Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Не лікуй хворобу, лікуй своє життя, живи за законами природи, розуму.

Геродот Галікарнаський (484 - 425 до н.е.)

 

Щорічно 1 грудня відповідно до рішення Всесвітньої організації охорони здоров'я та рішенням Генеральної Асамблеї ООН, прийнятими в 1988 році, відзначається Всесвітній день боротьби з синдромом набутого імунодефіциту. Дата була встановлена для того, щоб привернути увагу світової громадськості до розповсюдження ВІЛ-інфекції, яка прийняла масштаби глобальної пандемії, та розповсюджується по всіх регіонах світу.

Символ боротьби зі СНІДом - червона стрічка, без неї зараз не проходить жодна акція в цій області. Сама стрічка, як символ розуміння та солідарності в цій нерівній боротьбі, була взята на озброєння з весни 1991-го року. Ця ідея належала американському художнику з нетрадиційною орієнтацією Франку Муру. Він проживав в абсолютно провінційному містечку в штаті Нью-Йорк, де його сусіди, одна сім’я, що сподівалася на благополучне повернення своєї доньки - військового солдата з Персидської затоки, носила подібні стрічки, але жовтого кольору.

В цей день - Всесвітній день боротьби зі СНІДом, ми також сподіваємося, що одного разу можна буде сказати - зі СНІДом покінчено! Висловлюємо почуття глибокого співчуття всім, хто втратив своїх близьких і друзів від цієї віроломної хвороби. Бажаємо підбадьорення і надії всім, хто переносить цю хворобу на собі!

 

 

Фролов А. Ф.   СПИД - рана человечества / А. Ф. Фролов. - К. : Знание, 1989. - 48 с. - (Наука и жизнь. 17 ; Вып. 8).

В історії людства, багатої різними катастрофами і катаклізмами, знайдеться не так багато подій, які, подібно СНІДу, виявилися б здатними сколихнути всі верстви суспільства, вселивши в них страх і жах. Навіть письменники-фантасти не змогли припустити, що наприкінці другого тисячеліття нашої ери виникне така загроза для людства. Ні в кого не виникало фантастичних уявлень про те, що в глибини організму проникне не випромінювання з атомного реактора або космосу, не новий пестицид або компонент хімічного добрива, а представник мікросвіту - вірус вбивця, нещадний у своїх діях і неминуче приводить зараженого їм до загибелі. Найстрашніше полягає і в тому, що зараження збудником СНІДу виявилося пов'язаним з одним з найбільш могутніх інстинктів всього живого - інстинктом збереження роду і біологічного виду.
Брошура розрахована на лекторів, пропагандистів, медичних працівників, широке коло читачів.

Шевелев А. С.   СПИД - загадка века / А. С. Шевелев. - 2-е изд., испр. и доп. - М. : Сов. Россия, 1991. - 192 с.

Ця книга має кілька цілей. По-перше, дати читачеві уявлення про сучасний стан проблеми в цілому, про шляхи зараження СНІДом, методи боротьби з ним. Автор намагається розглянути особливості цієї пандемії (епідемії глобального масштабу), що відрізняють її від пандемій минулого, розповісти про перші уроки, які можна отримати з досвіду, вже накопиченого в різних країнах, включаючи соціальні, політичні, економічні та юридичні аспекти.
По-друге, автор хотів би познайомити читача з науковими проблемами, що встають при вивченні СНІДу.

Покровский В. СПИД: можно ли остановить эпидемию? / В. Покровский, Р. Т. Поль. - 2-е изд., перераб. и доп. - М. : Тип. Секретариата СЭВ, 1990. - 46 с. : ил.

Тисячорічний досвід розвитку цивілізації показав, що навіть у найскладніших, екстремальних ситуаціях люди завжди знаходили вихід, приймаючи правильні, розумні рішення. Феномен СНІДу - одна з таких ситуацій. Тому, не впадаючи в крайності - в зайвий оптимізм, оскільки шансів на швидке отримання універсальної вакцини проти СНІДу мало, і в зайвий песимізм, оскільки наука стрімко рухається вперед, - народи і уряди всіх країн повинні об'єднувати зусилля, щоб спільно подолати недугу, що загрожує загибеллю людству.
Країни - члени РЕВ твердо переконані, що всесвітня боротьба проти СНІДу, на те, що епідемію можна буде зупинити. І зволікати тут вже не можна. Час бити на сполох настав ще вчора.

Покровский В. И. СПИД. Синдром приобретенного иммунодефицита / В. И. Покровский, В. В. Покровский. - М. : Медицина, 1988. - 48 с. : ил.

Брошура присвячена новій заразній хворобі - "чумі ХХ століття", - яка називається синдром набутого імунодефіциту (СНІД). Поряд з медичними аспектами захворювання розглядаються соціальні корені СНІД, заходи особистої та громадської профілактики. Дано відповіді на багато питань, що турбують широкі кола читачів.

Буянов М. И.  Размышления о наркомании : кн. для учителя / М. И. Буянов. - М. : Просвещение, 1990. - 78 с.

Відомий дитячий психіатр розповідає про сутність наркоманії та її видах, про деякі фактори, які передбачають до появи цієї патології, про форми профілактики і можливості її лікування. Спираючись на власний лікарський досвід, автор звертається до історичних і літературних прикладів. Книга, написана живою мовою, розташовує до осмислення і обговорення проблем, пов'язаних з наркоманією.

Гирин В. Н. Что мы  знаем о СПИДе / В. Н. Гирин, В. Г. Порохницкий. - 2 изд., перераб. и доп. - К. : Здоров'я, 1989. - 48 с.

У брошурі популярно викладається проблема боротьби зі СНІДом - небезпечним інфекційним захворюванням, що поширилось у багатьох країнах світу. У ній описані шляхи проникнення збудника захворювання в організм людини, перші ознаки і особливості перебігу СНІДу. Дано рекомендації щодо попередження зараження вірусом імунодефіциту людини, що викликає це захворювання.

СПИД - синдром приобретенного иммунодефицита / под. ред. В. П. Широбокова. - К. : Здоров'я, 1988. - 232 с.

СНІД - синдром набутого імунодефіциту - протягом останніх років привертає до себе увагу як нове важке захворювання людини, що має тенденцію до пандемічного поширення.
У монографії узагальнено дані літератури з проблеми синдрому набутого імунного дефіциту (СНІД) людини. Описано фундаментальні властивості вірусу (молекулярна біологія, структура, стійкість, взаємодія з клітиною), класифікаційне положення і походження збудника. Систематизовані дані про особливості епідеміології, патогенезу, клініки, лікування, діагностики та профілактики СНІДу. Охарактеризовані групи підвищеного ризику.

Габиани А. А.  На краю пропасти: наркомания и наркоманы / А. А. Габиани. - М. : Мысль, 1990. - 220 с.

У даній книзі зроблена спроба на підставі аналізу результатів конкретно-соціологічного дослідження дати характеристику сучасного розвитку наркоманії і узагальнити накопичений в Грузії досвід щодо здійснення комплексу організаційних, правових, медичних, виховних та інших заходів, спрямованих на попередження поширення споживання наркотиків.

 

 

Thursday, 27.11.2014 12:29 Вік: 10 Років