Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Великий утішник О. Генрі

Письменник-гуморист і майстер поетичного світовідчуття, чутливий та іронічний, він був надзвичайно уважним до прикмет реального буття Америки своєї доби і створив власний романтичний міф про «маленького американця». О. Генрі – добрий талант, який у своїх коротких динамічних оповіданнях та новелах дарує людям віру в любов, без чого не може бути життя, як його не може бути без кисню у повітрі.

Справжнє ім`я письменника – Вільям Сідні Портер. Він народився 1862 р. на півдні США. Письменник багато читав класиків світової літератури, що в майбутньому вплинуло на формування його літературного смаку.

Критики нерідко називають О. Генрі «великим утішником» і письменником, який розважає. Така оцінка великою мірою відповідає дійсності, бо є щось райдужне і казкове в його оповіданнях. Звичайно, його герої – типові маленькі люди – поза межами літератури надто часто зазнають краху своїх ілюзій. Але зовсім іншими постають вони в його творах: сильнішими, мудрішими, щасливішими, ніж у реальності. Нерідко їм на допомогу О. Генрі закликає його величність Щасливий Випадок, який забезпечує щасливий фінал подій, і ідеали вірності, дружби, любові перемагають.

Цікаво, що О. Генрі увійшов у світову літературу саме як гуморист. Суто сатиричних творів у його творчості не так багато. Найвідомішою його спробою у цьому жанрі є пародійно-гумористичний роман «Королі та капуста». Однак не варто уявляти собі О. Генрі лише таким письменником, який заплющує очі на проблеми сучасного життя. У його світлих новелах нас вражає безліч глибоких думок і влучних спостережень.

Гостро в творах письменника відчувається самотність людини, а також жорстокість і байдужість сучасного світу. З погляду письменника, життя – не комедія і не трагедія, а примхливе поєднання того й іншого. Твори О. Генрі – це тісне співіснування смішного і сумного.

 

 

Генри О. Избранные новеллы / О. Генри ; пер. с англ. - Москва : Правда, 1985. - 448 с. :  ил.

До цієї книги увійшли збірники новел, які присвячуються велетенському місту Нью-Йорку з чотирма мільйонами його мешканців, починаючи з вуличних злидарів і закінчуючи королями біржі, банкірами і капітанами промисловості. Саме в нью-йоркських новелах виразно можна побачити найяскравіші риси таланту О. Генрі – людяність, демократизм, гумор і ліризм, трагікомізм і вміння зображати світ пересічних людей. Одними з найкращих нью-йоркських новел є «Дари волхвів», «Фараон і хорал», «Доки чекає автомобіль».

Генри О. Избранные произведения : в 2-х т. Т. 1 / О. Генри ; пер. с англ. - Москва : Худож. лит., 1954. - 478 с.

Цей збірник новел знайомить нас зі штатом Техас та іншими штатами Заходу і Південного Заходу США. Герої техаських новел письменника – ковбої, скотарі, бандити, пройдисвіти – строкатий, барвистий, багатомовний світ колишнього фронтиру. В них відтворюється романтика життя, вільного, мов степ. Людина тут не відає впливу великих міст. Люди постають втіленням сили, мужності, енергії. Найцікавішими оповіданнями цього циклу є новели «Санаторій на ранчо», «Довідник Гіменея», «Серце та хрест».

Генри О. Избранное : в 2-х т. Т. 2 / О. Генри ; пер. с англ. - Кишинев : Литература артистикэ, 1977. - 446 с.

Новели цієї збірки присвячені Півдню США – батьківщині О. Генрі. Кращими новелами цього циклу є «Вождь Червоношкірих», «Дороги які ми вибираємо», «Угода». Також до збірки включено твори присвячені Нью- Йорку : «Роман біржового маклера» , «З любові до мистецтва».  Письменник залучає до своїх творів численних персонажів з усіх верств американського суспільства і в такий спосіб перетворює свій доробок на своєрідну гумористичну енциклопедію американської дійсності початку ХХ ст.

Генри О. Короли и капуста. Новеллы / О. Генри ; пер. с англ. - Л. : Лениздат, 1986. - 639 с.

«Королі та капуста» - пародійно-гумористичний роман. У цій книзі, на думку самого письменника, він створив «трагічний водевіль», «комедію, пошиту зі строкатих клаптиків». Цей перший і єдиний роман письменника стосується такої теми, як відносини США і Латинської Америки. Дія відбувається у вигаданій центральноамериканській країні Анчурії. Проте навіть і в цьому, суто сатиричному творі О. Генрі намагається пом`якшити різкість власних нападок, а отже, він є швидше письменником гумористично-ліричного плану, ніж соціальним сатириком.

Генри О. Короли и капуста. Рассказы / О. Генри ; пер. с англ. - Москва : Худож. лит., 1977. - 372 с.

У романі розповідається про грубе втручання американських монополій у  внутрішні справи інших держав. Письменник засуджує колоніалістську політику США щодо слабких країн, протестує проти розкрадання їх національних багатств.

Генри О. Рассказы / О. Генри ; пер. с англ. - Київ : Рад. письменник, 1956. - 766 с.

В цьому збірнику героєм новел виступає Джефф Пітерс, авторське ставлення до якого характеризується подвійністю. З одного боку Джефф шахраюватий, нахабний. З іншого боку він не позбавлений добрих поривів, любить пригоди, іронічно ставиться до себе. Образ Джеффа, як і інших, подібних йому персонажів, малюється в комічному плані.

Писатели США: Краткие творческие биографии. – Москва: Радуга, 1990. -624 с. – ISBN 5-05-002560-5.

В видання включені короткі біобібліографічні статті, присвячені творчості прозаїків, поетів, драматургів США – найбільш великих представників американської словесності за трьохсотрічну історію її розвитку – від колоніальних часів до середини 80-х років ХХ століття. На сторінках 313–315 представлена біографія О. Генрі.

История зарубежной литературы ХХ века : (1871-1917) : учебник. - 4-е изд., дораб. - М. : Просвещение, 1989. - 412 с.

В книзі висвітлюється перший період (1871-1917 рр.) новітньої зарубіжної літератури. Простежуються основні тенденції розвитку історії художньої зарубіжної літератури, провідних літературних напрямів. Аналізуються нові літературні явища. Біографія О. Генрі представлена на сторінках 294–296.

 

 

 

Sunday, 10.09.2017 12:52 Вік: 7 Років