Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Великий мрійник Жуль Верн. До 195-річчя з дня народження

«Все те, що може уявити людина, інші люди здатні здійснити»

Феномен Жуля Верна полягає у його потужному впливі на розвиток світової наукової фантастики. Він винайшов новий тип роману — роман про науку та її безмежні можливості та знайшов послідовників у всіх країнах. Письменник відкрив для літератури поезію науки та наукової творчості, довів до досконалості художню форму пригодницького роману, збагативши його новим змістом та підкоривши науково-просвітницької мети. Але головний секрет його творчості — це його талант романіста — майстра пригодницької інтриги, який першим увів у літературу нового позитивного героя — безкорисливого вченого, що втілює в собі риси людини майбутнього, готового заради своєї творчої мрії здійснити будь-який подвиг.За життя письменника його ім'я було оточене легендами, чутками та домислами.

Одні вважали його професійним мандрівником — капітаном Верном, інші стверджували, що він ніколи не залишав свій робочий кабінет і всі свої книги писав з чужих слів, треті, вражені його неосяжною творчою фантазією та багатотомними описами далеких земель, доводили, що «Жуль Верн» це назва географічного суспільства, члени якого разом складають романи, що виходять під його ім'ям.

Жуль Верн був не лише колекціонером і пропагандистом знань — він був нестримним мрійником, який передбачив багато технічних досягнень ХХ століття. З вражаючою точністю він прокреслив траєкторію польоту людини на Місяць, описавши управління космічною ракетою та супутником, добре пояснив принципи роботи кондиціонера, телефону, Інтернету, сигналізації. Він залишив чимало загадкових рядків про лазерну зброю. Він дивним чином зміг докладно і точно розповісти про природу, побут і звичаї невідомих народів, історію їхніх земель, здійснюючи подорожі на 100 і більше років наперед.

За статистикою ЮНЕСКО, книги Жуля Верна посідають друге місце за кількістю перекладів у світі, поступаючись лише творам Агати Крісті. Він створив нову форму фантазії, в якій чарівність романтизму пов'язана із зачаруванням науки та техніки. Він був чудовим фантастом, його книги та герої не старіють. І для молодого читача, і для юного душею дорослого романи Жуля Верна не менш цікаві, ніж раніше. Як флагманський корабель, Верн повів за собою цілу «флотилію» 

Верн, Ж. Найденыш с погибшей «Цинтии» : роман / Ж. Верн; пер. с фр. Е. П. Брандиса и Э. Л. Шрайбер. — Одесса: Маяк, 1984. — 192 с. — (Морская библиотека).

 

У романі розповідається історія випадково вцілілого при аварії корабля хлопчика, становлення його характеру і подолання труднощів і перешкод, що зводяться на його шляху американцем Теодором Броуном. Щоб перешкодити юному та енергійному юнакові Еріку Герсебому дізнатися про його родину та батьківщину, через корисливі спонукання Теодор Броун йде на будь-які злочини. З великою теплотою намальовані образи простих людей - норвезьких рибалок, які замінили знайденому хлопчику батьків.

Верн, Ж. Таинственный остров : роман / Ж. Верн ; пер. с фр. Н. И. Немчиновой и А. А. Худадовой. — Киев : Веселка, 1987. — 559 с. : с ил.

 

Під час громадянської війни в США кілька людей, які опинилися в полоні у жителів півдня, вирішили бігти, скориставшись повітряною кулею, яку жителі півдня сконструювали для власних цілей. Це були інженер Сайрес Сміт, його чорношкірий слуга Наб, журналіст Гедеон Спілет, моряк Пенкроф та його вихованець, п'ятнадцятирічний Герберт Браун, а також Топ, улюблений собака інженера. Застигнуті ураганом, вони були винесені набагато тисяч миль від американського континенту і опинилися на безлюдному острові, де вони мали провести довгі чотири роки. У книзі докладно розповідається про колонізацію ними "острова Лінкольна" (так вони назвали свій новий будинок), про придбання нових друзів (Айртон і орангутанг Юп) і про таємничу силу, що нерідко надає їм різноманітну допомогу (капітан Немо, присутність якого на острові прихована майже до кінця книги).

 

Верн, Ж. Дети капитана Гранта : роман / Ж. Верн; пер. с фр. А. Бекетовой и Н. С. Габинского — Киев : Веселка, 1979. — 534 с. : с ил.

