Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Видання з колекції Хазіна Віктора Еммануїловича

Он музыкантом был, но не оставил нот.
Он был философом, но книг он не оставил.
Он астрономом был, но где-то в небе звездном
Затерян навсегда его ученый след.
Он был поэтом, но поэм не создал!..
Но жизнь свою зато он прожил, как поэт!

Эдмон Ростан

 

Хазін Віктор Еммануїлович (16.06.1933 р. - 25.07.2009 р.) народився в м. Харкові. Його батько - Еммануїл Якович, в молодості був поетом, видав книгу віршів, був близький колу імажіністів, знайомий з Єсеніним (під час його відвідин Харкова), українськими поетами Хвильовим і Голодним.
Хазін В. Е. закінчив електроенергетичний факультет ХПІ. Після закінчення інституту прийшов працювати в НДІ «Гідропроект» і пропрацював у ньому все життя, пройшовши шлях від молодого інженера-електрика до головного спеціаліста в галузі енергетики.
Хазін був не лише збирачем книг, але і їх постійним читачем. Ще в молодості почав вивчати іноземні мови. З давніх мов знав латинську. Володів кількома європейськими мовами і вільно читав на них. Робив технічні переклади з англійської, французької та німецької мов. Був автором декількох винаходів і рацпропозицій, публікацій в науково-технічних журналах.
Віктор Еммануїлович був людиною широких інтересів, мав енциклопедичні знання в самих різних областях. Добре грав у шахи, довгий час був головою секції шахів спортивного товариства «Авангард». У молодості їздив моторолером, любив подорожувати, був в альптаборі. Здавалося, Віктор Еммануїлович хотів бути схожий на героїв кращих книг, які він прочитав.
Володіючи прекрасною домашньою бібліотекою, він був незмінним читачем декількох харківських бібліотек. Книги були для нього справжніми друзями.
Тепер колекція В. Е. Хазіна представлена ​​у фондах НБ ХНАДУ. Пропонуємо ознайомитися з невеликою її частиною.
Дізнатися більше про життєвий шлях Віктора Еммануїловича та цікаві віхи біографії можна зі спогадів його дочки Татулової Олени Вікторівни.

 

Класика світової літератури

Данте Алигьери. Божественная комедия / Алигьери Данте ; [пер. с итал. М. Лозинского]. – [М. : Правда, 1982]. – 640 с.

Поема великого італійського поета Данте Аліг'єрі (1265-1321) "Божественная комедия" - безсмертний пам'ятник XIV століття, який є найбільшим внеском італійського народу до скарбниці світової літератури. У ньому автор вирішує богословські, історичні і наукові проблеми. Присутність в поемі рухомого і барвистого народного говору флорентійських вулиць, ринків і площ, цікаві алегорії, окремі вірші-афоризми, які утвердилися в живому побуті італійської мови, зумовили те важливе місце, яке "Божественная комедия" посіла в світовій культурі.

Байрон Джордж Гордон. Паломничество Чайльд Гарольда / Джоржд Гордон Байрон ; пер. с англ. В. Левика. - [М. : Худож. лит., 1985]. – 316 с.

Поема "Паломництво Чайльд Гарольда", створення якої розтягнулося на багато років (1809 рік - 1818 рік), стала одним з найбільш знаменитих творів Байрона. Це ліричний щоденник, у якому поет висловив своє ставлення до життя, дав оцінку своєї епохи, європейських країн, соціальних конфліктів суспільства. Максималізм поета-романтика, його опозиція усьому, що недосконале, його невтомна жага нових вражень, "інших світів", де, можливо, здатний здійснитися високий ідеал, привели його до сюжету поеми-подорожі. Португалія, Іспанія, Албанія, Греція, Швейцарія, Італія проходять перед нашими очима в яскравих, забарвлених захопленням і гіркотою картинах.

Бюргер Г. А. Удивительные путешествия на суше и на море, военные походы и веселые приключения Барона фон Мюнхгаузена, о которых он обычно рассказывает за бутылкой в кругу своих друзей / Г. А. Бюргер, Р. Э. Распе ; [пер. с нем. В. С. Вальдман]. – Харьков : Ред.-изд. отд. облполиграфиздата, 1991. – 104 с.

Барон Карл Фрідріх Ієронім фон Мюнхгаузен стільки пережив на своєму віку, що може годинами розповідати найнеймовірніші історії про свої подвиги. А всім відомо, що барон Мюнхгаузен - чесна людина. І якщо він говорить, що літав верхи на ядрі, побував на Місяці і витягнув себе з болота за волосся - значить, так воно і було! Життя і дивовижні пригоди барона Мюнхгаузена, котрий "завжди говорив тільки правду", до цих пір розбурхують розуми допитливих читачів і серйозних дослідників. Популярність барона виправдана його рідкісним талантом - ніколи не втрачати присутності духу і знаходити вихід з найжахливіших ситуацій.

Кэролл Льюис. Приключения Алисы в Стране Чудес. Сквозь зеркало и что там увидела Алиса, или Алиса в Зазеркалье / Льюис Кэролл ; [пер. с англ. Н. Демуровой]. – М. : Правда, 1982. – 320 с.

Дві казки англійського письменника Льюїса Керролла давно вже стали надбанням світової культури. Їх доля унікальна: написані для дітей, вони не тільки увійшли в класику літератури для дорослих, але і викликають в наші дні пильну увагу представників гуманітарних і природничих наук. Інтерес цей не випадковий, бо творець цих казок, Чарлз Лютвідж Доджсон, який виступав у літературі під ім'ям Льюїса Керролла, був професійним математиком, чимало розмірковував над різними аспектами математики і суміжних з нею проблем, які в середині минулого століття ще не оформилися в самостійні науки. Керролл передбачив і на інтуїтивному рівні осягнув багато чого з того, що лише через десятиліття стало надбанням науки; його наукові прозріння знайшли своє особливе вираження в тексті казок. «Аліса в Країні чудес» і «Аліса в Задзеркаллі», таким чином, виникли на перетині двох планів, планів художнього і природничо-наукового мислення, що і пояснює своєрідність цього пам'ятника і широту цікавості до нього.

Киплинг Редьярд. Рассказы. Стихи. Сказки / Редьярд Киплинг ; [сост. Ю. И. Кагарлицкий]. – М. : Высш. шк., 1989. – 384 с.

До збірки творів відомого англійського письменника Редьярда Кіплінга (1865 - 1936) включені найбільш значні оповідання, вірші, казки, написані ним у різні роки. Видання постачене передмовою, коментарем, а також словником слів із східних слів, що зустрічаються в творах Р. Кіплінга.

Класика російської літератури

Дюма Александр. Граф Монте-Кристо : роман в 2-х т. / Александр Дюма ; [пер. с фр. Л. Олавской, В. Строева]. - М. : Правда, 1989- .–
Т. 1. - 1989. - 704 с.

"Граф Монте-Крісто" - роман, де з особливою яскравістю виявилася схильність автора до динамічного захоплюючого сюжету, складної інтриги, таємничих ситуацій. Дія роману охоплює тривалий період - з початку Реставрації до Липневої Монархії. У ньому розповідається про дивовижну долю Едмона Дантеса, який після безлічі пригод приймає ім'я графа Монте-Крісто і спрямовує всю свою винахідливість і енергію на те, щоб добром воздати тим, хто свого часу допоміг йому і його родині, і помститися винуватцям його нещасть.

Стругацкий Аркадий. Отель „ У погибшего альпиниста”. Пикник на обочине : повести / Аркадий Стругацкий, Борис Стругацкий. – М. : Юрид. лит., 1989. – 256 с.

В книгу увійшли дві повісті відомих радянських письменників-фантастів, об'єднані спільною настільки популярною нині темою - можливістю контакту з позаземними цивілізаціями, а також моральними і етичними проблемами, які при цьому можуть виникнути. Читач зустрінеться з прибульцями, і з залишеними ними на Землі матеріальними слідами, але все ж головне в книзі - не міжпланетні зв'язки, а контакти між людьми, наші людські відносини.

Губерман Игорь. Каждый день – праздник : книга-календарь / Игорь Губерман. – СПб. : Ретро, 2001. - [б. с.]

Час проходить, дами старіють, чоловіки сивіють, Уди зношуються, теми вичерпуються. А «Гаріки на кожен день» перетворюються на «Свята на кожен день». Збірник коротких віршів Губермана виданий у вигляді книги-календаря: 365 днів в році, по два-три Гаріка на сторінці - як привід випити, як відповідний до випадку тост. Двокольоровий чорно-червоний друк, примітивна графіка в стилі «наїв», червоні дати і розпливчасті фрагменти фотоколажів: оформлення нагадує щось ностальгічне, смутно знайоме. Строго кажучи, календарем як таким книга не є: вона створена з прицілом як мінімум на кілька років використання, тому не враховує плаваючі дати, різну кількості днів у місяці та т.і. Зате кожен день в ній є святом - умовні свята упереміш з реальними - від Першотравня до Дня загадкової слов'янської душі.

Высоцкий Владимир. Песни и стихи / Владимир Высоцкий. – Киев : Слово, 1993. – 384 с.

