. Уэверли / Вальтер Скотт. - М. : Худож. лит., 1960. - 640 с.

В перший том зібрання творів Вальтера Скотта увійшов роман «Уеверлі». Він присвячений повстанню претендента 1745 року в гірському районі Шотландії. Роман В. Скотта заснований на історичних і етнографічних фактах. Перший том містить також об`ємну передмову, яка оповідає про життя і творчість В. Скотта.

Скотт Вальтер.  Айвенго / Вальтер Скотт. - М. : Правда, 1980. - 400 с.

У романі видатного англійського письменника В. Скотта «Айвенго» центральне місце займає конфлікт між бунтівною феодальною знаттю Англії XII століття і владою короля, яка символізує ідею єдиної централізованої держави.

Скотт Вальтер. Пуритане : роман / Вальтер Скотт. - М. : Худож. лит., 1989. - 364 с. - (Классики и современники заруб. лит.). - ISBN 5-280-00046-9.

Роман «Пуритани»  великого англійського письменника Вальтера Скотта відноситься до шотландського циклу його історичних романів. У ньому відображено повстання 1679 року в Шотландії, спрямоване проти династії Стюартів, реставрація якої відбулася в 1660 році. Приватні долі героїв тісно пов`язані з цією драматичною подією в історії Англії.

Скотт Вальтер. Роб Рой / Вальтер Скотт. - Х. : СП "Фолио", 1993. - 368 с. - ISBN 5-7150-0005-D.

В основу роману покладено події кінця XVII – початку XVIII століття. Оповідь розгортається як автобіографія Френка Осбалдистона – типового представника народжуваної аристократичної буржуазії, в боротьбі якої за владу беруть участь і такі яскраві натури як Роб Рой.

 

 

Wednesday, 21.09.2016 11:14 Вік: 8 Років