Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Великий каменяр

А як, мільйонів куплений сльозами,
День світла, щастя й волі засвітає,
То чень в новім, великім людськім храмі
Хтось добрим словом і мене згадає.

Іван Франко

 

Називаємо його Каменярем, який прокладав рідному народові шляхи в краще майбутнє, називаємо титаном праці, що високо підніс українське слово. В його особі щасливо поєдналися великий письменник, глибокий учений – гуманітарій, активний громадський діяч. Жив і працював в ім`я народу і для народу. До останніх днів вірив у неминучість його національного відродження, у створення власної держави. Здійснення високої мрії мільйонів українців бути господарями «у своїй хаті» і на «своїм полі» – цими сподіваннями жив Іван Франко.

Письменник – громадянин, письменник – новатор – таким сприймаємо Франка сьогодні, таким він залишається  й для майбутніх поколінь. Художнє новаторство Івана Франка визначається звільненням від описовості, побутовізму, псевдоромантики. Своєю поезією, прозою, драматургією він збагатив український класичний реалізм, підніс нашу літературу на новий, якісно вищий ступінь. Його творчість була підпорядкована високим завданням розвитку соціальної та національної самосвідомості українського народу.

Впадає в око піднесення письменником духовного та морального потенціалу людини, його увага до духовного відродження і громадського самовизначення особистості, філософсько-психологічне осмислення її ролі в житті, її наполегливе, часто драматично-трагічне шукання щастя.

Іван Франко – дослідник літературної творчості багатьох народів і епох. Немало його критичних праць присвячено слов`янським літературам, а саме: чеській,польській, словацькій і російській. Глибина суджень, доказовість, самостійність, сміливість і оригінальність думки – основні риси критичних та публіцистичних творів Івана Франка. Саме ці якості Франкової творчості, постійні художні пошуки письменника й визначають місце його спадщини в національній і всевсвітній літературі.

 

 

Франко I. Я. Твори : в 2-х т. Т. 2. Оповiдання / I. Я. Франко. - К. : Днiпро, 1986. - 557 с.

У другий том творів Франка увійшли такі оповідання : «На дні», «У кузні», «Грицева шкільна наука», «Олівець», «Отець-гуморист» та інші. Тема суспільного «дна» значною мірою художньо досліджується на фактах, винесених автором із власних спостережень під час триразових арештів і перебувань у царських тюрьмах. Повість «На дні» - це своєрідна притча про падіння людини і водночас про невмирущість людського духу. Письменника хвилювали безправність і приниження трудівників, дітям яких фактично була неприступною широка освіта, його обурювали стан навчання у початковій школі, мізерність знань, які вона могла дати своїм вихованцям. Ці проблеми висвітлюються в оповіданнях «Грицева шкільна наука», «Олівець». Письменник висміює схоластичну методику навчання, засуджує паличну дисципліну, показує невігластво вихователів. Це відбиває в дітей охоту до навчання, притуплює їхній розум.

Франко I. Зiв'яле листя : лiрич. драма / I. Франко ; пер. з пол. К. Ангельської; пер. з рос. А. Ахматової. - Львiв : Каменяр, 2004. - 183 с. : iлюстр. - ISBN 5-7745-1070-0.

Книга містить поетичну збірку класика української літератури Івана Франка (1856 – 1916), яка належить до вершинних явищ світової лірики, мовою оригіналу та в перекладах польською і російською. До неї увійшла інтимна поезія, що створювалася впродовж попередніх десяти років і певною мірою відбила віддалені в часі моменти особистого життя автора. Водночас твори книжки є глибоким аналізом найінтимніших почуттів і переживань людини взагалі.

Франко Iван. Лель i Полель : сучас. повiсть / Iван Франко ; худож. А. Базилевич. - К. : Веселка, 2005. - 198 с. : iлюстр. - ISBN 966-01-0372-7.

Твір Івана Франка «Лель і Полель» поєднує в собі риси романтичної і пригодницької повісті( тут є і розбійницький скарб, і незвичайні герої, і фатальне кохання) з актуальною як за часів Франка, так і сьогодні проблематикою. Братам-близнюкам Владиславові і Гнатові доведеться перевірити в житті свої шляхетні мрії, випробувавши власний характер і долю.

Франко Iван. Шевченкознавчi студiї / Iван Франко ; упоряд. М. Гнатюк. - Львiв : Свiт, 2005. - 471 с. - ISBN 966-603-392-5.

У книзі вперше в Україні зібрано шевченкознавчі студії Івана Франка, які друкувалися від 80-х років ХІХ ст. до перших десятиліть ХХ ст. в українських, польських, німецьких та ін. виданнях. Згруповані в одному виданні шевченкознавчі праці І. Франка відображають еволюцію його поглядів, а також дають змогу глибше осягнути ідейно-тематичні та образно-стильові особливості поезії Т. Шевченка, історичне значення художнього досвіду великого поета в українській і світовій літературі.
Більшість із цих праць увійшла до 50-томного видання творів І. Франка, проте, подані з купюрами та заідеологізованими коментарями, вони потребують сьогодні нового прочитання.

Франко Iван. Захар Беркут. Перехрестнi стежки. Оповiдання : повiстi, оповiд. для серед. та старш. вiку / Iван Франко ; передм. Т. Гундорової. - К. : Веселка, 2006. - 607 с. - (Бiблiотека шкiльна). - ISBN 966-01-0000-0.

У книзі представлено повісті та оповідання класика української літератури Івана Франка, які вивчвються за шкільною програмою. Героїко – романтична повість «Захар Беркут» присвячена змалюванню титанічної боротьби народних мас давньої Карпатської Русі за свободу проти своїх гнобителів – бояр та монгольскої навали. Твір пройнято оптимізмом і вірою в сили трудового народу. «Перехресні стежки» - психолого – ідеологічний роман.Франко показує, як молодий інтелігент активно захищає селян на судовому процесі, намагається просвітити їх, вивести зі стану відчаю та зневіри, згуртувати їх для опору визискувачам. В оповіданні «Малий Мирон» письменник роздумує над майбутнім сільського хлопчика, що крок за кроком входить у таємничий світ природи.Автор переконує, що кожна людина має відчути змалку красу і багатство природи, зрозуміти її життя, навчитися співчувати, співпереживати.

Гундорова Тамара. Невідомий Іван Франко: Грані Ізмарагду / Тамара Гундорова. – К. : Либідь, 2006. – 359 с.: ілюстр. - ISBN 966-06-0435-1.

У книзі подаються вибрані твори Івана Франка, які супроводяться розлогими статтями – коментарями про основні аспекти культурної феноменології письменника. Вперше в українському літературознавстві розглядається цілісність культурного, філософського й художнього мислення Франка та описуються основні поняття етико – естетичного універсуму Франка, його культурні символи, маски та образи. В центрі уваги – символічна автобіографія письменника, гностичні колізії творчості, культурний синтез, натурфілософія і антропологія Франка.

 

 

Friday, 09.09.2016 10:34 Вік: 8 Років