Ви тут: Головна
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024

Всесвітній день книг і авторського права

Дата святкування Всесвітнього дня книг та авторського права – 23 квітня. Вона вельми символічна для всієї світової літератури. У цей день, до прикладу, покинули світ або прийшли в нього такі знамениті і відомі автори як Шекспір і Сервантес, Моріс Дрюон і Інка Гарсіласо де ла Вега, Мануель Мехіа Вальєхо і Володимир Набоков, X. Лакснесс і Дж. Пла.

Про важливість книг для людства говорили класики і продовжують говорити видатні особистості сучасності. Сказано було так багато і так влучно, що ми вирішили поділитись з вами найкращіми висловами та цитатами про книги. Якщо ви любите читати так само, як ми, то ця підбірка – для вас!

1. Як не любити любов'ю наснажених,
Мудрістю сповнених книг!... (Максим Рильський)

2. Книги – морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. (Іван Франко)

3. Дивною і ненатуральною здається людина, яка існує без книги. (Тарас Шевченко)

4. У моїх дітей, звичайно, буде комп’ютер. Але спочатку вони отримають книги. (Біл Гейтс)

5. Моя батьківщина там, де моя бібліотека. (Еразм Роттердамський)

6. Читати корисно! Книги освічують душу, піднімають і зміцнюють людину, пробуджують в ній кращі прагнення, гострять її розум і пом’якшують серце. (Вільям Теккерей)

7. Читання книг — не спосіб втечі від життя, книги дають ключ до її розуміння. Ключ до реальності. (Себастьян Фолкс)

8. Людина з хорошою книгою в руках ніколи не може бути самотньою. (Карло Гольдоні)

9. Читач проживає тисячу життів, перш ніж помре. Людина, яка ніколи не читає, переживає тільки одне. (Джордж Мартін)

10. Розкрита книга — це розум, який говорить; закрита — друг, який чекає; забута — душа, яка прощає; розірвана — серце, яке плаче. (Рабіндранат Тагор)

11. Люди поділяються на дві категорії: на тих, хто читає книги, і на тих, хто слухає тих, хто читає. (Бернар Вербер)

12. На мій погляд, книги повинні приходити до кожного ганку, як електрика, як молоко в Англії, на зразок комунальних зручностей, а ціна повинна бути мінімальною. І в будь-якому випадку вірші повинні продаватися в аптеках (хоча б тому, що вони скрасять рахунок, від якого ви в жаху). (Йосип Бродський)

13. Є метафори, живіші, ніж люди, що йдуть по вулиці. Є малюнки в куточках книг, які живуть реальніше, ніж багато чоловіків і багато жінок. Є літературні фрази, які мають абсолютно людську індивідуальність. (Фернандо Пессоа)

14. Ті з нас, хто все своє життя був вірним книголюбом, рідко цілком усвідомлюють неймовірну широту нашого буття, якій ми зобов'язані прочитаним авторам. Ми розуміємо це, спілкуючись з далеким від читання співрозмовником. Він може бути прекрасною людиною, але його світ затхлий і блідий. Ми не винесли б такої тісноти і задухи. Людина, яка звикла задовольнятися тільки собою, а тому в меншій мірі претендуча на звання особистості, живе в темниці. Мені недостатньо моїх власних очей, і я прагну дивитися в світ очима багатьох. Мені недостатньо реальності, навіть якщо дивитися на неї очима більшості, я хочу бачити те, що відкрили в світі інші. Навіть очей всього людства буде мало. Мені дуже шкода, що тварини не здатні писати книги. Я так хотів би дізнатися, наприклад, який світ, якщо поглянути на нього очима миші або бджоли. (Клайв Стейплз Льюїс)

15. Я знаю одну старовинну легенду. Не пам'ятаю вже, якому народу вона належить, але я знаходжу її прекрасною. Зрозуміло, її зміст не треба сприймати буквально, але він глибоко символічний. Легенда ця оповідає, що рід людський походить від двох братів.
Цим двом людям було дозволено вибрати все, чого б вони не побажали. Один вибрав золото, другий вибрав книгу. У першого, який вибрав золото, все йшло добре, другому ж довелося зле.
Легенда, не пояснюючи точно – чому, розповідає, як чоловік з книгою був вигнаний в холодну злиденну країну, де виявився зовсім самотнім. Але в дні нещастя він почав читати свою книгу і багато чого дізнався з неї.
Таким чином, він влаштував своє життя більш терпимо і знайшов спосіб позбутися від своїх прикростей, так що врешті-решт досяг відомої могутності, хоча домігся її виключно ціною праці і боротьби.
На той час, коли він за допомогою книги знайшов силу, брат його втратив її, після чого прожив ще досить довго, щоб зрозуміти, що золото – не та вісь, навколо якої обертається світ.
Це тільки легенда, але в ній прихована глибока і, по-моєму, безперечна істина. Книга – це не тільки всі твори літератури, але також совість, розум і мистецтво. Золото – це не тільки гроші, але також символ багато чого іншого. (Вінсент ван Гог)

Friday, 23.04.2021 10:46 Вік: 3 Років
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті