Ви тут: Головна
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024

180 років з дня народження Михайла Старицького

14 грудня відзначається 180 років з дня народження Михайла Старицького – українського письменника, поета, драматурга, прозаїка, театрального і культурного діяча, одного з корифеїв українського театру.

Масовій аудиторії він відомий, як автор п’єси «За двома зайцями», в 1961 році екранізованої кіностудією імені Олександра Довженка, а також як автор слів пісні «Ніч яка місячна».

У 1861 році Старицький приїхав до рідного села, щоб отримати батьківський спадок. На вечорницях його вразила врода селянки Степаниди. Маючи чесні наміри, він пішов до неї додому і попросив у батька дозволу про зустріч. Як виявилося, дівчина була зарученою. Їй і присвятив Старицький рядки: «Ніч яка, Господи, місячна, ясная, зоряна, видно, хоч голки збирай. Вийди коханая, працею зморена, хоч на хвилиночку в гай…».

Слова поклав вперше на музику М. Лисенко, хоча всесвітньо відомою пісня стала з мелодією Андрія Волощенка та Василя Овчиннікова. Тепер цю композицію багато хто вважає народною.

Мало кому відомо, що Михайло Старицький ввів неологізми, які сьогодні вживаються, як загальновживана лексика. Це такі слова, як «мрія», «чарівний», «зрадливий», «байдужість», «завзяття», «нестяма», «хвилюватися».

Одночасно новатор і продовжувач українських традицій, син свого народу, Старицький за роки творчої діяльності віддав для нього кипучу енергію. Його п′єси й тепер успішно ставлять на сценах. Вони так само, як і колись, хвилюють серця глядачів, бо справжнє мистецтво – вічне.

Monday, 14.12.2020 02:21 Вік: 4 Років
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті