Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Всесвітній день здоров’я

Здоров'я дорожче за багатство.

Джон Рей

 

У нашій суспільній свідомості вітає одна дуже проста думка, безпосередньо пов’язана з питаннями здоров’я і проблемами його відсутності. «Буде здоров’я — решта додасться», — так звучить це багатовікове спостереження. І дійсно, наявність або відсутність у людини цього найціннішого стану, докорінно визначає його повсякденне життя, соціальне і суспільне оточення. Здоров’я — це справжнє багатство, наявність якого ми з вами інколи ігноруємо. Здорові люди здебільш рідко замислюються про те, як правильно і розумно влаштувати свій побут і життєдіяльність, щоб їх здоров’я залишалося міцним і надійним на тривалу перспективу. Наше власне здоров’я дуже легко втратити. Люди, що страждають тими чи іншими, особливо хронічними захворюваннями, на практиці кажен день стикаються з масою проблем, які активно відволікають їх від справжнього повноцінного життя.

Міжнародний святковий день, спрямований на залучення широкої громадської уваги до цих проблем і питань — Всесвітній день здоров’я, відзначається щорічно 7-го квітня. Дата святкування Всесвітнього дня здоров’я приурочена дню створення Всесвітньої організації охорони здоров’я, відомої нам під абревіатурою «ВООЗ», а точніше дню прийняття статуту цієї організації. Статут ВООЗ було прийнято 7-го квітня 1948-го року, тоді ж, на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я і виникла ідея проводити це міжнародне свято.

Традиції святкування Всесвітнього дня здоров’я нерозривно пов’язані з діяльністю всієї системи нашої охорони здоров’я. Працівники клінік, лікарень і госпіталів, ті хто так чи інакше з обов’язку професії і служби надає медико-санітарну допомогу всім, хто її потребує, як найкраще розуміють цінність здоров’я. Профілактика та увага до нашого власного здоров’я, — є основною метою проведених медиками в цей день акцій та заходів. Численні інформаційні матеріали, брошури та буклети, семінари, виступи фахівців і навіть концерти, які приурочені цьому Дню, в простій і доступній формі пояснюють нам важливість цієї позитивної ініціативи.

Здоров’я може мати дуже дорогу ціну. І в основному це стосується спроб повернути його на своє місце. У Всесвітній день здоров’я ми бажаємо всім його надійного зберігання. Всім хворим — якнайшвидшого одужання. Медикам — хорошої матеріальної і технічної бази. Всім нам — бути здоровими і життєрадісними!

 

 

Лисицын Ю. П. Слово о здоровье / Ю. П. Лисицын. - М. : Сов. Россия, 1986. - 192 с.

Широко відомий в нашій країні і за кордоном гігієніст і історик медицини Ю. П. Лісіцин присвячує свою книгу проблемам громадського та індивідуального здоров'я, його збереження і укріплення. Діалектично аналізуючи складні питання обумовленості здоров'я комплексом різних показників, автор особливу увагу приділяє факторам ризику, уникнути які можна, зокрема, відмовившись від шкідливих звичок. Мета книги - виховання у населення відповідного світогляду, щоб кожна людина медично грамотно організував свій спосіб життя.

Паффенбаргер Р. С. Здоровый образ жизни / Р. С. Паффенбаргер, Э. Ольсен ; пер. с англ. Г. Гончаренко. - К. : Олимп. лит., 1999. - 318 с. - ISBN 966-7133-27-3.

У книзі викладено програму ефективних фізичних вправ, спрямовану на підвищення якості та тривалості життя, а також концепцію автора, що базується на результатах 30-річних досліджень взаємозв’язку між руховою активністю, фізичною підготовкою та станом здоров’я. Автор доводить, що ніколи не пізно використовувати сприятливий вплив фізичних вправ.

Синяков А. Ф.  Рецепты здоровья / А. Ф. Синяков. - 2-е изд., перераб. и доп. - М. : Физкультуpа и споpт, 1988. - 239 с. - (Физкультура и здоровье).

Автор кандидат медичних наук, фахівець зі спортивної медицини, протягом багатьох років займався вивченням впливу на організм людини оздоровчої фізкультури, загартовування, засобів відновлення. Результати своїх спостережень, викладені в популярній формі, він і пропонує читачеві в цій книзі.

Мартынов С. М.  Здоровье ребенка в ваших руках: советы практ. врача педиатра: кн. для воспит. дет. сада и родителей / С. М. Мартынов. - М. : Просвещение, 1991. - 223 с. : ил.

У даній книзі знайшли відображення найбільш важливі проблеми здоров'я дошкільника. Матеріал заснований на даних вітчизняної та зарубіжної медицини, а також на багаторічному лікарському досвіді автора, що займається відновленням здоров'я часто і тривало хворіючих дітей.

Найдин В. Л.  Десять тысяч шагов к здоровью / В. Л. Найдин. - М. : Физкультуpа и споpт, 1978. - 128 с. : ил. - (Физкультура и здоровье).

Книга, автором якої виступає лікар і літератор, розповідає про значення для здоров'я людини такого звичайного і всім доступного виду фізичних вправ, яким є ходьба. Як за допомогою ходьби позбутись від задишки, підвищити працездатність, які при цьому застосовувати навантаження в тому чи іншому віці, дізнається читач цієї книги.

Фастовец Л. Д.  Ваше здоровье - в ваших руках / Л. Д. Фастовец. - Кишинев : Тимпул, 1988. - 248 с.

Дано рекомендації по догляду за дітьми у віці від періоду новонародженості до семи років, розглянуті питання організації лікування вдома хворих малюків і дорослих. Описано прийоми надання першої медичної допомоги при нещасних випадках.

Михайлов В. С.  Выбираем здоровье! / В. С. Михйлов, А. С. Палько. - М. : Мол. гвардия, 1985. - 191 с. : ил. - (Эврика).

Як жити не хворіючи, як досягти високої працездатності, активного довголіття? Напевно, немає людини, яка не ставила б подібних питань. У своїй книзі кандидати наук В. Михайлов і А. Палько пропонують читачеві зробити перші кроки на шляху до самовдосконалення, почавши зі зміцнення здоров'я.

Киколов А. И. Обучение и здоровье: метод. пособ. / А. И. Киколов. - М. : Высш. шк., 1985. - 104 с.

Книга присвячена охороні здоров'я і профілактиці захворюваності студентів. У книзі розглянуто аспекти нейрофізіологічного і нейропсихологічного забезпечення навчання, охорони праці та здоров'я студентів і викладачів вищої школи. Дано практичні рекомендації щодо організації навчального процесу. Висвітлено традиції та перспективи педагогічної медицини.

Tuesday, 05.04.2016 08:16 Вік: 8 Років