Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Життя і творчість Гюстава Флобера

До 200-річчя з дня народження письменника


Гюстав Флобер - відомий французький письменник-романіст, один із творців жанру сучасного роману - був уродженцем міста Руана, де народився 12 грудня 1821 р. Його батько був відомим лікарем, мати - представницею старовинного нормандського роду. Протягом 1823-1840 рр. Гюстав був учнем міського Королівського коледжу. Успіхами в навчанні він не міг похвалитися, проте вже в ті роки виявилася його величезна любов до літератури та захопленість історією.

У 1840 р. Флобер стає студентом юридичного факультету паризької Сорбони. У 1743 р. у нього діагностують захворювання нервової системи, що нагадує епілепсію і вимагає зниження рухової активності. Недуга змусила 1844 р. припинити навчання в університеті. Коли в 1846 р. помер його батько, Гюстав переїхав в маєток Круассе. Спадщина, що дісталася від батька, дозволяла їм з матір'ю не думати про хліб насущний, Флобер міг повністю віддатися літературній праці. Перші його повісті – «Мемуари безумця» (1838), «Листопад» (1842) - були складені на кшталт французького романтизму. У 1848-1851 рр., період після поразки революції, Флобер з ідейних міркувань не брав участь у житті, Паризька Комуна не була їм зрозуміла і прийнята. Він жив у зовсім іншому світі, дотримуючись концепції відокремленості та елітарності літератури.

У 1856 р. побачив світ твір, що став шедевром світової літератури та новим етапом у розвитку сучасного роману, - «Пані Боварі. Провінційні звичаї». Роман з'явився на сторінках журналу «Ревю де Парі». Роман було випущено повністю в 1857 р. як окреме видання.

У 1858 р. Флобер здійснив поїздку до Тунісу та Алжиру, де збирав фактичний матеріал для другого роману - «Саламбо» (опублікований в 1862 р.). У 1863 вийшов третій роман - «Виховування почуттів», у 1874 р. побачила світ «Спокуса святого Антонія», драматична поема у прозі філософського змісту. Вінцем творчої біографії Флобера стали опубліковані в 1877 р. «Три повісті» і роман «Бувар і Пекюше», що залишився недописаним.

Останній десяток років Флобера виявився нещасливим: хвороба позбавляла його сил та оптимізму, маєток був окупований під час франко-прусської війни чужою армією, померла його мати та добрий друг Буйє, перервалася дружба з Максимом Дюканом. Нарешті, він відчував матеріальні проблеми, бо більшу частину статку пожертвував менш забезпеченим родичам, а видання книг не приносило великих грошей: критики не шанували його твори. Однак повністю самотнім Флобер не був, він товаришував із Жорж Санд, був наставником Гі де Мопассана, про нього дбала племінниця. Організм письменника був виснажений, і він помер 8 травня 1880 р. від інсульту.

Творчість Флобера справила значний вплив як на національну, так і на світову літературу. Крім того, завдяки його наставництву в літературу прийшла ціла низка обдарованих літераторів.

Флобер Г. Воспитание чувств : роман / Г. Флобер ; пер. с фр. А. Федорова. - Минск : Вышэйш. шк., 1978. - 432 с. 
Роман "Виховання почуттів" присвячений історії молодої людини Фредеріка Моро, який приїхав з провінції до Парижа, щоб розвинути свої таланти, принести користь людям і досягти щастя для себе. Проте герой розчаровується у житті. Дія відбувається на широкому фоні суспільно-політичних подій.
Флобер Гюстав. Госпожа Бовари. Новеллы / Гюстав Флобер ; пер. с фр. - М. : Правда, 1988. - 448 с. : с ил.
До збірки увійшли роман "Пані Боварі", де показані провінційні міщанські звичаї часів Другої імперії та трагічна несумісність людської мрії про щастя з самими устоями буржуазного світу, а також новели "Легенда про св. Юліана Милостивого", "Проста душа" та інші.
Флобер Гюстав. Саламбо / Гюстав Флобер ; пер. с фр. И. Минского. - М. : Худож. лит., 1961. - 309 c.
  У романі «Саламбо» на першому плані висунуто збройний конфлікт між найманцями і Карфагеном, різко підкреслено величезне значення опори республіки - найманої армії. У романі також показані моменти героїчного образу людини у самовідданій боротьбі з насильством та несправедливістю. Такими виглядають в інші періоди повсталі солдати та раби.
Флобер Гюстав. Собрание сочинений : в 3-х т. Т. 3. Легенда о Св. Юлиане Милостивом. Простая душа. Иродиада. Бувар и Пекюше. Лексикон прописных истин / Гюстав Флобер ; пер. с фр. - М. : Худож. лит., 1984. - 415 c.
  У третій том зібрання увійшли такі твори: "Проста душа", "Іродіада", "Бувар та Пекюше" та ін. У повісті «Проста душа» Флобер зображує  безмежний трагізм людського кохання, який визначає долю головної героїні служниці Фелісіте. В «Іродіаді» зображена дочка Аріставула, страченого сина Ірода Великого. Вона, залишивши чоловіка, стала дружиною Антіпи. Викривачем її непристойної поведінки став Іоанн Хреститель.
Флобер Гюстав. Собрание сочинений : в 4-х т. Т. 1 / Гюстав Флобер. - М. : Правда, 1971. - 559 с. - (Библиотека зарубежной классики).
  До першого тому зібрання увійшли романи "Пані Боварі" та "Спокуса святого Антонія". В романі «Пані Боварі» Флобер із небаченою глибиною розкрив той конфлікт між мрією й реальністю, з якими рано чи пізно доводиться зіткнутись усім людям. У художньому світі Флобера «Спокусі святого Антонія» належить виняткове місце. Образ християнського самітника супроводжував письменника майже тридцять років. Роман має три варіанти. Кожен варіант драми – своєрідний автопортрет художника, і погляд на себе з боку визначає сповідальний характер тексту.
Идейные и художественные искания Флобера // Пузиков А. Портреты французских писателей. Жизнь Золя / А. Пузиков. - 2-е изд., перераб. и доп. - М. : Худож. лит., 1981. - С. 69-125.
  Ця книга, що належить перу відомого російського літературознавця, є результатом його багаторічних досліджень у галузі французької літератури. Першу частину книги складають нариси про класиків французької літератури – Бальзака, Мопасана, Доде, Флобера, Ролана. На сторінках 69 - 125 в нарисі "Ідейні та художні пошуки Флобера", читачів знайомлять із творчими пошуками Гюстава Флобера.
Гюстав Флобер. 1821-1880 // Классики зарубежной художественной литературы / под. ред. А. М. Горбунова. - М. : Гос. биб-ка СССР им. В. И. Ленина, 1961. - С. 186-187.
  Цей бібліографічний покажчик призначений на допомогу самоосвіті. У ньому представлено низку оглядів творчості найбільших письменників - класиків, починаючи з літератури стародавньої Греції та закінчуючи літературою XIX століття. Наприкінці розташовані допоміжні покажчики: покажчик письменників з національних літератур, алфавітний покажчик письменників, алфавітний покажчик заголовків творів. Сторінки 186 – 187 присвячені життю Г. Флобера.
Friday, 10.12.2021 09:47 Вік: 3 Років