Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Визнані перлини світу

До міжнародного дня пам’яток і історичних місць

 

Кожна країна - це своя багата історія та культура. Кожна епоха залишає нам у спадщину якусь пам'ятку, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію, про певну визначну постать, що так чи інакше вплинула на становлення й розвиток країни. Світ несказанно багатий на культурні пам'ятники та різні історичні визначні пам'ятки, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого, цілком залежить від нас.

 

Самин Д. К. Сто великих памятников / Д. К. Самин. - М. : Вече, 2001. - 479 с. - (Сто великих). - ISBN 5-7838-0875-Х.

Ніщо не може краще характеризувати різні епохи світової історії, ніж пам'ятники, які створені руками геніальних скульпторів та архітекторів. І не важливо, знаємо ми їх імена чи ні. Книга «100 великих пам'ятників» розповідає про найвидатніші пам'ятки: від Сфінкса і Венери Мілоської до Тріумфальної арки в Парижі і пам'ятника «Тисячоліття Росії».

Ионина Н. А. Сто великих дворцов мира / Н. А. Ионина. - М. : Вече, 2001. - 479 с. - (Сто великих). - ISBN 5-7838-0821-0.

Популярну серію «Сто великих» продовжує книга, присвячена найвидатнішим палацовим спорудам різних країн і народів. Читача чекають зустрічі з такими шедеврами світової архітектури як палац царя Соломона, «Золотий будинок» Нерона, Віндзорський замок, замок графа Дракули, фонтани Версаля, царський палац в Лівадії, Зимовий палац.

Губарева М. В. Сто великих храмов мира / М. В. Губарева, А. Ю. Низовский. - М. : Вече, 2000. - 511 с. - (Сто великих). - ISBN 5-7838-0506-8.

Історія великих храмів світу безпосередньо пов'язана з історією релігії в цілому. У всі віки відводили спеціальні місця для молитов і жертвопринесень. Ці місця прикрашалися всіма доступними способами, відповідали етапам духовного розвитку людства.
Книга «100 великих храмів світу» розповідає про найвидатніші, які увійшли до скарбниці світового мистецтва, пам'ятники основних світових релігій, починаючи з часів Стародавнього Єгипту і до наших днів.

Ранинский Ю. В. Памятники архитектуры и градостроительства : учеб. пособие для студентов вузов / Ю. В. Ранинский ; под ред. Н. Н. Миловидова, Б. Я. Орловского, А. Н. Белкина. - М. : Высш. шк., 1988. - 63 с. : ил. - (Реконструкция и модернизация зданий и комплексов).

У навчальному посібнику розглянуто особливості реконструкції будівель і комплексів, що становлять історико-архітектурну спадщину. Дано найбільш вдалі приклади практики проектування і будівництва в історичних центрах сформованих міст.

Борисова Т. М. Iсторiчнi та пам'ятнi мiсця Харкiвщини / Т. М. Борисова, М. Т. Дяченко, М. В. Уманський. - Х. : Прапор, 1966. - 366 с. : iлюстр.

Автори цієї книги, наукові працівники Харківського історичного музею Т. М. Борисова, М. Т. Дяченко, М. В. Уманский, зібрали цікавий матеріал про найбільш визначні місця Харківської області. В роботі над книгою були використані архівні та літературні джерела, періодична місцева преса.

Новгородов В. Е. Золотой венец старого Харькова : Успенский собор - памятник архитектуры XVIII в. / В. Е. Новгородов. - Х. : Прапор, 1990. - 48 с. : ил - ISBN 5-7766-0206-8.

Нарис, присвячений історії зведення та сьогодення Успенського собору. Зараз тут знаходиться зал камерної та органної музики, виступають читці, музиканти, відомі не тільки у нас в країні, але й за кордоном. Успенський собор розташований в самому центрі Харкова, його часто відвідують туристи, жителі міста. Видання допоможе їм ближче познайомитися з цим чудовим пам'ятником архітектури.

Лейбфрейд А. Ю. Харьков от крепости до столицы : Заметки о старом городе / А. Ю. Лейбфрейд, Ю. Ю. Полякова. - Х. : Фолио, 1998. - 335 с.

Харків - друге за величиною місто в Україні, транспортний, науковий і культурний центр. Перші згадки про нього відносять до 1552 року, сама старовинна будівля в місті - Покровський собор, виконаний у стилі бароко - датується 1689 роком. Крім нього, колишня столиця, безсумнівно, сповнена пам'яток: монастирі, дзвіниця, інші собори, церкви, майдан Свободи, який входить у трійку найбільших в Європі. Книга «Харків. Від фортеці до столиці ... » пропонує вам докладно ознайомитися з архітектурою старого міста, його культурними традиціями і звичаями, відчути в Харкові дух історії...

Tuesday, 18.04.2017 10:41 Вік: 7 Років