Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Monday, 16.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Життя і творчість Михайла Опанасовича Булгакова

До 130–річчя з дня народження

 

Михайло Опанасович Булгаков народився 15 травня 1891 р. в Києві. Сім'я дала майбутньому письменникові дуже багато — виховала у нього любов до мистецтва, повагу до людей і працелюбність.

Дитинство і юність Булкагова пройшли у Києві, з яким пов'язане становлення митця. Він захоплювався класичною літературою й архітектурою, музикою та драматургією.
Після закінчення гімназії вступив на медичний факультет Київського університету. Склавши випускні іспити екстерном, почав працювати лікарем — в Чернівцях, Кам'янці-Подільському, Смоленську. Перші враження від лікарської практики відобразилися у книзі «Записки юного лікаря».

Ставлення Булкагова до революційних подій було неоднозначним. Розуміючи необхідність змін в суспільстві, він не сприймав насильницьких методів, антигуманною вважав і громадянську війну. У 20-х роках він писав нариси й оповідання, у яких висловлював надію на суспільні зміни («Майбутні перспективи», «Торговий ренесанс «та ін.). Але надалі надію заступило гірке розчарування.

Життя і творчість Булкагова пов'язані з Московським художнім театром, але багато його п'єс було заборонено. Письменника цькували протягом усього його творчого шляху. У 1926 р. після обшуку у квартирі було конфісковано рукопис повісті «Собаче серце», яка до кінця 80-х років була заборонена цензурою. У 1928—1929 pp. зняли з репертуару сатиричні п'єси «Багряний острів»  і «Зойчина квартира». У 1929 р. Й. Сталін у відкритому листі до драматурга В. Біль-Білоцерківського назвав твори Булкагова «непролетарською літературою, яку необхідно знищити». Фактично це був офіційний вирок письменникові, для якого відтепер були зачинені двері всіх редакцій.

У липні 1929 р. Булкагов звернувся до Сталіна з проханням дозволити йому виїхати за кордон, але воно залишилося без відповіді.  

Тому невипадково проблема «митець і влада» стає головною у його творах 30-х років. Протягом 1928—1940 pp. Булкагов працював над романом «Майстер і Маргарита», у якому розповів про те, що не можна було висловити вголос, — про свободу, християнські заповіді, незалежність творчості, силу людського духу.

У 1931—1932 pp. до письменника прийшло нове натхнення, пов'язане з його коханням до Олени Шиловської. Їхні стосунки були складними і неоднозначними: вона мала свою сім'ю, Булкагов залишився без роботи. Але кохання виявилося сильнішим за обставини. Олена Сергіївна стала прообразом Маргарита в романі.

Проте жити письменникові залишалося зовсім недовго. У 1939 р. він закінчив п'єсу «Батум» про початок революційної діяльності Сталіна. На перший погляд, цілком безневинна, вона містила багато символів і натяків на жорстокий характер і бездушність Сталіна, його прагнення будь-якою ціною здобути владу. Певна річ, усі ці натяки були розгадані, що призвело до нищівної критики п'єси. Все це не могло не позначитися на стані здоров'я письменника. 10 травня 1940 р. його не стало. Він помер, так і не зробивши остаточної правки роману «Майстер і Маргарита» — свого духовного заповіту.

У творі порушуються найважливіші моральні й філософські проблеми: свобода і насильство, художник і влада, кохання, призначення особистості та вибір її позиції. Показано духовну деградацію суспільства у культурно-історичному контексті, трагедію людини й всього світу. Ієшуа, майстер і Маргарита втілюють ідею непереможності особистості, яка усвідомила силу своєї творчості та внутрішньої свободи.

Творчість Булкагова має велике значення для світової літератури. Він розвивав філософсько-психологічний напрям у реалізмі М. Гоголя, Ф. Достоєвського, Г. Сенкевича, Л. Толстого. Булкагов бачив XX ст. як апокаліптичну епоху, «час світових катастроф». У його творах викриваються вади державної системи, лунає протест проти абсурдного соціального устрою, проти насильства. Різноманітні засоби комічного, фантастика, своєрідна символіка допомогли письменникові зруйнувати міф про начебто щасливе суспільство і показати його справжню сутність. Але критичний пафос завжди поєднувався з великою вірою митця в силу духовності людини, у можливість її відродження.

