Ви тут: Головна
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024

100-річчя від дня народження Станіслава Лема

12 вересня 2021 року у світі святкують 100-річчя від дня народження Станіслава Лема, видатного письменника-фантаста, філософа та особливої людини XX ст.

Лем один із найвідомішиx польськиx письменникiв. 50 його книжок розійшлися накладом 40 мільйонів примірників. Tвори Станіслава Лема перекладені 41 мовою. Українською видано твори у п’яти томах, а також окремі книги: "Із зоряних щоденників Ійона Тихого", "Непереможний", "Соляріс", "Казки роботів", "Фіаско", "Повернення із зірок" та інші. На основі оповідання "Соляріс" були зняті два фільми.

Письменник відомий історіями про роботів, космічні подорожі, а також літературними пародіями, рецензіями на неіснуючі книжки.

Фахівці наголошують, що Станіслав Лем передбачив низку деталей технологічного прогресу, таких як: інтернет, віртуальний світ, гонку озброєнь у космосі. "Був філософом майбутнього", - говорив він про себе.

У 100-ту річницю від дня народження Станіслава Лема пригадуємо кращі влучні висловлювання письменника.

  • Не все і не скрізь існує для нас. (Станіслав Лем. "Непереможний")
  • Яким смішним і одночасно божевільним виглядає це "підкорення за будь-яку ціну", ця "героїчна завзятість людини" ... Людина... ще не піднялася на потрібну висоту, ще не заслужила прекрасного звання галактоцентричної фігури, яка прославляється здавна. Справа не в тому, щоб шукати тільки собі подібних і тільки таких розуміти: потрібно ще вміти не лізти не в свої нелюдські справи... не нападати на те, що існує, що за мільйони років створила своя власна, нікому і нічому, крім законів природи, не підкорена рівновага існування. (Станіслав Лем. "Непереможний")
  • Як можете ви зрозуміти океан, якщо вже не в змозі зрозуміти один одного? (Станіслав Лем. "Соляріс")
  • Безневинна дівчина, яка робила нещасними всіх, бо не хотіла ображати нікого. (Станіслав Лем. "Повернення з зірок")
  • Ми ліквідували пекло пристрастей, і тоді виявилося, що разом з ним зник і рай. (Станіслав Лем. "Повернення з зірок")
  • – У Римі тепер кажуть про хрестовий похід на захист віри. А ви що про це думаєте, отче? – Звичайно, воно б непогано; якби можна було підірвати їх планети, зруйнувати міста, спалити книги, а їх самих винищити до останнього, тоді вдалося б, мабуть, і відстояти вчення про любов до ближнього. (Станіслав Лем. "Зоряні щоденники Ійона Тихого")
  • Я побоювався, що в присутності благородства ви захочете навести тут порядок, що в перекладі на мову практики означало б терор. (Станіслав Лем. "Едем")
  • Пізнання незворотнє, і немає повернення в сутінки блаженного незнання. (Станіслав Лем. "Голос Господній")
  • Мрія, якщо дати їй волю, завжди здолає реальність. (Станіслав Лем. "Футурологічний конгрес")
  • Геніальність є вічний сумнів, сумнів насамперед. (Станіслав Лем. "Голос Господній")



Friday, 10.09.2021 11:01 Вік: 3 Років
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті