Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Saturday, 27.07.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

За сімейними обставинами

До Дня родини в Україні


Гармонія родини не в тому полягає, щоб всі її члени думали і діяли однаково, мали чи не мали таємниці один від одного. А в тій щедро подарованій любові, де ніхто не вимагає зобов'язань один від одного, в тій найвищій честі один одному, де немає слів про самопожертву, а є думка про допомогу, про радість бути корисним.

Конкордія Антарова. "Два життя"


Що таке сім'я? Це рідні люди, які завжди зрозуміють, підтримають і прийдуть на допомогу в скрутну хвилину. Але не всі сім'ї однакові, і далеко не в кожному будинку правлять любов і розуміння. Одні прагнуть до повної довіри і готові зробити заради своїх близьких неможливе. Інші поводяться підступно і намагаються перетворити життя родичів в справжній жах. Ми зібрали добірку книг, які розкажуть про найрізноманітніші сімейні відносини, дозволять зануритися в світ кількох поколінь, побачити як змінюються традиції, часи і як дорослішають улюблені герої.

Маркес Г. Г. Палая листва. Полковнику никто не пишет. Сто лет одиночества / Г. Г. Маркес. - Кемерово, 1989. - 478 с.
"Сто рокiв самотностi" - один з найвеличніших романів XX століття. Дивна, поетична, химерна історія міста Макондо, загубленого десь у джунглях, - від створення до занепаду. Історія роду Буендіа - сім'ї, в якій чудеса настільки повсякденні, що на них навіть не звертають уваги. Клан Буендіа породжує святих і грішників, революціонерів, героїв і зрадників, лихих авантюристів - і жінок, занадто прекрасних для звичайного життя. У ньому киплять надзвичайні пристрасті і відбуваються неймовірні події. Однак ці неймовірні події знову і знову стають своєрідним "чарівним дзеркалом", крізь яке читачеві відкривається справжня історія Латинської Америки.
Голсуорси Джон. Сага о Форсайтах : пер. с англ. / Джон Голсуорси. - М. : Худож. лит., 1973. - 766 с. - (Библиотека всемирной литературы).
Історія сімейного клану представників великої буржуазії, в чиїх долях, як в дзеркалі, відбилася доля самої Англії на переломному періоді кінця XIX - початку XX століття. Епоха модернізму, Перша світова, "джазова культура" 20-х рр. - три покоління Форсайтів відображають, здається, всі типи особистості цих епох. Але ця типовість образів героїв епопеї Голсуорсі - лише рамка для дійсно цікавого, захоплюючого оповідання про чоловіків і жінок, любов і зраду, ревнощі і ненависть, дружбу і зраду.
Салтыков-Щедрин М. Е. Господа Головлевы : Роман ; Сказки / М. Е. Салтыков-Щедрин. - М. : Худож. лит., 1980. - 335 с. - (Классики и современники. Русс. классич. лит-ра).
  Над романом "Добродії Головлеви" Салтиков-Щедрін працював цілих п'ять років - з 1875 по 1880 рік, і результатом такої завзятої праці став один з найзначніших творів в російській прозі XIX століття, в якому сатира поєднується з психологічним реалізмом. Успіх цього роману про повільний "занепад і руйнування" сім'ї відсталих і обмежених провінційних поміщиків, в який письменник вклав багато зі спогадів про власне безрадісне дитинство, був величезний. Досить сказати, що ім'я самого яскравого і одіозного з його персонажів Іудушки - миттєво стало прозивним і залишається таким донині.
Манн Т. Будденброки : История гибели одного семейства: Роман / Т. Манн. - Фрунзе : Кыргызстан, 1987. - 640 с.
  Перлина творчої спадщини Томаса Манна. Чи не найкращий роман в жанрі «сімейної саги» німецькомовної прози. Історія злету і падіння багатої і могутньої сім'ї Будденброк, на перший погляд ніби втілює в собі ідеал німецьких чеснот. Історія трьох поколінь представників цього клану - від владного і безжального патріарха до його онуків, вже схильних до всіх пороків і слабкостей інтелектуалів. Історія кохання і зради, ворожнечі і інтриг, боротьби і заздрості, несамовитої пристрасті - і лютої ненависті...
Митчелл Маргарет. Унесенные ветром : роман в 2-х т. / Маргарет Митчелл ; пер. с  англ. Т. Кудрявцевой. - Курск : Сеймъ, 1992. - 480 с. - ISBN 5-85834-014-8.
