Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Життя і творчість Марка Твена

До 185–річчя від дня народження


Марк Твен (1835 — 1910) — американський письменник та громадський діяч. Справжнє його ім'я — Семюел Ленгхорн Клеменс. "Чутки про мою смерть перебільшені", — такі телеграми отримали газетярі від автора, на якого надрукували некролог (повідомлення про смерть). Звичайно, це був сам Марк Твен — неперевершений гуморист свого часу. Він і справді ледь не загинув — потрапив в автокатастрофу, але вижив. Він живе і тепер! Мільйони дітей читають його твори і сміються, вгадуючи у тому чи іншому героєві себе, а дорослі просто повертаються у власне дитинство. Таке диво робить книга Марка Твена "Пригоди Тома Сойєра" (1875), яку автор замислив як пародію на чемних дівчаток і ввічливих хлопчиків.

Продовження історій про Геккльберрі Фінна і Тома Сойєра письменник напише через десять років. І зараз залишаються популярними такі твори Марка Твена, як повість "Принц і злидар", повість "Жанна д'Арк", роман "Янкі при дворі короля Артура", сатиричні та гумористичні оповідання.

Твен М. Личные воспоминания о Жанне д'Арк сьера Луи де Конта, ее пажа и секретаря : романы / М. Твен ; [пер. с англ. З. Александровой]. - СПб. : Северо-Запад, 1993. - 415 с.. - ISBN 5-8352-0143-5.
Ім'я Жанни д'Арк стало легендою: неграмотна сільська дівчинка, ставши на чолі французького війська, позбавила свою країну від англійського панування і звела на престол короля, який згодом зрадив її. У романі Марка Твена історія Жанни представлена читачеві від імені її друга і секретаря. Це розповідь про велику і шляхетну душу, про безкорисливе жіноче серце.
Твен Марк. Рассказы / Марк Твен ; пер. с англ.. - М. : Правда, 1982. - 368 с. : ил.
Дo збірки оповідань великого американського письменника М. Твена входять його гумористичні та сатиричні оповідання: "Журналістка в Теннессі", "Як мене обирали в губернатори", "Щоденник Адама" та інші. Всі вони за своєю мистецькою природою небилиці. Всюди перед нами звичайний для небилиць герой - простак, що вміє знаходити вихід в досить непростих обставинах, і може осоромити своїх куди більш розважливих противників.
Твен  Марк. Янки при дворе короля Артура : роман / Марк Твен. - Л. : Дет. лит., 1988. - 335 с. : ил. - (Библиотечная серия). - ISBN 5-08-000065-1.
У романі М. Твена порушені питання влади і показані грубі закони і звичаї Англії в VI столітті. Автор вважає, що главою виконавчої влади в державі має бути людина високої душі і надзвичайних здібностей. Також автора цікавить питання про божественне право королів.
Твен Марк. Приключения Тома Сойера. Приключения Гекльберри Финна / Марк Твен ; пер. с англ.. - М. : Правда, 1987. - 528 с. : ил.
Повісті "Пригоди Тома Сойєра" і "Пригоди Гекльберрі Фінна" - найбільш відомі твори видатного американського письменника Марка Твена. З добротою і властивим йому гумором розповідаючи про своїх юних героїв, автор знайомить читача з життям Америки XIX століття. Велика частина пригод, про які розказано в цій книзі, взяті з життя.
Твен Марк. Простаки за границей, или Путь новых паломников / Марк  Твен ; пер. с англ.И. Гуровой. - М. : Правда, 1984. - 560 с.
Книга "Простаки за кордоном" американського письменника Марка Твена - його перший досвід в жанрі дорожніх нотаток. У ній мішенню виявляються американський практицизм, святенництво, самовпевненість і багато інших типових рис національного характеру, які пильно помічені автором.
Твен Марк.  № 44. Таинственный незнакомец. / Марк Твен ; пер. с англ. - М. : Политиздат, 1990. - 416 с. - (Библиотека атеистической литературы). - ISBN 5-250-00380-Х.
В даний збірник увійшли соціально-філософські твори Твена: повісті "№ 44. Таємничий незнайомець", "Шкільна гірка", "Три тисячі років серед мікробів"  і деякі оповідання. Вони викривають святенництво, лицемірство і несуть сатиричний заряд великої сили.
Твен М. Соединенные линчующие штаты : пер. с англ. / М. Твен. - М. : Худож. лит., 1969. - 141 с.
Питання, пов'язані з безправ'ям афроамериканців, завжди хвилювали Марка Твена і, звичайно, зайняли особливо важливе місце в його публіцистиці, коли він відкрито виступив на боротьбу з соціальною несправедливістю. Найяскравішим його виступом на захист пригноблених афроамериканців залишаються статті під загальною назвою "Сполучені Лінч Штати".
Твен Марк. Журналистика в Теннесси. Мистер Рокфеллер и Библия. Американский джентльмен / Марк Твен // Зарубежная литература ХХ века, 1871-1917 : хрестоматия : учеб. пособие для студ. пед. ин-тов по спец."Русский язык и литература" / под ред. проф. Н. П. Михальской. - М. : Просвещение, 1981. - С. 552-559.
Книга познайомить з текстами творів провідних письменників кінця XIX - початку XX століття. Сюди увійшли кращі зразки літератури критичного реалізму, натуралізму, символізму, неоромантизму, літератури соціалістичного руху. На сторінках 551-559 представлена коротка біографія американського представника критичного реалізму - Марка Твена. Також читачі можуть ознайомитись з двома його творами: "Журналістка в Теннессі" і "Американський джентльмен".
Твен Марк // Писатели США : крат. твор. биографии. - М. : Радуга, 1990. – С. 441-447. - ISBN 5-05-002560-5.
До видання включені короткі біобібліографічні статті, присвячені творчості прозаїків, поетів, драматургів США - найбільших представників американської словесності за трьохсотрічну історію розвитку - від колоніальних часів до середини 80-х років XX століття. На сторінках 441-447 представлена біографія Марка Твена (справжнє ім'я Семюеля Ленгхорна Клеменса) - відомого американського прозаїка, публіциста, журналіста.
Friday, 27.11.2020 11:51 Вік: 4 Років