Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

З висоти 35-річного ювілею

До ювілею кафедри організації та безпеки дорожнього руху

 

Ювілейна дата - хороший привід для того, щоб занурити поглядом у пройдений шлях. Вам є чим пишатися. Цей ювілей об'єднує безліч самих різних людей, тих, кому дорога кафедра, її історія, справи випускників, досягнення студентів, традиції та перспективи. Змінилося життя, виросли професійні вимоги до випускників-фахівців, до організації та якості навчального процесу. У цих непростих умовах ваша кафедра динамічно розвивається і розширює сфери діяльності. Від усієї душі бажаємо колективу  вічної молодості, творчого горіння, нових чудових успіхів і досягнень і всього самого найкращого.

Історію кафедри організації та безпеки дорожнього руху не можна уявити без історії кафедри організації перевезень і дорожнього руху, яка була створена в 1979 році наказом Міністерства освіти України. Першим завідувачем кафедри до 1993 року був кандидат технічних наук, доцент Решетніков Є.Б .

За період з 1993 по 2011 роки кафедра зазнала значних змін: розширення кафедри до розмірів факультету, відділення окремих кафедр. За період з 1979 по 1995 кафедра підготувала більше 700 фахівців за спеціальністю «Організація перевезень» і 500 - за спеціальністю «Безпека дорожнього руху».

У зв'язку з актуальними потребами народного господарства у фахівцях новітніх спеціальностей в 1995 році (наказ по університету № 103 від 23.11.95) створена кафедра транспортних систем з тим же кадровим складом. У той час кафедра готувала спеціалістів одразу трьох спеціальностей - «Транспортні системи», «Організація і регулювання дорожнього руху», і «Організація перевезень та управління на транспорті».

Починаючи з 1995 року і по нинішній день кафедра підготувала більше ніж 3000 фахівців, які працюють на підприємствах усіх форм власності в нашій країні, країнах СНД і далекого зарубіжжя, - автотранспортних, транспортно-експедиційних, логістичних підприємствах, промислових і торговельних підприємствах, в органах ДАІ, обласних державних адміністраціях, органах державного управління тощо.

У 2011 році на пост завідувача кафедри Організації та безпеки дорожнього рух, а саме таку назву прийняла кафедра Транспортних систем, став кандидат технічних наук, доцент Наглюк І.С., навчально-лабораторну базу кафедри складають два кабінети професорсько-викладацького складу, чотири навчальних аудиторій , два спеціалізованих комп'ютерних класи та лабораторія технічних засобів організації дорожнього руху. До штатним розкладом кафедри входять 20 осіб професорсько-викладацького складу та 2 особи навчально-допоміжного персоналу. В аспірантурі кафедри навчаються чотири аспіранти, у тому числі - підданий Республіки Гана.

Кафедра бере активну участь у науково дослідній роботі, зокрема - за завданням державних органів влади. Так кафедра розробила пропозиції щодо оптимізації дорожнього руху в місті Харкові в рамках підготовки до Євро-2012, вдосконаленню організації дорожнього руху на окремих ділянках вулично-дорожньої мережі, зокрема на вулиці Шевченка і проспекту Московському.

 

 Деякі публікації співробітників кафедри

 

Абрамова Л. С. Координированное управление дорожным движением на сети магистралей города : монография / Л. С. Абрамова, Н. С. Чернобаев. - Х. : Точка, 2012. - 158 с.

У монографії представлені результати основних теоретичних і практичних досліджень щодо організації координованого управління дорожнім рухом на мережі магістральних вулиць міста. Викладені принципи SADT - моделювання із застосуванням формальної та параметричної моделей процесу управління, які враховують функції державної автомобільної інспекції, водіїв та пішоходів, а також наявність законодавчих актів організації дорожнього руху. Описано принципи координації транспортних потоків на мережі магістралей міста із застосуванням математичних та імітаційних моделей управління. Особливу увагу приділено оптимізації керуючих параметрів з перевіркою якості управління. Розглянуто можливість практичного застосування координованого управління на мережі магістралей міста з оцінкою умов руху по магістралях міста.
Для фахівців автотранспортних організацій, науковців, аспірантів і студентів.

Синергетичний автомобiль. Теорiя i практика / О. В. Бажинов, О. П. Сминов, С. А. Сєрiков, В. Я. Двадненко ; М-во освiти i науки, молодi та спорту України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2011. - 236 с. - ISBN 978-966-303-332-7.

Розглядаються теоретичні та практичні основи створення екологічно чистих автотранспортних засобів. Проведений аналіз побудови синергетичних силових установок автомобілів, сформульована концепція їх створення, досліджена проблема створення синергетичних систем та конверсії базового автомобіля в гібридний варіант, наведені результати експериментальних випробувань синергетичного автомобіля в реальних умовах експлуатації. Монографія призначена для науковців, пов’язаних із проектуванням, експлуатацією і ремонтом машин, докторантів та аспірантів, які займаються дослідженням та розробкою сучасних екологічно чистих транспортних засобів, студентів автомобільного, механічного, електричного та комп’ютерного профілю.

