Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

"Все починається з кохання... "

До Дня святого Валентина

 

Все начинается с любви...
Твердят:
"Вначале
        было
            слово..."
А я провозглашаю снова:
Все начинается
с любви!..


Роберт Рождественський

 

Кожен народ відзначає День святого Валентина по-різному. Британці, наприклад, в День святого Валентина відправляють любовні послання не тільки друзям і знайомим, а й своїм домашнім тваринам, а незаміжні дівчата 14 лютого встають до сходу сонця, стають біля вікна і дивляться на чоловіків. Згідно з повір'ям, перший чоловік, якого вони побачать, і є суджений.

Японці ж виявилися більш оригінальні - вони переробили 14 лютого в «8 березня для чоловіків», коли подарунки отримують в основному чоловіки.

У пристрасних французів у День святого Валентина прийнято дарувати коштовності, а в романтичній Данії люди посилають один одному засушені білі квіти.

І на Русі було своє свято закоханих, ось тільки відзначалось воно не взимку, а на початку літа. Свято було пов'язане з легендарною історією кохання Петра і Февронії і присвячене Купалі - язичницькому слов'янському богу, сину Перуна.

Але незалежно від країни і пори року, любов - найвеличніше і трепетне почуття з усіх земних відчуттів. Саме вона «рухає сонце і світила ...».

«Любов - це все. І це все, що ми знаємо про неї », - попереджала поетеса Емілі Дікінсон. Але люди продовжують знову і знову читати книги про кохання, сподіваючись відшукати в них відповіді на власні запитання та розгадати секрети вічного почуття. Спеціально до Дня всіх закоханих ми зібрали добірку книг про любов - від легких історій до серйозних романів про сокровенні таємниці серця. Недарма любовні відносини називають «романом». Адже кожна історія кохання - це книга. А яка книга про ваше кохання?

 

 

Самое высокое чувство: сб. афоризмов / сост. П. Я. Жигалов, Т. П. Жигалова, И. П. Гончарова. - изд. 2-е, перераб. и доп. – Львов : Свит, 1992. - 264 с.

У збірці зібрані вислови і афоризми великих мислителів, вчених, письменників різних часів і народів про найблагородніше з людських почуттів - кохання.
У цій книзі вміщена лише невелика частина виразних і глибоких висловлювань про любов, шлюб, сім'ю, які можуть бути цікаві й корисні сучасному читачеві, особливо молодому, і сприяти його моральному самовдосконаленню.

Любовная лирика классических поэтов Востока : Пер. с араб., персид., турец. / сост. и вступ. ст. М. Курганцева. - М. : Правда, 1988. - 511 с.

У книгу включені вірші класичних поетів середньовічного Сходу - арабських, перських, турецьких - про кохання.
Найбільші майстри східної лірики зуміли схвильовано і проникливо, з великою художньою силою розповісти про радощі і трагедії, якими відзначена справжня любов.

Хайям Омар.  Рубаи / Омар Хайям. - Ташкент : Изд-во ЦК КП Узбекистана, 1983. - 123 с. : ил.

У книзі зроблена спроба зібрати найкращі переклади на російську мову всесвітньо відомих чотиривіршів персько-таджицької поезії вченого, математика і астронома, поета і філософа Омара Хайяма (1048-1123 рр.).

Цветаева М.  Мне нравится, что вы больны не мной / сост. А. Саакянц. - М. : Эксмо-Пресс, 2000. - 652 с. - (Рус. классика ХХ века).

„Моим стихам, как драгоценным винам, настанет свой черед...”  Ці слова зовсім ще юної Марини Цвєтаєвої виявилися пророчими. Її творчість стала найбільшим і самобутнім явищем російської літератури ХХ століття, велич і трагедію якого вона так талановито висловила у своїх творах.
Щирість, високий романтизм, глибокий трагізм лірики відрізняють ці вірші, поеми та прозу М. І. Цвєтаєвої, що увійшли до цієї книги.

Гимн любви: трехтомн. изд. избр. лирики и поэтов мира. Т. 1. Лирика русских поэтов / [ авт. –сост. С. М. Магидсон]. - М. : Мол. гвардия, 1991. - 542 с.

Поезія і любов. Любов і поезія. Поняття ці навряд чи можна відокремлювати один від одного. « Гимн любви» - так називається антологія, до якої увійшли зразки любовної лірики різних часів і народів. Перший том - російська поезія, включає в себе як ліричні шедеври класиків літератури Державіна, Пушкіна, Блока, Єсеніна, Ахматової, так і кращі вірші про кохання наших сучасників.

Шекспир У.  Трагедии / У. Шекспир. - Л. : Худож. лит., 1982. - 384 с. -(Классики и современники. заруб. лит.).