Жоден російський поет не користувався за життя такою популярністю і загальною любов'ю, як Володимир Висоцький. Немає нічого дивного в тому, що за життя поета на його батьківщині майже нічого не було надруковано. Тільки в зарубіжжі до нього поставилися з великою увагою.
Ця книга є першим окремим порівняно повним виданням поетичних творів народного барда. До неї увійшло понад 350 пісень і віршів. Навіть за уявною простотою і навмисною примітивізацією деяких його творів читач побачить видатного поета.

Загоскин М. Н. Рославлев, или Русские в 1812 году / М. Н. Загоскин. - М. : Правда, 1986. – 416 с.

Дія роману Загоскіна відбувається за часів Вітчизняної війни 1812 р. В основі його лежить трагічна історія відносин офіцера Рославлева і його нареченої Поліни. Трагізм любовної колізії загоскінского роману пов'язаний з класицистичним тлумаченням зіткнення боргу і пристрасті.
Характеристика дій росіян і французів, оцінка діяльності Наполеона, підхід до розуміння народного характеру в романі, обумовлені не тільки особливостями світосприйняття романіста, але передусім - громадським осмисленням подій 1812 року, відображеним в літературі того часу.

Літературознавство

Паршин Леонид. Чертовщина в Американском посольстве в Москве, или 13 загадок Михаила Булгакова / Леонид Паршин. – М. : Кн. Палата, 1991. – 208 с. – (Популярная библиотека).

Книга містить маловідомі матеріали про життя і творчість письменника. В першу чергу, це докладна розмова з першою дружиною Булгакова Т. Н. Кісельгоф, а також інші нариси, в яких розкриваються загадки письменника і його творів.
Це видання – одна з кращих на сьогоднішній день збірок досліджень про Михайла Булгакова і його творчость. Матеріали представлені у формі різних за жанром есе і нарисах від захоплюючого криміналістичного розслідування до відвертого мемуарного інтерв'ю.

Февчук Л. П. Портреты и судьбы : из Ленинградской Пушкинианы / Л. П. Февчук. – Л. : Лениздат, 1990. – 224 с.

Книга є підсумком багаторічної роботи автора по вивченню іконографії членів сім'ї О. С. Пушкіна, його найближчого оточення, а також особистих і пам'ятних речей поета. Вона знайомить читачів з історією створення унікальних портретів батька і матері Пушкіна, його сестри і брата, його чотирьох дітей і дружини. У книзі розповідається часом дуже складна історія побутування особистих і пам'ятних речей Пушкіна, простежується їх зв'язок з творчістю поета. Багато портретів та особистих речей Пушкіна (а також і його сім'ї) представлені в експозиціях Всесоюзного музею О. С. Пушкіна, в останній квартирі поета на Мойці, 12. Частина цих портретів і речей зберігається у фондах музею.

Жизнь Пушкина рассказанная им самим и его современниками : Переписка. Воспоминания. Дневники : в 2-х т. / [сост. В. В. Кунин]. – М. : Правда, 1988- .–
Т. 1. - 1988. - 736 с.

У двотомнику зібрані документи і матеріали, що розповідають про Пушкіна на всьому протязі його життєвого і творчого шляху. Головне місце відведено листам самого поета, його щоденниковим і мемуарним записам, а також творам, що в тій чи іншій мірі носять автобіографічний характер. Включені офіційні документи і фрагменти мемуарів сучасників. Перший том охоплює роки 1799-1826 (до початку вересня); другий том охоплює період з вересня 1826 по грудень 1835 року.

Губер П. Дон-Жуанский список Пушкина : главы из биографии с 9-ю портретами /
П. Губер. – Х. : Дельта, 1993. - 224 с. 

Що, здавалося б, додати до наших знань про Пушкіна, якщо література про нього воістину незліченна? Зараз нам відомий чи не кожен день його життя, а в деяких випадках і кожна година.
У пропонованій книзі автор звертає нашу увагу на жінок, яким великий поет багато в чому був зобов'язаний творчим натхненням: ніжний коханець і вірний друг, турботливий сім'янин; та дамський угодник, грубуватий чоловік і забавник, серйозний порадник і легковажний каламбурист. І у всьому він яскравий, привабливий і широкий. Багатоликість Пушкіна і визначає його обличчя, так щасливо для нас явлене світові.

Шаповалова М. С. Історія зарубіжної літератури : Середні віки та Відродження : навч. посіб. / М. С. Шаповалова, Г. Л. Рубанова, В. А. Моторний. – 2-ге вид., перероб. і доп. – [Л. : Вища школа, 1982]. – 440 с.

Навчальний посібник містить короткий виклад історії зарубіжної літератури періоду середніх віків та відродження. У ньому широко використані та узагальнені найновіші дослідження з питань історії зарубіжних літератур відповідних періодів.

Friday, 12.04.2013 11:34 Вік: 11 Років