Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Всеукраїнський тиждень права

Благо народу — ось вищий закон.

Цицерон

 

День прав людини — міжнародне свято, що відзначається 10 грудня за пропозицією Генеральної асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році.

До поняття «Права людини» людство прийшло не відразу. Вперше про права особистості заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо. Пройшло ще майже два сторіччя, перш ніж людство дозріло до поняття і прийняття загального кодексу прав людини. 10 грудня 1948 року Організація Об'єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші). У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Декларація не носить обов'язкового характеру. В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у даному питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.

 

 

Права та гарантiї студента : зб. нормат.-прав. док. / Федер. проф. спiлок України ; [уклад. Г. Ф. Труханов, С. М. Романюк, А. I. Клименко, О. С. Цибiн]. - К., 2005. - 379 с. - ISBN 966-529-122-Х.

У книзі зібрано діючі в Україні нормативно-правові документи станом, в яких зазначено права, гарантії та обов’язки студентів, що поширюються на період здобуття ними вищої освіти. Видання покликане підвищити рівень знань студентів з питань правових відносин і зменшити кількість випадків порушень прав студентів.

Забарний Г. Г. Основи держави i права : навч. посiб. / Г. Г. Забарний, Р. А. Калюжний, В. К. Шкарупа. - К. : Вид. Паливода А. В., 2002. - 384 с. - ISBN 966-8037-06-5.

Даний навчальний посібник підготовлений згідно діючої в системі Міністерства освіти України програми з правознавства, базується на чинному законодавстві України та нових юридичних літературних джерелах.
Структурно посібник поділяється на розділи, в яких у системній формі подається теоретичний матеріал про самі поняття «держава», «право», конституційні засади державного устрою України, права і свободи громадян, судову діяльність та діяльність інших правоохоронних органів, основи окремих галузей публічного та приватного права. Крім того,в ньому подано запитання, тести, кросворди, чайнворди, головоломки для самоперевірки знань.
Автори пропонують матеріали посібника вступникам до вищих закладів освіти, вчителям, учням загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій,коледжів та всім, хто цікавиться основами юриспруденції.

Трудове право України : Порядок ведення та оформ. кадр. док. : навч. посiб. / К. Б. Наровська, В. П. Пастухов, О. В. Тищенко, С. М. Чорноус ; за заг. ред. В. П. Пастухова. - К. : Алерта, 2005. - 280 с. - ISBN 966-8533-17-8.

У посібнику містяться нормативно-правові акти та зразки найважливіших кадрових документів щодо організації кадрової служби на підприємстві, в установі, організації та прийоми на роботу працівників, переведення їх на іншу роботу та звільнення з роботи, а також порядку службових відряджень, надання відпусток, ведення трудових книжок тощо.
Розрахований на студентів юридичних вищих навчальних закладів, керівників підприємств, установ, організацій, їх кадрових служб, юрисконсультантів, адвокатів, та інших осіб, що займаються кадровою роботою.

Популярна юридична енциклопедiя / кол. авт. : В. К. Гiжевський, В. В. Головченко, В. С. Ковальський та iн. ; редкол. : I. С. Чиж (голова) та iн. - К. : Юрiнком Iнтер, 2002. - 527 с. - ISBN 966-667-039-9.

У книзі вміщено понад 1500 статей, в яких даються визначення і тлумачення основних юридичних термінів і понять, що найчастіше вживаються у нормативно-правових актах, навчальній та науковій літературі. Подана тут термінологія використовується в Конститутації України, кодексах та інших законодавчих актах, що визначають основні засади життєдіяльності держави та соціальних правових ролей українських громадян. Значну частину словникового масиву становлять терміни, які увійшли в юридичний обіг останніми роками, у процесі входження України в нові суспільно-економічні відносини, пов’язані з ринковими перетвореннями.
Видання розраховане на широке коло читачів, які цікавляться правовими проблемами. Воно стане у пригоді вчителям і учням навчальних закладів, викладачам і студентам, а також працівникам органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які за родом своєї діяльності мають вирішувати правові питання.

Шевченко Л. А. Екологiчне право : курс лекцiй / Л. А. Шевченко ; М-во освiти i науки, молодi та спорту України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2011. - 208 с.

Конспект лекцій містить рекомендації з вивчення конкретних галузей та інститутів права, окремих юридичних понять та нормативних актів.
Розрахований в першу чергу на студентів вищих навчальних закладів, але може бути корисним для широкого кола читачів, які цікавляться юриспруденцією бажають отримати базові знання для подальшого поглибленого вивчення юридичної науки.

Цивiльне право Украiни : Академ. курс : у 2-х т. : пiдручник / за заг. ред. Я. М. Шевченко. - К. : Iн Юре, 2004. - 520 с. - ISBN 966-313-007-5.

Підручник підготовлений на основі нового законодавства України, зокрема Цивільного кодексу України.
У першому томі висвітлюється загальні положення щодо цивільного права, вчення про цивільне правовідношення, проблеми здійснення і захисту цивільних прав, цивільно-правової відповідальності. Значну увагу приділено особистим немайновим правам, правочинам, представництву і довіреності, строкам і позовній давності в цивільному праві. Розглядається вчення про особи в цивільному праві, зміст і сутність права власності, речових прав. Аналізується право інтелектуальної власності, зобов’язальне право (загальні положення), спадкове право.

Колпаков В. К. Адмiнiстративне право України : пiдручник / В. К. Колпаков. - 3-тє вид., стер. - К. : Юрiнком Iнтер, 2001. - 750 с. - ISBN 966-7784-71-1.

Підручник розкриває зміст норм Загальної та Особливої частин Адміністративного права України. Загальна частина розглядає норми, якими закріплюються основні принципи державного управління, регулюється правове положення його суб’єктів, регламентуються процесуально-процедурні питання у сфері державного управління. В Особливій частині розглядаються питання щодо виконавчо-розпорядчої діяльності державних органів з управління народним господарством, адміністративно-політичною та соціально-культурною сферами.

Основи права України : навч. посiб. для студ. вузiв / [В. Я. Бурак, В. К. Грищук, О. В. Грищук та iн.] ; за ред. В. Л. Ортинського. - Львiв : Орiяна-нова, 2005. - 366 с. - ISBN 5-8326-0128-9.

Використовуючи чинне законодавство, публікації вітчизняних вчених, автори аналізують галузі права України: конституційне, цивільне, підприємницьке, трудове, сімейне, екологічне, кримінальне, адміністративне та ін. Розглянуто систему правоохоронних органів та судочинства сучасної України.

 

 

 

Monday, 05.12.2016 10:04 Вік: 8 Років