Шраменко Н. Ю. Зовнiшньоторговельнi транспортнi операцiї : навч. посiб. для студ. вузiв / Н. Ю. Шраменко, Т. В. Харченко; М-во освiти i науки України. - Х. : ХНАДУ, 2007. - 260 с. - ISBN 978-966-303-156-9.

Викладено як теоретичні основи, так і правові та фінансові питання забезпечення транспортного обслуговування при перевезенні вантажів у міжнародному сполученні. Відображено останні досягнення у галузі створення та використання сучасних технологій транспортного ринка, експорту транспортних послуг, а також досвід організації контрейлерних перевезень в Україні. Показано особливості укладнення договорів куплі-продажу. Розглянуто питання сучасного міжнародно-правового забезпечення перевезень і порядок їхнього документального оформлення.
Мета даного посібника допомогти студентам у вивченні дисципліни „ Зовнішньоторговельні транспортні операції”, що є однією з основних дисциплін при підготовці бакалаврів за напрямком „Транспортні технології”. Зміст даної дисципліни розбито в начальному посібнику на розділи, що відповідають певним темам курсу. Після викладу кожної теми для закріплення вивченого матеріалу пропонуються контрольні запитання.

Гiбриднi автомобiлi / О. В. Бажинов, О. П. Смирнов, С. А. Сєрiков, А. В. Гнатов, А. В. Колєснiков ; М-во освiти i науки України; ХНАДУ. - Х. : Крок, 2008. - 327 с. : iлюстр. - ISBN 966-652-160-5.

В автомобілебудуванні на сьогоднішній час приділяється дуже серйозна увага питанням створення ресурсозберігаючих, ефективних та екологічно чистих транспортних засобів.
В даній монографії розглянуто сучасні та перспективні напрямки розвитку автомобільного транспорту, проаналізовано тенденція створення екологічно чистих транспортних засобів, проведено аналіз системних рішень та конструктивних особливостей побудови автомобілів з гібридною силовою установкою, досліджено електричні системи та комплекси гібридного автомобіля, його діагностика та тіхнічне обслуговування, а також запропоновано концепція створення екологічно чистого автомобіля на Україні. Також розглядаються схемні рішення та особливості побудови автомобілів з гібридною силовою установкою.
Монографія призначена для науковців, повязаних із проектуванням, експлуатацією і ремонтом машин, докторантів та аспірантів, які займаються дослідженням та розробкою сучасних екологічно чистих транспортних засобів, студентів автомобільного, механічного, електричного та комп’ютерного профілю, а також може бути корисною для спеціалістів з продажу, ремонту та технічного обслуговування автомобілів.

Ломака С. И.  Автоматизация процесса торможения автомобиля : учеб. пособие / С. И. Ломака, Н. Н. Алекса, Е. М. Гецович. - К. : УМК ВО, 1988. - 87 с.

У даному посібнику викладено основні положення теорії автоматизації процесу гальмування автомобіля. Розглянуто способи регулювання розподілу гальмівної сили, а також найбільш характерні конструктивні особливості регуляторів і протиблокувальна система.
Посібник призначено для слухачів спецфакультету підвищення кваліфікації інженерно-технічних працівників автомобільного транспорту, які вивчають дисципліну «Автоматизація робочих процесів агрегатів автомобіля» та студентів спеціальності 1609 «Автомобілі та автомобільне господарство», що займаються науково-дослідною роботою і виконують дипломний проект на кафедрі автомобілів. Може бути рекомендовано також для інших студентів спеціальності 1609 і студентів спеціальності 1617 «Експлуатація автомобільного транспорту».

Решетнiков Є. Б. Експертне дослiдження наїзду на пiшохода : навч. посiб. для студ. вузiв / Є. Б. Решетнiков ; М-во освiти України; ХДАДТУ. - Х., 1999. - 88 с.

У навчальному посібнику наведені методики експертного дослідження механізму наїзду на пішохода та розрахунку можливості запобігання наїзду шляхом гальмування та маневру.
Причинами виникнення аварійних ситуацій при наїздах є порушення водіями та пішоходами правил дорожнього руху. Основним для експертного дослідження є оцінка технічної можливості у водія запобігти наїзд на пішохода шляхом зміни режиму руху транспортного засобу – гальмування або маневру.
Крім того, можливість виконання маневру залежить від досвіду, психологічних якостей конкретного водія. Порівняно з екстреним гальмуванням маневрування в критичних ситуаціях є операцією більш складною. Складність такого прийому керування посилюється відсутністю у водіїв навичок різкого, на межі втрати стійкості, зміни направлення руху автомобіля.
Посібник призначений для студентів напрямку „Транспортні технології” спеціальності „Організація і регулювання дорожнього руху”, а також може бути рекомендований інженерно-технічним робітникам автомобільного транспорту, фахівцям з безпеки руху та авто технічної експертизи.