  Згідно з легендою, створення роману «Віднесені вітром» почалося з того, що Маргарет Мітчелл написала головну фразу останньої глави: «Жодного з коханих нею чоловіків Скарлетт так і не змогла зрозуміти і ось - втратила обох». Подальша робота над твором тривала близько десяти років і вимагала від письменниці величезної самовіддачі і напруженої праці. Прагнучи проникнути в самий дух епохи, Мітчелл копітко вивчала історію рідної Атланти, використовувала газети і журнали середини XIX століття. На сторінках її рукопису оживали розповіді очевидців Громадянської війни і сімейні перекази. Деякі сцени Мітчелл переписувала по чотири-п'ять разів, а що стосується першого розділу, письменницю задовольнив лише 60-й варіант! Роман, що вийшов навесні 1936 року, мав безпрецедентний успіх і відразу побив усі рекорди за популярністю і тиражами у всій історії американської літератури. А однойменна екранізація з Вів'єн Лі і Кларком Гейблом в головних ролях завоювала 10 премій «Оскар» і стала однією з найбільш знаменитих стрічок в історії світового кінематографу.
Толстой Л. Н. Анна Каренина : роман в 8-ми ч. / Л. Н. Толстой. - К. : Худож. лит., 1953. - 705 с.
  "Анну Кареніну" по праву називають найвідомішим і найпопулярнішим в світі романом про любов. "Величезна розробка душі людської", як відгукувався про книгу Достоєвський, - ось, напевно, що найбільше підкуповує нас в цьому романі. Історія всепоглинаючої пристрасті, історія заміжньої жінки, що полюбила красеня офіцера і кинула свого чоловіка всупереч усьому: думкам суспільства, загальноприйнятій моралі, своїй совісті. "Анну Кареніну" екранізували 30 разів, музику до балету писали Чайковський і Родіон Щедрін, головну героїню в кіно грали Грета Гарбо і Вів'єн Лі, Алла Тарасова і Тетяна Самойлова, Софі Марсо і Кіра Найтлі. Ця книга, звичайно, набагато більше, ніж просто роман про любов, це ціла наука про сім'ю, про суспільство і про життя.
Маккалоу К. Поющие в терновнике : Роман / К. Маккалоу ; Пер. с англ. Н. Галь. - М. : АСТ, 2003. - 607 с. - ISBN 5-17-001650-6.
  Захоплююча сімейна сага, пронизлива історія про любов довжиною в життя - роман Колін Маккалоу по праву отримав всесвітнє визнання, а блискуча екранізація 1983 року принесла йому ще більшу популярність. У цій книзі є все - екзотична обстановка, несподівані повороти сюжету, виняткова емоційність, тонкі і переконливі психологічні портрети. Але перш за все це справжній гімн великій любові, у всіх її проявах: любові до рідної землі, любові до дітей і батьків, любові до Бога... і вічного кохання чоловіка і жінки.
Пьюзо М. Крестный отец : Роман / М. Пьюзо. - М. : Худож. лит., 1990. - 304 с. - ISBN 5-7260-0312-8.
  Роман, опублікований в 1969 році, підніс Маріо Пьюзо на вершину американського літературного Олімпу. Це був приголомшливий тріумф, і, як показав час, сага про клан дона Віто Корлеоне до цієї пори залишається найкращим твором про мафію. Майкл збирався стати професором, але в силу обставин прийняв від померлого батька спадщину родини. Освічений, мужній, він стає могутнім доном, правлячи своїм кримінальним співтовариством залізною рукою.
Тургенев И. С. Отцы и дети : роман / И. С. Тургенев. - К. : Днiпро, 1979. - 184 с.
  У село до Миколи Петровича Кірсанова приїжджає його улюблений син Аркадій. Довгоочікувана зустріч поступово затьмарюється розумінням: син змінився. Що тому провиною: молодість Аркадія або небезпечний вплив Євгена Базарова - загадкового приятеля сина, який люб'язно погодився погостювати у Кірсанових.
Нечуй-Левицький I. С. Микола Джеря; Кайдашева сiм'я : повiстi / I. С. Нечуй-Левицький. - К. : Днiпро, 1982. - 275 с. : iлюстр. - (Шкiльна бiблiотека).
  «Кайдашева сім'я» — реалістична соціально-побутова повість українського письменника Івана Семеновича Нечуя-Левицького, написана 1878 року. У творі на матеріалі повсякденного життя селянства розкриваються деякі риси вдачі українського народу, його індивідуалізм, прагнення жити окремим, самостійним життям. Про популярність повісті свідчить велика кількість її перевидань і перекладів іншими мовами. Те, що сталося з родиною Кайдашів, можна назвати моральною катастрофою.
Украiна, село Семiгори. В сiм'i Кайдаша одружуються два сини - Карпе i Лаврiн. Але немає спокою у їхнiй хатi. Постiйнi сварки у родинi мiж свекрухою та невiстками змушують синiв дiлити батькове майно. Самого Кайдаша згубила горiлка. Рiдні люди стають ворогами, коли справа доходить до розподiлу майна.



Wednesday, 01.07.2020 09:53 Вік: 4 Років