Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Всесвітній день охорони місць проживання

6 жовтня в усьому світі відзначають Всесвітній день охорони місць проживання - міжнародне свято, покликане привернути увагу людства до проблеми збереження довкілля фауни планети Земля. Це свято було засновано в 1979 році в рамках Бернської конвенції про збереження європейської дикої природи і природного довкілля.

 

Людина своєю діяльністю вже давно впливає на природу, змінюючи її. З кожним роком в світі все більше територій переходять в розряд сільгоспугідь, пасовищ, піддаються змінам у зв'язку зі зростанням міст, видобутком корисних копалин, будівництвом заводів і інших об'єктів народного господарства. Тому на Землі практично не залишилося місць, де б не ступала нога людини.

 

Але безконтрольне втручання людини в закони і території природи привели до необоротного зникнення сотень видів тварин і рослин. За 19 століть нашої ери на земній кулі зникло 150 видів ссавців, в основному великих, і 139 видів птахів. І ці цифри не останні, сьогодні на межі повного зникнення знаходиться безліч видів тваринного світу. А кожен зниклий вид - дуже відчутна і непоправна втрата.

 

Людина навчилася дуже багато чому: вирвалася в космос, долетіла до Місяця, але вона не зможе знову створити тура або стеллерову корову. Все, що зникає в тваринному світі, - зникає назавжди. І Всесвітній день охорони місць проживання якраз нагадує всьому людству про те, що всі ми, люди, є тільки частиною природи і всім, що маємо, ми зобов'язані саме їй, і спрямований на привернення уваги світової громадськості до згубного впливу антропогенного чинника на навколишнє середовище.

 

Тому в рамках Дня по всьому світу силами різних природоохоронних та екологічних організацій проводяться різні заходи екологічної спрямованості, що закликають все світове співтовариство задуматися про необхідність дбайливого ставлення та збереження природних багатств нашої планети, а також створити всі необхідні умови для збереження унікальних місць проживання, яких з кожним роком стає все менше і менше. Серед найвідоміших організацій, які традиційно проводять свої акції у Всесвітній день охорони місць проживання, - це Всесвітній союз охорони природи, екологічна організація «Грінпіс» та інші.

 

Кравченко С. Н.  Общение с природой : экологические, моральные, правовые нормы / С. Н. Кравченко, В. Д. Бондаренко. - Львов : Вища шк., 1984. - 95 с. : ил. - (Охрана окружающей среды).

Усі ми з дитинства полюбляємо природу. Любимо бродити по лісах, полях. Дивимося на квіти, дерева, спостерігаємо за життям тварин. У науково-популярній книзі розглянуті екологічний, етичний і правовий аспекти взаємодії суспільства і природи. Показано значення охорони природи в міжнародному масштабі. Велику увагу приділено питанням еколого-правової культури та виховання у формуванні у людей дбайливого ставлення до пророди. Нариси супроводжуються кольоровими ілюстраціями.

Николайкин Н. И. Экология : учеб. для студентов вузов / Н. И. Николайкин, Н. Е. Николайкина, О. П. Мелехова. - 5-е изд., испр. и доп. - М. : Дрофа, 2006. - 622 с. : ил.

У підручнику наведені відомості про історію розвитку екології, розглянуті закономірності взаємин організмів на всіх рівнях організації з середовищем їхнього життя, а також біосфери в цілому, межі її стійкості, роль і місце людини в ній. Викладено сучасні уявлення про причини та особливості глобальної екологічної кризи, шляхи і методи збереження сучасної біосфери. Великий розділ присвячено шляхам збереження біорізноманіття та генофонду біосфери.

Сосновский И. П. Редкие и исчезающие животные: По страницам Красной Книги СССР / И. П. Сосновский. - М. : Лесная пром-ть, 1987. - 366 с.

Краса рідної землі! Різноманіття фауни багате і щедре. Чи знаємо ми, як зберегти живих істот від зникнення ? Книга складена із нарисів з елементами  цікавості,  розповідає про життя рідкісних і зникаючих хребетних тварин країни, їх звички, характерні особливості, про ту небезпеку, яка їм загрожує, і про заходи, вжиті для їх порятунку. Цікаві розповіді супроводжуються кольоровими ілюстраціями.

Эндрюс М.  Полет кондора : исследование живой природы Анд / М. Эндрюс. - М. : Мысль, 1989. - 192 с. : ил.

Південна Америка - континент парадоксів природи. Тут знаходиться найвеличніша гірська система світу - Анди, найпосушливіша пустеля, найвисокогірніше судноплавне озеро, тощо.У книзі автор яскраво описав ландшафти, екологію, фауну і флору відвіданих ним районів. Книга дає можливість знову відчути, який тендітної стає природа в промислових зонах. Особливу увагу автор приділив тваринному світу регіона.

Яришева Н. Ф. Основи природознавства: Природа України : навч. посiб. / Н. Ф. Яришева. - К. : Вища шк., 1995. - 335 с. : iлюстр.

В навчальному посібнику подаються  цікаві відомості про природні умови, рослинний і тваринний світ України. В цікавій формі викладені розповіді про співіснування людини і тваринного  світу.  Про можливість та необхідність збереження рідкісних і зникаючих видів флори і фауни за допомогою заповіників та національних природних парків. Посібник ілюстровано.

Екологiя та природнi багатства: Загальноукраїнський проект. - К. : Новий свiт, 2004. - 317 с. : iлюстр.

У данному  виданні представлені колективи, підприємства, організації, корпорації, що сприяють сталому розвитку країни у сфері раціонального використання природно-ресурсного потенціалу, досягненню збалансованості  співіснування природного середовища, держави і суспільства, співпрацюють з європейськими та міжнародними інституціями в галузі оптимізації життєдіяльності людства в умовах безпечного природного середовища. Видання ілюстроване цікавими фото флори і фауни України.

Ковальчук С. I. Заказник загальнодержавного значення "Панiвецька дача" -смарагдовий дар природи древньому мiсту / С. I. Ковальчук // Екол. вiсн. - 2013. - № 6. - С. 15-18.

В нашому житті ліс відіграє велику роль завдяки багатьом корисним функціям, серед яких найважливіша – це естетична та оздоровча. У статті описується найкрасивіший та унікальний  куточок Поділля, заказник загальнодержавного значення – «Панівецька дача». Це неповторний архітектурно-історичний та природно-ландшафтний витвір, який створено самою природою. Надано опис та розташування, подано відомості про флору і фауну заказника. Стаття ілюстрована цікавими фото.

Гамор Ф. Д. Про роль українсько-словацько-нiмецького об'єкта Всесвiтньої спадщини ЮНЕСКО "Буковi пралiси Карпат та давнi буковi лiси Нiмеччини" в реалiзацiї iдей сталого розвитку в Карпатах / Ф. Д. Гамор // Екол. вiсн. - 2012. - № 3. - С. 14-16.

Важко уявити, в якому середовищі ми б жили і яким би повітрям дихали, якби не ліси. На охорону та сталий розвитой Карпат спрямована система законодавчих актів України, які передбачають розширення мережі об’єктів природньо-заповідного фонду, вдосконалення ведення лісового господарства, впровадження природозберігаючих технологій тощо. В статті викладено матеріал про включення букових лісів Карпат до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як розширення українсько-словацького об’єкту «Букові праліси Карпат».

Ковальчук С. I. До питання формування нацiональної природоохоронної мережi та збереження бiорiзноманiття / С. I. Ковальчук // Екол. вiсн. - 2013. - № 3. - С. 18-20.

Комфортне існування людства багато в чому залежить від стану навколишнього середовища. У статті викладені основні положення щодо збереження Національного природного парку «Товтри», описано унікальна природна спадщина регіону Поділля, його флора і фауна.

Гетьман В. I. Абсолютна заповiднiсть i гармонiйне спiвiснування людини з природою / В. I. Гетьман // Екол. вiсн. - 2014. - № 5 (85). - С. 25-28.

Збереження навколишнього середовища - справа кожного з нас. Для збереження заповідних територій здійснюють державного рівня природоохоронні засоби. Для різних категорій природно-заповідних територій та об’єктів, їх  теріторіально-структурних частин законодавчо визначено окремий режим охорони, з урахуванням їхнього цільового призначення ( на прикладах  природних заповідників та заказників України). Статя  ілюстрована.

Гетьман В. I. Нижньосульський нацiональний природний парк як еталон унiкальної української природи / В. I. Гетьман // Екол. вiсн. - 2014. - № 4 (85). - С. 15-19.

Унікальні пейзажі є найціннішими перлинами природно-культурної спадщини кожного етносу і потребують відповідної охорони та збереження. Найкращі еталонні природні території у світовій практиці репрезентують національні парки, як одну з категорій природно-заповідних територій. Національні парки дають можливість відвідувачам через туризм спостерігати та насолоджуватися чарівною неповторністю дикої природи. Нижньосульський національний природний парк створено для збереження унікальної природи Середнього Придніпров’я. Стаття ілюстрована цікавими фото флори і фауни заповідного  парку.

Проблеми створення першого на Днiпропетровщинi нацiонального природного парку "Самарський бiр" / Б. О. Барановський, Ю. I. Грицан, I. А. Iванько, Н. О. Рощина // Екол. вiсн. - 2015. - № 1 (88). - С. 15-18.

Програма перспективного розвитку заповідної справи в Україні передбачає систему заходів, спрямованих на збереження унікальних і типових  ландшафтів, біологічного підвищення ролі заповідних територій в охороні природи. різноманіття, генофонду рослинного і твариннного світу. Стаття оповідає про розвиток заповідної справи на Дніпропетровщіні, про наукове обгрунтування  для створення загальнодержавного  заказника «Самарський бір», як першого етапу створення національного парку «Самарський бір» у басейні нижньої течії р. Самари. Його цінність полягає в збереженні надзвичайно багатого ландшафтного й біологічного різноманіття. Статя ілюстрована.

Tuesday, 06.10.2015 09:34 Вік: 9 Років