 

Булгаков Михаил. Собачье сердце. Повести и рассказы / Михаил Булгаков. - М. : Правда, 1990. - 464 с. - (Мир приключений). - ISBN 5-253-00385-1.
У збірник увійшли оповідання та повісті російського письменника М. А. Булгакова, у яких автор використовує фантастичний прийом: "Собаче серце", "Фатальні яйця" та інші. Головна ідея повісті "Собаче серце" - "покращення людської породи" на основі генетики.
Булгаков М. Белая гвардия. Жизнь господина де Мольера. Рассказы / М. Булгаков. - Минск : Мастацкая лiтаратура, 1985. - 605 с.
У книгу вибраної прози М. Булгакова включені відомі твори: "Біла гвардія", "Життя пана де Мольєра", оповідання.
Булгаков М. А. Мастер и Маргарита : роман / М. А. Булгаков. - Х. : ЧП "ДИВ", 2006. - 415 с. - ISBN 966-8504-19-4.
Роман "Майстер і Маргарита", нині увійшов до золотого фонду світової літератури, - останній твір М. А. Булгакова. Вперше роман був опублікований (зі скороченнями) в 1966- 1967 р.-., Повністю - в 1973 р Це - найзагадковіший з романів за всю історію вітчизняної літератури ХХ века.В ньому прихований глибокий філософсько - естетичний зміст.
Булгаков Михаил. Багровый остров. Адам и Ева / Михаил Булгаков. - М. : Искусство, 1990. - 143 с. - ISBN 5-210-02433-4.
П'єси М. А. Булгакова «Багряний острів» і «Адам і Єва» - це пародія на сценічні штампи, в них порушені вузлові моменти театрального життя, а ширше - всієї культурної політики держави.
Булгаков Михаил. Похождения Чичикова : Повести,рассказы,фельетоны, очерки 1919 - 1924 гг. / Михаил Булгаков. - М. : Современник, 1990. - 591 с. - ISBN 5-270-01093-3.
  До збірки, поряд з відомими творами початку 20-х років: "Записки на манжетах", "Ханський вогонь", увійшли маловідомі розповіді, фейлетони, нариси талановитого російського письменника М. А. Булгакова, які публікувалися в 1919-1924 рр. в газетах "Напередодні", "Гудок".
Булгаков М. А. Пьесы 1920-х годов : Театральное наследие / М. А. Булгаков. - Л. : Искусство, 1990. - 591 с. : с ил. - ISBN 5-210-02569-1.
  У цьому виданні вперше зібрано закінчені драматичні твори видатного письменника М. А. Булгакова, створені ним в 1920-ті роки: "Біла гвардія", "Дні Турбіних", "Біг", "Багряний острів" Кожний твір супроводжується докладним театрознавчим, історико - літературним і текстологічним коментарем. Книга ілюстрована фотографіями з вистав, поставлених в московських, ленінградських та інших театрах країни.
Булгаков Михаил. Избранное : "Мастер и Маргарита":роман; рассказы / Михаил Булгаков. - М. : Худож. лит., 1988. - 480 с.
  До книги відомого письменника М. А. Булгакова увійшов роман "Майстер і Маргарита", а також розповіді: "Рушник з півнем", Завірюха "," Ханський вогонь "і інші." Майстер і Маргарита "- це лірико - філософська поема в прозі про любов і моральний борг, про нелюдськості зла, про щиру творчість. Розповіді, що відкривають другий розділ збірника, звертають нас до часу, коли майбутній письменник працював лікарем.
Булгаков Михаил. Избранные произведения : В 2-х т. Т. 1. Белая гвардия:роман. Рассказы. Повести. Из автобиографической прозы / Михаил Булгаков. - Киев : Днiпро, 1989. - 766 с. - ISBN 5-308-00394-7.
  У перший том творів , російського письменника М. А. Булгакова увійшли роман "Біла гвардія", подія якого відбувається в Україні. Роман зв'язується з глубокою драмою представників російської потомної інтелігенції,які не прийнял революцію. До тому  увійшли повісті, оповідання, іронічна автобіографічна проза. Видання опубліковано в новій науково - текстологічній підготовці.
Вулис А. Роман Булгакова "Мастер и Маргарита" / А. Вулис. - М. : Худож. лит., 1991. - 222 с. - (Массовая историко - литературная б-ка).
  Роман М. А. Булгакова "Майстер і Маргарита", історія його створення, появи у пресі, образна система роману і його місце в світовій літературі, - таким є коло питань, досліджуваних автором цієї книги.
Белозерская-Булгакова Л. Е. Воспоминания / Л. Е. Белозерская-Булгакова. - М. : Худож. лит., 1990. - 221 с. - ISBN 5-280-01334-Х.
  Книга другої дружини М. А. Булгакова Любові Євгенівни Білозерської-Булгакової включає в себе кілька цікавих і вперше оприлюднених матеріалів "О, мед спогадів", а також спогади про роки її вимушеної еміграції в Константинополі, Берліні та Парижі ("У чужого порога"). В книзі використовуються рідкісні фотографії Л. Є. Білозерскої-Булгакової, її родичів, М. А. Булгакова, його друзів і знайомих.

 

Friday, 14.05.2021 11:12 Вік: 3 Років