Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

«Життя і творчість Т. Г. Шевченка»

І я живу, і надо мною
З своєю божою красою
Гориш ти, зоренько моя,
Моя порадонько святая!
Моя ти доле молодая!

Т. Шевченко

Уже для багатьох поколінь українців – і не тільки українців – Шевченко означає так багато, що сама собою створюється ілюзія, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо, і він завжди з нами.  Та це лише ілюзія. Шевченко, як явище велике й вічне, – невичерпний і нескінчений.
Тараса Шевченка розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе – свій час і Україну в ньому. Але, щоб краще зрозуміти його як нашого сучасника, треба повністю осягнути його як сучасника людей, проблем, суспільства XIX століття. Він сам приходить у наш день. Але й ми повинні йти у його час. Лише так між нами й ним буде глибше взаєморозуміння.

 

Шевченко, Т. Кобзар / Т. Шевченко. – К. : Наукова думка, 1997. – 367 с.

У „Кобзарі” поет висловив самого себе, свою особистість: від першого й до останнього рядка книга виповнена індивідуальним поетовим почуттям. Улюблений герой Шевченкових поезій – вітязь народний, повстанець – гайдамака, козак – запорожець, що виступає оборонником рідного краю, носієм народної правди і честі.

Шевченко, Т. Єретик : поема : слов’ян. мовами / Т. Шевченко ; упоряд. та авт. передм. В. К. Житник. – К. : Дніпро, 1991. – 123 с. : ілюстр.

Книгу складають оригінал і переклади російською, білоруською, чеською, словацькою, польською та болгарськими мовами поеми великого українського поета. В поемі „Єретик” Шевченко розкрився як творець позачасових і вселюдських цінностей, не лише як автор політичних і соціальних рядків, але як глашатай свободи і гідності людської особистості, вірші якого постійно живі та здатні збуджувати естетичне відчуття, що несе заряд неминучої краси.

Зайцев, П. Життя Тараса Шевченка / П. Зайцев. – 2-ге вид. – К. : Обереги, 2004. – 480 с. – (Бібліотека українського раритету).

Внаслідок драматичного перебігу історичних подій в Україні, ця єдина у своєму роді, правдива біографія Тараса Шевченка була неприйнятою для цензурних приписів різної, часом протилежної орієнтації. Книга розкриває і утверджує перед читачем новий, нетрадиційний образ Шевченка й водночас повертає із забуття добре ім’я автора.

Шевченко, Т. Поезії : в 2-х т. / Т. Шевченко. – К. : Веселка, 1988- .–
  Т. 1.- 1988. - 247 с. : ілюстр.

Муза Шевченка в кріпацькій одежі, звертаючись до людського сумління, до почуття справедливості , вперше ввела в літературу натовпи принижених, знедолених людей, усіх вдів, сиріт, покриток, усіх кріпацьких мадок, що їх малює поет  прекрасними навіть у їхньому горі, малює мов пензлем великих майстрів Відродження.

Вічний як народ : сторінки до біографії Т. Г. Шевченка : навч. посібник / авт.-упоряд. О. І. Руденко, Н. Б. Петренко. – К. : Либідь, 1998- .–
   Т. 1. : (1830 – 1847), кн. 1. - 1988. - 272 с. – ілюстр.

Тема України, доля народу, біблійні мотиви – ці невичерпні пласти творчості українського генія, великого поета і художника висвітлюються в книзі. Сторінки життя та творчості Кобзаря, хрестоматійно відомі теми доповнюють і поглиблюють раніше не публіковані документи, спогади сучасників Т. Г. Шевченка, а також репродукції з його картин, офортів, автографи тощо.

Меншиков, І. І. Поетичне слово Кобзаря : слов. лекс. компонентів атрибут. конструкцій / І. І. Меншиков, Н. В. Підмогильна. – К. : ДП „Дирекція „ФВД”, 2008. – 211 с.

У словнику зафіксовано слова, які вказують на ознаки, властивості, якості предметів та явищ, які позначують ці предмети та явища. Зібрано компоненти атрибутивних конструкцій (слова), безпосередньо і опосередковано використаних в поезіях Т. Г. Шевченка. Видання зацікавить науковців-філологів та усіх прихильників Шевченкового слова.

 „Я дуже щиро Вас люблю...” : Шевченко у розповідях сучасників / упоряд., передм., прим. О. В. Ковалевського. – Х.: Прапор, 2004. – 352 с.

Основою збірника стала повість княжни В. М. Репніної про Т. Шевченка „Безмовна любов”. Почуття, яке спалахнуло у неї до поета, розкрило її літературний дар. Репніна всіляко допомогала поетові, навіть коли він був на заслані і царські власті заборонили їй листуватися з ним. Крім повісті, в книгу включено листи та цілий масив спогадів сучасників Шевченка про нього, серед яких П. Куліш, М. Костомаров, І. Тургєнєв, М. Лєсков та багато інших. Ці матеріали дають виразну картину життєвого і творчого шляху поета, є джерелом грунтовного вивчення його біографії.

В сім’ї вольній, новій : метод. рек. по відзначенню Шевченківського свята в орг. товариства / [відп. за вип. М. Закусило]. – К. : [б. в.], 1988. – 22 с.

Шевченківське свято – це комплекс заходів по пропаганді спадщини митця, вибір яких залежить від конкретних умов роботи та можливостей організаторів. У виданні подано: оригінальний план заходів, їх тематику, вікторину, тематичний план ілюстративної виставки. 

 

Виставка експонується на виставковому стенді бібліотеки (головний корпус, 3 поверх, навпроти інформаційно-бібліографічного відділу) протягом березня 2013 року.

Thursday, 14.03.2013 13:49 Вік: 12 Років