Жуль Верн створив новий тип пригодницького роману — роман про науку та її безмежні можливості. Він показав себе винахідником не тільки щодо наукової фантастики, а й у доборі сюжетів, які відзначаються невичерпним розмаїттям, оригінальністю, новизною. Яскравим прикладом цього є найвідоміший твір письменника «Діти капітана Гранта». Герої твору  Верна — мандрівні вчені, винахідники, дослідники — завжди розумні, вольові, шляхетні люди. Вони не знають, що таке вагання, суперечності, сумніви. Обравши ціль, вони йдуть до неї, долаючи всі труднощі й небезпеки.

Верн, Ж. Школа Робинзонов. Клодиус Бомбарнак. Повести / Ж. Верн;  пер. с фр. – Москва : Правда, 1989. — 480 с. : с ил. — (Мир приключений).                                                                     

Жуль Верн створив новий тип пригодницького роману — роман про науку та її безмежні можливості. Він показав себе винахідником не тільки щодо наукової фантастики, а й у доборі сюжетів, які відзначаються невичерпним розмаїттям, оригінальністю, новизною. Яскравим прикладом цього є найвідоміший твір письменника «Діти капітана Гранта». Герої твору  Верна — мандрівні вчені, винахідники, дослідники — завжди розумні, вольові, шляхетні люди. Вони не знають, що таке вагання, суперечності, сумніви. Обравши ціль, вони йдуть до неї, долаючи всі труднощі й небезпеки.

Верн, Ж. Дунайский лоцман. Необыкновенные приключения экспедиции Барсака / Ж. Верн ; пер. с фр. А. Волкова. — Москва : Правда, 1988. — 446 с. : с ил. — (Мир приключений).

 

В дану книгу увійшли два романи Жуля Верна. Ці твори написані автором в останні роки його життя, у яких найповніше виражено світогляд письменника. "Незвичайні пригоди експедиції Барсака" - соціальна утопія, тут письменник намалював одну з країн такого типу, які мислилися йому в майбутньому. Роман "Дунайський лоцман" належить до серії романів-подорожей із детективним сюжетом. Головний герой - болгарин Сергій Ладко - спускається Дунаєм на човні від верхів'їв до самого гирла і переживає на шляху небезпечні пригоди, з яких виходить переможцем завдяки своїй непересічній енергії.

Верн, Ж. Дунайский лоцман : роман / Ж. Верн; пер. с фр. А. М. Волкова. — Одесса : Маяк, 1986. — 184 с. : с ил. — (Морская библиотека).

Переможець змагання з риболовлі "Дунайської ліги" Іліа Бруш оголошує про намір спуститися Дунаєм від витоку до гирла, і обійтися при цьому виключно плодами риболовлі. Цікаве починання дещо ускладнюється тим, що саме зараз протягом всієї річки поліція розшукує таємничу банду, що займається пограбуваннями замків, ферм і сіл на Дунаї. Та ще в пасажири до рибалки наполегливо набивається невідомий пан Єгер.

Верн, Ж. Двадцать тысяч лье под водой. Робур-Завоеватель / Ж. Верн; пер. с фр. Н. Г. Яковлевой и Е. Ф. Корша. — Москва : Правда, 1987. — 672 с. : с ил. — (Библиотека фантастики).

"Двадцять тисяч льє під водою" розповідає про навколосвітню подорож у морських глибинах на унікальному підводному кораблі Наутілусі дослідника та винахідника капітана Немо та його товаришів. У другій половині 19 століття в морях і океанах на очі мореплавцям став траплятися незвичайний об'єкт - веретеноподібний предмет, що світиться, перевершує швидкістю і розмірами кита. Газети, а за ними і вчені всього світу зацікавилися «морським чудовиськом». Але доля виявилася милостива тільки до професора Аронакса, який зі слугою Конселем і гарпунером Недом Лендом волею випадку потрапляють на борт незвичайного і єдиного у світі підводного човна. Капітан та екіпаж човна виявилися зовсім не чудовиськами і герої пережили чимало небезпечних та дивовижних пригод, здійснивши кругосвітню подорож у 20 тисяч льє під водою.

Верн, Ж. Река Ориноко : приключенческий роман / Ж. Верн; пер с фр. — Тверь : ТОО «Вега», 1993. — 378 с. — ISBN 5-85967-003-6.

 

Відважні герої пригодницького роману Жуля Верна "Річка Оріноко" пускаються в ризиковану подорож таємничою річкою Оріноко. Вони наражаються на численні небезпеки. Мета їхньої подорожі — пошуки батька героїні та встановлення істини щодо походження великої річки. Роман викладає географічні подробиці річки Оріноко, описує звичаї та побут місцевих індіанців.

 
Monday, 06.02.2023 13:42 Вік: 2 Років