Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Згадають людей найкращих — назвуть і моє ім’я...

До ювілею Генріха Гейне

 

Очей твоїх карих погляд
Запитує зоддалік:
"Хто ти й чого тобі треба,
Чужий, сумний чоловік?"

Відомий в землі німецькій,
Поет німецький я.
Згадають людей найкращих —
Назвуть і моє ім’я.

Генріх Гейне
Переклав Леонід Первомайський

 

У променях сонця, що заходить над тихими хвилями Рейну, височіє скеля. На її вершині русалка Лорелея, виблискуючи золотом кіс, співає призовну пісню, і зачарований цим співом весляр в маленькому човнику, зневажаючи на небезпеку, пливе прямо до скелі.

У знаменитій баладі про Лорелею («Не знаю, що стало зі мною») великого німецького поета Генріха Гейне ожило старовинне німецьке сказання про рейнську русалку Лорелею. Ця чудова балада Гейне, яка виникла з народної легенди й прославляла силу і красу поетичного слова, була повністю змінена поетом і знову повернулася до народу, стала справді народною піснею.

Навіть в чорні дні гітлерівського панування вона друкувалася в шкільних хрестоматіях з позначкою «автор невідомий».

Однак вирвати ім'я Генріха Гейне з народної пам'яті і з німецької літератури виявилося неможливим. Його вірші і пісні до сих пір чарівно діють на думки і серця читачів.


Блискучий талант великого німецького поета розкривався і в найніжніших ліричних віршах, піснях і баладах і в гострих сатиричних віршах.

Минуло більше ста п’ятидесяти років з тих пір, як не стало Гейне, але його поезія витримала суворе випробування часом і зайняла міцне місце в ряду творінь великих поетичних імен XIX століття.

 

 

Гейне Генрих.  Избранные произведения : В 2-х т. Т. 2. Проза / Генрих Гейне. - М. : Худож. лит., 1956. - 568 с.

«Шляхові картини» - головний зміст даного тому. Тут злиті воєдино елементи нарису, новели, шляхового щоденника, літературно – політичного памфлету і лірики. В «Шляхових картинах» Гейне широко використовує різноманітний арсенал улюблених прийомів романтиків : в них наявні сновидіння і примари, фантастичні пригоди, народні легенди і оповіді.

Гейне Генрих. Стихотворения. Поэмы / Генрих Гейне. - М. : Правда, 1984. - 480 с.

В  пропоновану книгу входять вірші з збірника «Сучасні вірші», які умовно можна розділити на дві групи: вірші «агітаційні»  і сатиричні, які висміюють стару феодальну Німеччину. А в ряді невеликих поем і віршів збірника «Романсеро» поет виступає в абсолютно новому для нього жанрі – реалістичної історичної балади, віршованій новелі. До книги також увійшли поеми «Німеччина» та «Атта Троль».

Гейне Генрих. Собрание сочинений : В 6-ти т.  Т. 1. Стихотворения. Из статей 20-х годов / Генрих Гейне. - М. : Худож. лит., 1980. - 518 с.

В перший том зібрання творів Генріха Гейне входить повністю його віршована спадщина 20 – 40-х років – збірники «Книга пісень», «Нові вірші» та «Доповнення» - вірши цих років, які не увійшли в збірники. До тому також включені вибрані статті Гейне 20-х років.

Гейне Генрих. Стихотворения : пер. с нем. / Генрих Гейне. - М. : Худож. лит., 1985. - 319 с. - (Классики и современники).

До книги увійшли вибрані вірші з збірників «Книга пісень», «Нові вірші», «Романсеро». В віршах «Книги пісень» і «Нових віршах» поетично відтворена історія нещасливого кохання поета до кузини Амалії. Романтичне томління по недосяжному гармонійному миру аж ніяк не є у Гейне панівним тоном. Стверджуючи нові шляхи романтичної лірики, Гейне славить земну любов в усій її реальній життєвій чарівності. Не менше реальну основу отримали теми любовних скарг і мук, розлуки і самотності ліричного героя.

Гейне Генрих. Стихи / Генрих Гейне ; худож. А. Д. Гончарова. - Москва : Дет. лит., 1956. - 255 с. : грав. - (Школьная библиотека).

В  книзі представлена чудова поема «Німеччина. Зимова казка» - вершина творчості Гейне. Вона найбільш яскраво втілила в себе всі його поетичні досягнення, все сміливе новаторство Генріха Гейне – публіциста, лірика і сатирика. «Зимова казка»  більш, ніж будь – який інший твір поета, - плід його глибоких роздумів про шляхи розвитку Німеччини: тут втілилися мрії  Гейне про майбутнє його батьківщини і прагнення побачити її єдиною демократичною державою. Тут також представлено цикл «Північне море». Він являє собою сплав піднесено-патетичних і оповідно-розмовних інтонацій, іронічних кінцівок.

Шиллер Ф. П. Генрих Гейне / Ф. П. Шиллер. - Москва : Худож. лит., 1962. - 367 с.                                                               

Ця книга – остання праця доктора філологічних наук, професора Франца Петровича Шиллера. Вона виходить у світ помертливо. Нею завершується його науково – літературна діяльність. Книга присвячена життю та творчості великого німецького лірика  Генріха Гейне.
Зміст і форма його поезії різноманітні і багатогранні, як саме життя. Гейне належав до самих передових письменників свого часу. Ось чому, звертаючись до майбутніх поколінь, він мав повне право сказати : «Я – меч! Я – полум`я! Я світив вам у темряві, а коли почався бій, я бився попереду».

Тронская М. Л. Творчество Гейне / М. Л. Тронская. - Ленинград : Госфиниздат, 1956. - 52 с.

Генріх Гейне – сміливий викривач реакції, передовий мислитель – стоїть біля витоків національної літератури критичного реалізму. Блискучий талант поета розкривався і в найніжніших ліричних віршах, піснях і баладах і в гострих сатиричних віршах «хороброго солдата у війні за звільнення людства». Його поезія витримала суворе випробування часом і зайняла міцне місце в ряду творів великих поетичних імен XIX століття.

Гейне в воспоминаниях современников / пер. с нем. и фр. ; сост. А. Дмитриев. - Москва : Худож. лит., 1988. - 575  с. - (Литературные мемуары). - ISBN 5-280-00325-5.

У книзі зібрані свідоцтва сучасників великого німецького поета Генріха Гейне: родичів, друзів, видавців і журналістів, німецьких і французьких письменників, так як Гейне значну частину свого життя прожив в Парижі. Мемуарна література про Гейне різноманітна – це і листування, і окремі листи, і уривки творів різноманітних авторів про нього. Це і витяги з статей про Гейне, а також щоденники і спогади.

Дмитриев А. С. Генрих Гейне : (К столетию со дня смерти) / А. С. Дмитриев. - Москва : Знание, 1956. - 31 с.

Книга присвячена життю великого німецького поета Генріха Гейне, вся творча діяльність якого пов`язана з боротьбою за світле майбутнє Німеччини, за свободу і щастя німецького народу. Його творчість зберігає свою силу і свіжість і в наші дні. Його твори – поезія, художня проза, публіцистика, критика – відтворюють барвисту, хвилюючу картину життя минулого століття.

 

Friday, 08.12.2017 10:47 Вік: 7 Років