Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Життя - талант

До 180-річчя від дня народження Михайла Старицького


Михайло Старицький – письменник, що залишив помітний слід на ниві лірики, драматургії й прози, будівничий літературної мови, один з організаторів і керівників славетного театру корифеїв, активний громадський діяч. Вся його багатогранна творча діяльність була підпорядкована високим завданням піднесення української національної культури на світові рівні, розбудженню приспаних національних почуттів усіх верств українського суспільства.

Твори його відзначаються широким діапазоном мовностильових пластів – від розмовно-побутового до романтично-піднесеного, від ніжно-інтимного до іронічно-саркастичного, засобами якого автор гнівно таврує суспільні й людські вади.

Старицький своєю подвижницькою працею, своєю ідейно високою літературною і театральною творчістю, прикладом особистого життя виховав цілу плеяду української інтелігенції, яка активно включилася в реалізацію ідеї національного відродження рідної землі. Старицький був серед тих, хто плекав волелюбні ідеї, ніс їх у народ, і пам`ять про таку діяльність переживає віки.

Старицький Михайло. Облога Бушi : iсторична повiсть з часiв Хмельниччини / Михайло Старицький. - Київ : Веселка, 1992. - 87 с. : iл. - ISBN 5-301-01342-4.
Повість про легендарну оборону Буші – це яскрава сторінка героїчного літопису визвольної війни українського народу 1648–1654 рр., і не можна без хвилювання читати про те, як на захист міста–фортеці Брацлавського полку піднялися всі: козаки й мирні жителі, запальна молодь і мудра старійшина.
Старицкий Михайло. Повести и рассказы / Михайло Старицкий. - К. : Днiпро, 1986. - 436 с.
До книги класика української літератури М. П. Старицького увійшли твори, написані російською мовою, історичні повісті «Червоний диявол» і «Перші шуліки»; соціально-психологічні та гостросюжетні розповіді «Над прірвою», «Благодійник» «Зірниця» та інші.
Старицький М. Кармелюк : iст. роман / М. Старицький ; пер. з рос. М. Шумило. - К. : Днiпро, 1971. - 708 с.
  У романі М. Старицький показує життя і боротьбу подільських кріпаків у першій третині ХІХ ст. Устим Кармелюк відзначався невтомним завзяттям у боротьбі, мужністю, винахідливістю і дивовижною силою волі. Проти антикріпосницького руху, очоленого Кармелюком, виступило все панство, а також поліція і військо.
Старицький М. Твори : у 2-х т. Т. 2 / М. Старицький. - К. : Днiпро, 1984. - 654 с.
  До другого тому творів М. Старицького ввійшло дев`ять його кращих п`єс : соціально – побутові драми з життя пореформеного села («Ніч під Івана Купала», «Не судилось»), з побуту театрального колективу («Талант»), драматичні поеми на історичну тематику («Маруся Богуславка», «Остання ніч»), комедія «За двома зайцями» та інші.
Старицький Михайло. Останнi орли : iсторична повiсть iз часiв гайдамаччини / Михайло Старицький ; пер. з рос. М. Шумила. - Львiв : Каменяр, 1990. - 440 с. : iл. - ISBN 5-7745-0208-2.
  Історична повість – широке полотно про Коліївщину, повстання українського народу 1768 року на Правобережній Україні під проводом Залізняка та Гонти протии польського панства і католицького духовенства. Відтворюючи соціальні та релігійні конфлікти того часу автор багато уваги приділяє особистому життю своїх героїв.
Старицький Михайло. П`єси / Михайло Старицький. - Київ : Днiпро, 1979. - 247 с.
  До однотомника М. Старицького ввійшли кращі драми, в яких показано соціальні протиріччя в українському пореформеному селі («Не судилось», «Ой не ходи , Грицю, та й на вечорниці») та діяльність прогресивних митців, що прагнуть своє працею вірно служити народові («Талант»).
Старицький Михайло. Твори : У 8-ми т. Т. 2. Драматичнi твори / Михайло Старицький. - Київ : Днiпро, 1964. - 604 с. : iл.
  У книзі надруковані відомі комедії М. Старицького : «Різдвяна ніч», «Сорочинський ярмарок», «Крути, та не перекручуй»,»За двома зайцями», оперета «Чорноморці» та ін. Всі вони набули широкої популярності на сцені. А пісні з оперети виконувалися в окремих концертах.
Михайло Старицький (1840-1904) // Iсторiя української лiтератури ХIХ ст. (70-90-тi роки) : пiдручник : у 2-х кн. Кн. 1 / О. Д. Гнiдан, Л. С. Дем’янiвська, С. С. Кiраль та iн. ; за ред. О. Д. Гнiдан. - К. : Вища шк., 2003. - С. 504-537. - ISBN 966-642-120-8.
  В книзі висвітлено складну і тривожну для України епоху 70–90-х років ХІХ ст. Показано, як письменники закладали фундамент національної культури, віддаючи на олтар українського відродження свої сили і талант. На сторінках 504 – 537 можна ознайомитися з біографією та творчістю відомого українського драматурга, поета, перекладача Михайла Старицького.

 


Wednesday, 09.12.2020 11:01 Вік: 4 Років