Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Всесвітній день книголюбів

Щорічно 9 серпня у світі відзначають День книголюбів. Традиція відзначати цей день зародилася в США, але дуже швидко припала до душі багатьом мешканцям інших країн. Що не дивно, адже любов до книжок не має кордонів. Так національне свято трансформувалося у всесвітнє.
Всесвітній день книголюбів – це чудова нагода провести час в компанії цікавої книги.

Сеттерфилд Диана. Тринадцатая сказка / Диана Сеттерфилд. – СПб. : Азбука, 2007. – 448 с. – ISBN 978-5-91181-604-9.
  Маргарет Лі працює в букіністичній крамниці свого батька. Сучасності вона вважає за краще Діккенса і сестер Бронте. Тим більше здивування Маргарет, коли вона отримує від самої знаменитої письменниці наших днів Види Вінтер пропозицію стати її біографом. Адже нітрохи не менше, ніж своїми книгами, міс Вінтер знаменита тим, що ще не сказала жодному інтерв'юеру ні слова правди. І ось перед Маргарет, яка опинилася в стінах похмурого, населеного примарами минулого особняка, розгортається в буквальному сенсі слова готична історія сестер-близнюків, яка дивним чином перегукується з її особистою історією і поступово підводить до розгадки таємниці, яка зводила з розуму багато поколінь читачів, - таємниці "Тринадцятої казки".
Шеффер Мэри Энн. Клуб любителей книг и пирогов из картофельных очистков / Мэри Энн Шеффер, Энни Бэрроуз. – М. : Фантом Пресс, 2010. – 320 с. - ISBN 978-5-86471-522-2.
 

У післявоєнному Лондоні молода письменниця Джулієт намагається знайти сюжет для нової книги, але про жахи війни писати їй зовсім не хочеться, інші теми здаються або нудними, або недоречними. На допомогу приходить випадок - у вигляді листа одного свинаря з острова Гернсі. Виявляється, навіть свинарі люблять почитати, і невідомий Доусен, до якого в руки потрапила книга, що колись належала Джулієт, просить її порадити гарну книжкову крамницю. Справа в тому, що на Гернсі з книгами зараз туго, оскільки острів, всі роки війни окупований німцями, тільки-тільки відроджується до життя.
Лист перевертає життя Джулієт. Історія книжкового клубу, який став прикриттям для заборонених зустрічей жителів села, захоплює і затягує її. Так починається листування з різними людьми...
Цей сумний і веселий роман - про воєнний час, але він сповнений сонця, світла і радості. Але хто сказав, що смерть і жах повинні бути завжди на першому місці? Іноді навіть вони відступають перед почуттям гумору і оптимізмом. Традиційний і одночасно свіжий, сумний і веселий, романтичний і глибокий - як тільки не визначають читачі цей роман.
Книга з незвичайною назвою стала однією з найбільш обговорюваних і популярних книг 2009 року в Англії і США, а потім і в багатьох інших країнах. І це при тому, що в ній немає нічого неймовірного чи тим більше скандального. Це дуже людяний і духопід'ємний роман в листах про те, як навіть під час війни і розрухи можна радіти життю, зберігаючи почуття гумору. У романі є чудова фраза, яка в повній мірі відноситься до нього самого: "Хороші книги начисто відбивають потяг до поганих".