Експлуатацiйнi матерiали : лаборатор. практикум / [В. П. Волков, I. А. Мармут, I. С. Наглюк, В. I. Бєлов, Ю. В. Горбiк, М. I. Наглюк, В. В. Безродний] ; М-во освiти i науки, молодi та спорту України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2011. - 60 с.

Розглянуто тематику, обсяг, структуру і послідовність виконання лабораторних робіт з оцінки якості паливно-мастильних та експлуатаційних матеріалів. Наведено рекомендації щодо складу, змісту та оформленню лабораторних робіт.
Проведення занять спрямоване забезпечити закріплення теоретичних знань, отриманих у межах курсу лекцій „Експлуатаційні матеріали”
Роботи виконуються студентами всіх форм навчання згідно робочих планів та обсягу навчального навантаження в лабораторії кафедри технічної експлуатації та сервісу автомобілів. Трудомісткість виконання кожної роботи в повному обсязі становить 2 навчальні години, обсяг виконання лабораторних робіт може коригуватися викладачем, який проводить заняття.
Кожна робота виконується групою студентів у кількості 5-6 осіб, а потім захищається кожним студентом індивідуально.
Лабораторний практикум призначено для методичного забезпечення лабораторних занять студентів існуючих форм навчання спеціальності „Автомобілі та автомобільне господарство” під час вивчення дисципліни „Експлуатаційні матеріали”.

Бажинов А. В.  Прогнозирование остаточного ресурса автомобильного двигателя / А. В. Бажинов ; М-во образования и науки Украины; ХГАДТУ. - Х., 2001. - 95 с.

Вперше розглянуто методи прогнозування залишкового ресурсу двигуна, що враховують енергетичні витрати на виконання транспортної роботи, індивідуальні особливості і технічний стан конкретного автомобіля. Визначення залишкового ресурсу двигуна основано на діагностичній оцінці зносу сполучень та індивідуальній інформації про умови експлуатації.
Для наукових працівників, викладачів, аспірантів та студентів вищих технічних навчальних закладів.

Холодова Ольга Олександрiвна. Формування систем паркингiв в центральних дiлових частинах великих та найбiльших мiст : дис. ... канд. техн. наук / Ольга Олександрiвна Холодова ; М-во освiти i науки України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2013. - 229 с.

Дисертація присвячена розгляду нових, науково обгрунтованих підходів, спрямованих на визнаяення межі центральної ділової частини, потрібної місткості всієї системи паркингів ЦДМЧ та раціонального розподілення сумарної місткості за окремими паркингами, а також обгрунтування місць розташування та типів кожного паркингу.
У роботі визначено взаємозв’язок між сумарним попитом на паркування в ЦДЧМ та різницею сумарних вхідних і вихідних радіальних транспортних потоків. Удосконалена методика транспортного руйнування міста та визначення межі ЦДЧМ на основі знань кількісної оцінки рівня задовільнення попиту на проїзд і паркуваеея. Подальший розвиток отримали засоби удосконалення транспортних систем міст у формуванні системи паркингів ЦДЧМ із задовільненням потреб у паркуванні біля центрів транспортного тяжіння. Створений програмний продукт підтримки прийняття рішень “Parking Planing System” дозволяє автоматизувати процедури з визначення основних параметрів системи паркингів; сумарної місткості, місць дислокації, типу та місткості кожного паркингу, межі   кожного паркингу, необслуговуючих зон та їх потреби в місцях паркування.

Ширiн В. В. Пiдвищення ефективностi функцiонування вулично-дорожної мережi мiста : автореф. ... канд. техн. наук / В. В. Ширiн ; М-во освiти i науки, молодi та спорту України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2012. - 22 с.

Дисертація присвячена актуальній проблемі підвищена ефективності функціонування вулично-дорожньої мережі міста шляхом зменшення часу проїзду автотранспортними засобами перегонів за рахунок запобігит утворенню затору в транспортному потоці.
В дисертаційній роботі вирішено науково-прикладну задачу щодо ліквідації заторового стану транспортного потоку шляхом зміни його швидкісного режиму на підході до ділянок затору. Визначено залежність параметрів зміни швидкісного режиму транспортного потоку на підході до регульованого перехрестя від пропускної спроможності перехрестя, параметрів циклу світлофорного регулювання та довжини черги на проїзд, що дозволяє змінювати швидкісний режим на підході до зони затору для запобігання його утворенню. Запропоновано визначити узагальнюючий показник оцінки ефективності функціонування вулично-дорожньої мережі міста на основі таксономічного аналізу, що дозволяє об’єднувати показники ефективності різної фізичної природи.

 

Friday, 12.12.2014 15:09 Вік: 10 Років