Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Всесвітній день авіації і космонавтики

У цей день, 12 квітня, в 1961 році громадянин СРСР майор Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.

Розвиток пілотованих польотів проходив поетапно з урахуванням досягнутих науково-технічних результатів і появи нових наукових, господарських і технічних завдань. Від перших пілотованих кораблів і орбітальних станцій до багатоцільових космічних пілотованих орбітальних комплексів - такий шлях, пройдений радянською пілотованої космонавтикою.

Яскраві успіхи космонавтики - закономірний результат самовідданої праці багатьох тисяч людей, десятків трудових колективів, які роблять все від них залежне в ім’я прогресу космічної галузі.

За рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАЇ) 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики».

В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України».

Враховуючи ризики, фізичні та інтелектуальні навантаження, гігантську працю і безпрецедентну самовідданість всіх, хто створював для нашого людства цю сміливу можливість, хотілося б побажати в цей день всім нам спокою і впевненості. Досягнувши космосу ми лише зробили ще один крок, а скільки їх буде ще?

 

 

Береговой Г. Космос - землянам / Г. Береговой. - М. : Мол. гвардия, 1981. - 192 с. - (Эврика).

Двічі Герой Радянського Союзу, льотчик-космонавт СРСР, заслужений льотчик-випробувач, керівник Центру підготовки космонавтів Г. Береговий розповідає про те, навіщо ми штурмуємо космос, чи виправдані матеріальні витрати і зусилля на підкорення космосу, що людство отримає від цих зусиль.

Казначеев В. П.  Космопланетарный феномен человека : проблемы комплекс. изучения : моногр. / В. П. Казначеев, Е. А. Спирин ; Акад. мед. наук СССР ; отв. ред. Л. М. Непомнящих. - Новосибирск : Наука, 1991. - 303 с. : ил. - ISBN 5-02-029834-4.

Монографія узагальнює результати загальнонаукових, природничо-наукових і гуманітарно-культурологічних підходів до вивчення людини як цілісного космопланетарного явища в його нерозривних зв’язках з навколишнім космопланетарним світом - як жителя Космосу, по Н. К. Реріху. Автори спираються на вчення В. І. Вернадського про біосферу, на досягнення таких напрямків сучасного наукового знання, як екологія людини та космічна антропоекологія. Значну увагу приділено також ідеям наочно-культурного ренесансу - руського космізму, філософії всеєдності тв ін.

Голованов Я.  Космонавт № 1 / Я. Голованов. - М. : Известия, 1986. - 80 с. : ил.

Ця книга - документальна розповідь про перші кроки людини в космос, про те, як проводився відбір кандидатів для орбітального польоту, про напружені тренуваннях, що передували старту. Багато фактів з життя гагарінського загону були досі не відомі читачеві, так само як імена всіх кандидатів на звання «космонавт № 1».

Николаев А. Г.  Космос - дорога без конца / А. Г. Николаев. - 2-е изд. - М. : Мол. гвардия, 1979. - 240 с. : ил. - (Люди и космос).

Льотчик-космонавт СРСР, двічі Герой Радянського Союзу, генерал-майор авіації розповідає в своїй книзі про підготовку космонавтів до тривалих польотів в космос, про свій досвід польотів на кораблях «Восток» і «Союз», про роботу екіпажів космічних кораблів і станцій на орбіті . У заключній главі автор веде розмову з читачем про нову професію - космонавт. Перше видання книги було удостоєно першої премії на конкурсі імені М. Островського.

Элиаде Мирча. Космос и история : избр. работы / Мирча Элиаде ; пер. с фр. и англ. ; общ. ред. : И. Р. Григулевич, М. Л. Гаспаров. - М. : Прогресс, 1987. - 312 с. - (Для научных библиотек).

Автор розкриває перед читачем топіку міфу, поступово приводячи його до основної ідеї книги - специфіки міфологічного часу. Починає він як би здалеку: з зв'язків між мирським і сакральним. Вони здійснюються в контактних зонах: це центр світу - місце, де стикається небо із землею, і всі його символи, перш за все храми, що володіють тими ж властивостями. Ці зв'язки встановлюються в витоках часів.

Романов Александр.  Космонавт-Два / Александр Романов. - М. : Политиздат, 1979. - 112 с. : ил. - (Герои Советской Родины).

Автор цієї книги, перший з журналістів, кому довелося бути свідком космічних стартів, розповідає про Героя Радянського Союзу, льотчика-космонавта СРСР, генерал-лейтенанта авіації Г. С. Титова, його політ на добу навколо Землі. Автор приділяє багато уваги людям, поруч з якими ріс майбутній космонавт, формувався як особистість, як інженер-дослідник.

Космос и погода / [Г. И. Голышев (отв. ред.) и др.]. - Л. : Гидрометеоиздат, 1974. - 112 с. : ил.

Пропонована читачеві книга містить нариси розвитку в Радянському Союзі систем ракетного зондування атмосфери і метеорологічних космічних систем. Незважаючи на свій юний вік, ці напрямки вже мають свою досить змістовну і насичену історію, з якої буде корисно ознайомитись всім, хто цікавиться бурхливим розвитком наукових досліджень і досягненнями технічної революції ХХ століття.

Авиационно-космическая техника и технология : сб. науч. тр. / М-во образования Украины ; Харьк. авиац. ин-т / редкол. : В. С. Кривцов, О. Е. Федорович, А. Б. Лещенко и др. - Х., 1999. - 170 с. - ISBN 966-7427-47-1.

Висвітлено проблеми розвитку конструювання технології літакобудування, авиадвигателестроения, летальних апаратів, систем управління летальних апаратами, радіотехнічних систем літальних апаратів. Представлені роботи по конверсії авіаційно-косіческой техніки і технологи, а також з питань менеджменту та маркетингу.

 

 

Monday, 11.04.2016 08:54 Вік: 8 Років