Брэдбери Рэй. 451° по Фаренгейту / Рэй Брэдбери. – М. : Эксмо, 2010. – 240 с. – ISBN 978-5-699-45537-9.
  451 ° за Фаренгейтом - температура, при якій займається і горить папір. Філософська антиутопія Бредбері малює безпросвітну картину розвитку постіндустріального суспільства: це світ майбутнього, в якому всі письмові видання безжально знищуються спеціальним загоном пожежних, а зберігання книг переслідується за законом, інтерактивне телебачення успішно служить загальному обдуренню, каральна психіатрія рішуче розбирається з рідкісними інакодумцями, а на полювання за невиправними дисидентами виходить електричний пес.
Сафон Карлос Руис. Тень ветра / Карлос Руис Сафон. – М. : АСТ, 2010. – 480 с. – ISBN 978-5-17-066708-6.
  Книга-явище. Книга-головоломка. Книга-лабіринт. Роман, який змушує читача поринути в майже містичний світ Барселони і переміщує його в зовсім іншу систему координат. Читачеві доведеться разом з головним героєм зустріти зловісних незнайомців, зрозуміти і полюбити прекрасних і загадкових жінок, бродити по похмурих лабіринтах минулого, і головне - розкрити таємницю книги, яка незбагненним чином змінює життя тих, хто до неї доторкається. Дивовижна книга, в якій є все: захоплюючий сюжет, блискучий стиль і таємниці, які розбурхують уяву.
Функе Корнелия. Чернильное сердце / Корнелия Функе. – М. : Махаон, 2009. – 496 с. – ISBN 978-5-389-00503-7.
  "Чорнильне серце" - перша частина трилогії знаменитої німецької письменниці. У центрі оповідання - відважна дванадцятирічна дівчинка Меггі і її батько, що володіє чудовим даром: коли він читає книгу вголос, її герої оживають. Правда, натомість хтось із слухачів опиняється в вигаданому письменником світі, а як відомо, в книгах бувають не тільки добрі персонажі.
Шлинк Бернхард. Чтец / Бернхард Шлинк. – М. : Азбука-классика, 2009. – 256 с. – ISBN 978-5-395-00439-0.
  Феноменальний успіх роману сучасного німецького письменника Бернхарда Шлінка "Читець" (1995) можна порівняти хіба що з популярністю роману Патріка Зюскінда «Парфумер». "Читець" переведений на тридцять дев'ять мов світу, книга стала міжнародним бестселером і зібрала цілий букет престижних літературних премій в Європі і Америці. Раптово спалахнувший роман між п'ятнадцятирічним підлітком, хлопчиком з професорської родини, і зрілою жінкою так само раптово обірвався, коли вона без попередження зникла з міста. Через вісім років він, тепер уже студент випускного курсу юридичного факультету, знову побачив її - серед колишніх наглядачок жіночого концтабору на процесі проти нацистських злочинців. Але це не єдина таємниця, яка відкрилася герою роману Бернхарда Шлінка "Читець".
Эко Умберто. Не надейтесь избавиться от книг! Умберто Эко, Жан-Клод Карьер. – СПб. : Симпозиум, 2010. – 336 с. - ISBN 978-5-89091-423-1.
  Ви звикли читати з екрану комп'ютера, мобільного телефону, електронного "рідера"? Ви не ходите до книгарень і не відвідуєте бібліотеки? Ви сподіваєтеся позбутися книг? "Не сподівайтеся!" - кажуть два європейських інтелектуала, учасники пропонованої вам дружньої бесіди: "Книга - це як ложка, молоток, колесо або ножиці. Після того, як вони були винайдені, нічого кращого вже не придумаєш". Умберто Еко - знаменитий італійський письменник, вчений-медієвіст і семіотик. Жан-Клод Кар'єр - відомий французький романіст, історик, сценарист, актор, патріарх французького кінематографа, який співпрацював з такими режисерами, як Бунюель, Годар, Вайда і Мілош Форман. Пристрасть обох - книги: старі і нові, популярні і рідкісні, розумні і дурні. І предмет своєї пристрасті вони відстоюють, пускаючи в хід всю свою ерудицію і дотепність. Автори легко переходять від серйозних тем - способів передачі знань в культурі, ролі папірусу і мнемотехніки, Інтернету і електронних книг - до історичних анекдотів і побутових курйозів. Мимохідь читач дізнається, чому "своїми знаннями про минуле ми зобов'язані кретинам, імбецилам або ворогам", а "куркам знадобилося сто років, щоб навчитися не переходити через вулицю". І чому Умберто Еко прочитав "Війну і мир" тільки в сорок років. Ця книга про долю книг - ностальгічне визнання в любові і вагома захисна промова на користь самої себе.
Каннингем Майкл. Часы / Майкл Каннингем. - СПб. : Астрель, 2010. – 256 с. – ISBN 978-5-271-24820-7.
  "Години" - найвідоміший твір Каннінгема, визнаний найкращим американським романом 1999 року і відзначений Пулітцерівською премією і нагородою ПЕН / Фолкнер. Як влаштовано час? Як народжуються книги? Як зчеплені між собою авторські слова-сни? Як впливають події (рознесені в часі і просторі) на слова, а слова - на події? Доля Вірджинії Вулф і її "Місіс Деллоуей". Англія 20-х і Америка 90-х. Патріархальний Річмонд, післявоєнний Лос-Анджелес і надсучасний Нью-Йорк. Любов, смерть, творчість. Про все це і про багато іншого в романі Майкла Каннінгема "Години".
Моэрс Вальтер. Город Мечтающих Книг / Вальтер Моэрс. -  М. : Эксмо, 2016. – 464 с. - ISBN 978-5-699-84539-2.
  Книги можуть зробити з вами що завгодно - навіть найстрашніше! Юний письменник Хільдегунст Міфорез успадковує бездоганний рукопис, таємницю якого він мріє розгадати. Слід веде його в Книмісто, Місто Мріючих Книг... Вальтер Моерс вводить нас в чарівний світ літератури, де книги не тільки розважають або дивують, але можуть звести з розуму чи погубити.
Мерсье Паскаль. Ночной поезд на Лиссабон / Паскаль Мерсье. – М. : Мир книги, 2008. – 432 с. - ISBN 978-5-486-02056-8.
  Життя головного героя роману Раймунда Грегоріуса, викладача стародавніх мов в Берні, протікало спокійно і розмірено, до тих пір поки він одного разу не зустрів на мосту таємничу незнайомку, яка виявилася португалкою. Грегоріус зачарований нею, але вона несподівано зникає з його життя. Тепер всі його думки про неї і про... Португалію. Він, вирішуючи дізнатися побільше про цю країну, йде в букіністичний магазин, де купує книгу Амадеу ді Праду. І зустріч з жінкою, і книга, думки якої надзвичайно співзвучні душі Грегоріуса, круто змінюють його життя: несподівано для себе він їде в Лісабон, намагаючись розібратися в собі і зануритися в привабливий світ незнайомих йому людей.
Thursday, 05.08.2021 16:12 Вік: 3 Років