Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

За всіх - противу всіх!

Моим стихам, как драгоценным винам,
Настанет свой черед.

Марина Цвєтаєва

 

Свою долю Марина Цвєтаєва передбачила сама, і дуже рано. Вона передбачила власне довге забуття, а потім, після глухоти і німоти, гучну посмертну славу. Сьогодні Марину Цвєтаєву знають і люблять мільйони людей – не тільки у нас, а й у всьому світі. Її поезія увійшла в культурний обіг, стала невід`ємною частиною нашого духовного життя. Скільки цвєтаєвських рядків, недавно ще невідомих і, здавалося б назавжди згаслих, миттєво стали крилатими!

Про поезію Цвєтаєвої нічого не знав не тільки так званий широкий читач, але навіть поети – нових поколінь. На її імені лежало закляття мовчання. Вірш «Моим стихам, написанным так рано…» було створено в пору юності, але він виглядає пророчим :

Разбросанным в пыли по магазинам
(Где их никто не брал и не берет!),
Моим стихам, как драгоценным винам,
Настанет свой черед.


Потім, через двадцять років, озирнувшись на цей вірш, вона сказала, що в ньому «формула – наперед – всієї її письменницької (і людської) долі…» Вже в юності вона здогадалася, що її поезія по духу своєму – заколот, ракета. В своїх віршах, в житті, в любові вона була романтиком. В одному з листів Цвєтаєва писала – про себе : «Шалене кохання до життя, судомна гарячкова спрага жити…»

Трагедія Марини Цвєтаєвої почалася з перших же її кроків у літературі. То була трагедія самотності і невизнаності, але – без будь-якого присмаку образи, защемленого марнославства. Цвєтаєвій була уготована трагічна роль генія – заручника часу.

Її муза, як Еврідіка, зійшла в світ тіней молодою. Та Цвєтаєвій випала як би подвійна роль: бути і Еврідікою і Орфєєм. Вона зійшла в безмовність, не перестаючи співати свої пісні, знаючи при цьому, що пісні і виведуть її назад на землю. Ми очевидці того, як цей великий вихід – з безмовності – нарешті відбувся.

 

Цветаева Марина. За всех - противу всех : стихи, поэмы, очерки, статьи, дневники, письма / Марина Цветаева. - М. : Высш. шк., 1992. - 386 с. - (Библиотека студента - словесника).

Ця книга про долю Марини Цвєтаєвої, написана нею самою. Щоденники, листи, вірші зливаються в єдиний художній текст, цікавий і як документальне свідчення про епоху, і як історія душі Поета. Статті, присвячені сучасникам – Маяковському і Пастернаку, Бальмонту, Сологубу, Северяніну, - відкривають читачеві творчі принципи самої Цвєтаєвої. Листи 30-х – 40-го років – трагічний епілог життя поетеси.

Цветаева М. Мне нравится, что вы больны не мной / Сост. А. Саакянц. - М. : Эксмо-Пресс, 2000. - 652 с. - (Рус. классика ХХ века). - ISBN 5-04-004061-Х.

«Моим стихам, как драгоценным винам, настанет свой черед…» Ці слова зовсім ще юної Марини Цвєтаєвої виявилися пророчими. Її творчість стала найбільшим і самобутнім явищем російської літератури ХХ століття, велич і трагедію якого вона так талановито висловила в своїх творах. Гранична щирість, високий романтизм, глибокий трагізм лірики відрізняють вірши, поеми і прозу М. І. Цвєтаєвої, які увійшли в цю книгу.

Цветаева М. И. Об искусстве / М. И. Цветаева. - М. : Искусство, 1991. - 478 с. - ISBN 5-210-02480-6.

В книзі вперше зібрані літературно-критичні твори Марини Цвєтаєвої, присвячені як загальнотеоретичним питанням мистецтва та художньої творчості, так і окремим літературним іменам. Збірник включає теоретичні статті, есе, фрагменти автобіографічної прози, літературні портрети (Максиміліана Волошина, Б. Пастернака, Бальмонта, Андрія Білого, В.Брюсова). В книзі використані листи Цвєтаєвої до Розанова, Ахматової, Рільке, Ходасевича.
Яскрава есеїстика Цвєтаєвої, її спогади, статті, рецензії та листи належать до неминущих культурних цінностей і допомагають сьогодні новій культурі розуміння живопису, поезії, театру, архітектури.

Цветаева Марина. Мой Пушкин / Марина Цветаева. - Баку : Язычы, 1989. - 286 с.

В книгу відомої російської поетеси Марини Цвєтаєвої увійшли художні нариси історико-літературного плану «Мій Пушкін» та «Пушкін і Пугачов». Вірші розділені на цикли : «Вірши про Москву», «Ахматовій», «Вірші до Блока» та інші.

Зубова Л. В. Поэзия Марины Цветаевой : Лингвистический аспект / Л.В.Зубова. - Л. : Издательство Ленингр. ун-та, 1989. - 264 с. - ISBN 5-288-00299-1.

В монографіі різнобічно і докладно досліджується мова поезії М. Цвєтаєвої, розповідається про етимологічні пошуки, про багатозначність і емність її слова, про кольорову символіку.
У книзі органічно поєднуються поетика і лінгвістика. Переконливо розкривається зв`язок між мовою поета і його ідеями. Для філологів та літературознавців, а також для любителів поезії.

Саакянц Анна. Марина Цветаева : Страницы жизни и творчества (1910-1922) / Анна Саакянц. - Москва : Сов. писатель, 1986. - 352 с.

Книга Анни Саакянц – одна з перших спроб дослідження особистості, життєвого і творчого шляху Марини Цвєтаєвої (1892-1941). Спираючись на численні архівні документи, спогади сучасників, багатий епістолярний матеріал, автор простежує розвиток духовної біографії поета – з часу виходу першої книги М. Цвєтаєвої до 1922 року, коли її поетичний талант вже склався.

Павловский А. Куст рябины : О поэзии Марины Цветаевой: монография / А.Павловский. - Л. : Сов. писатель, 1989. - 352 с. - ISBN 5-265-00950-7.

В книзі відомого критика Олексія Павловського розглядається творчий шлях Марини Цвєтаєвої у всій його складності і суперечливості. Ретельно аналізуються особливості її творчої манери і образної системи, своєрідність її таланту, сягає корінням в російську класичну і світову поезію. Особлива увага приділяється творчим взаєминам Цвєтаєвої з Блоком, Маяковським, Ахматовою, Мандельштамом, Пастернаком. Це – книга про творчі шукання письменника, про місце великого поета в історії російської поезії ХХ століття.

Цветаева А. Воспоминания / А. Цветаева. - 3-е изд., доп. - М. : Сов. писатель, 1983. - 766 с.

Автор книги – молодша сестра М. Цвєтаєвої – Анастасія. В своїх «Спогадах» відтворює картини побуту своєї сім`ї, показує, як події того часу сприймалися російською науковою і художньою інтелігенцією тих років, розповідає про зустрічі з М. Горьким в Сорренто і про багато іншого.

Белкина М. И. Скрещение судеб / М.И. Белкина. - Москва : Книга, 1988. - 464 с. : с ил. - ISBN 5-212-00077-7.

Книга Бєлкіної М. І. про чудового російського поета М. І. Цвєтаєву має незаперечну цінність документа. Автор була знайома з поетом, її знання засновані на першоджерелах, підтверджено невідомими раніше документами. Сюжетно в книзі відтворені два останні роки життя після її повернення в СРСР, але по суті охоплює всю її творчу й людську долю.

 

Thursday, 05.10.2017 09:26 Вік: 7 Років