Гамлет. Ромео і Джульєтта. Отелло ... Популярність і універсальність творінь Шекспіра призвели до того, що для самих різних культур і епох він став втіленням самого поняття "класика". "Гамлет", "Отелло", "Ромео і Джульєтта", "Король Лір" - це вже не просто п'єси, це частина нашого уявлення про світ і про самих себе.

Тургенев И. С. Первая любовь: повести. - М. : Сов. Россия, 1989.- 336 с.

До книги увійшли твори І. С. Тургенєва, об'єднані темою любові і пов'язаної з нею духовною драмою "зайвої людини". Письменник поетизує могутню, часом трагічну силу кохання.

Чехов А. П. О любви: рассказы. - М. : Худож. лит., 1985. - 128 с.

Оповідання, що увійшли до збірника, написані А. П. Чеховим (1860-1904) в той період його творчості, коли він відмовився від напруженої інтриги, зовнішньої цікавості, зосередивши свою увагу на внутрішньому світі героя, достовірності та об'єктивності розповіді, психологічно й емоційно насичених подробицях.

Булгаков М. А. Мастер и Маргарита : роман / М. А. Булгаков. - Х. : ЧП "ДИВ", 2006. - 415 с.

Роман "Майстер і Маргарита" - візитна картка Михайла Опанасовича Булгакова.
Дивно те, що майже кожен персонаж тобі нагадує самого себе. Книга перевертає твою душу на виворіт, проникає в самі приховані й потаємні місця твоєї свідомості. Все те що ти із за дня в день ховаєш від оточуючих і боїшся зізнатися самому собі. Ти раптом встаєш перед самим собою, і не факт що ця зустріч тобі буде приємна. Не дивлячись на фантастичний підтекст цього роману, він можливо самий реалістичне твір з усіх написаних раніше, який розкриває людську сутність і вчить моралі.

Митчелл М. Унесенные ветром : роман. / М. Митчелл ; [пер. с англ. Т. Озерской]. – Курск : Изд-во МНПП «Сеймъ», 1992. - 496 с.

"Віднесені вітром" - єдиний роман Маргарет Мітчелл. Її життя рано обірвалося через трагічну випадковість, але образам Скарлетт О'Хара і Ретта Батлера, народженим уявою "маленької сміливої жінки" - як називали письменницю американські критики, - судилося жити вічно.  Це книга про любов і про війну, про зраду і вірність, про жорстокість і про красу самого життя. Це одна з тих книг, до яких повертаєшся знову і знову через роки і відчуваєш радість від зустрічі.

Гюго В. Собор Парижской богоматери: пер. с фр. Н. Коган. - М. : Правда, 1984. - 560 с. : ил.

Знаменитий роман В. Гюго, в якому автор звертається до історії Франції XV століття. Яскраві образи вуличної танцівниці циганки Есмеральди, закоханого в неї горбаня Квазімодо, дзвонаря собору Нотр Дам, священика Фролло і капітана Феба де Шатопера зображуються на тлі химерного і строкатого середньовічного Парижа.

Бронте Шарлота.  Джен Эйр : роман ; Стихотворения / Шарлотта Бронте. - Х. : Фолио, 1995. - 477 с. - (Золотой век).

Книга, яка висловила почуття так красиво, ніжно, віддано... Історія про справжнє кохання.
Головна героїня цього твору дуже скромна і мила дівчина. Вона приїжджає працювати гувернанткою у величезний і похмурий замок. З її появою все змінюється, змінюється настрій людей, що проживають в ньому. Дівчина своїм теплом і ласкою зігріває душі всіх мешканців цього замку.
З часом на плечі тендітної дівчини звалюються зловісні таємниці, які вона насилу переносить. Але вона бореться за свою любов і перемагає!
Автор дуже красиво і ніжно описує діалоги між двома закоханими. Читається твір на одному диханні.

Грин А. С. Алые паруса. - К. : Веселка, 1981. - 64 с. : ил. - (Библиотечная серия).

Дорогі друзі, запрошуємо вас в "блискучий світ" Олександра Гріна - яскравий і загадковий! У цьому світі з'являються незвичайні проекти, втілюються найсміливіші фантазії. У ньому живуть сильні, мужні герої, які своїми руками створюють чудеса, по-справжньому люблять і так само сильно ненавидять. У світі Олександра Гріна найчастіше торжествує любов, справедливість, здійснюється людське щастя.

Сігел Е. Історія одноко кохання / пер. з англ. М. М. Пінчевського, О. І. Тереха. - К.: Веселка, 1991. - 80 с. : ілюстр.

Роман сучасного американського письменника про зворушливе кохання студента, сина мільйонера, до дочки бідного італійського емігранта. Побравшись молодята живуть у скруті, проте вони щасливі. Здається, ніщо не може їх розлучити. І, справді, розлучає їх лише трагічна смерть Дженні.

 

 

Monday, 09.02.2015 12:02 Вік: 10 Років