Вы здесь: Библиоафиша / Виртуальные выставки
Українська
Русский
Пятница, 20-09-2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Історія Слобожанської України

Хай вільно проживають на Україні усі нації;
хай усяка живе по-свойому...
бо національний грунт потрібен для кожної.
А українська культура нехай шириться поміж
Українцями і хай про неї піклуються діти України –
усі, хто любить свій нарід і бажає йому добра,
бо чужі за се не візьмуться.
Нехай усім народам живеться вільно на Україні,
але нехай нові поселенці на Україні пам’ятають,
що не може бути зневажений
на своїй рідній землі (як се було раніше)
той український нарід,
котрий заселив її, захистив од ворогів
і довгі часи поливав своїм трудовим потом.

Д. І. Багалй, 1917 р.

Слобожанщина – наш рідний і спільний край, який утворився на роздоріжжі Дикого степу між непевно визначеними політичними кордонами трьох держав – Росії, Речі Посполитої та Кримського ханства. Слобожанщина, або Слобідська Україна, охоплює майже повністю Харківську область, південні райони Сумської, північні Донецької і Луганської областей України, а також більшу частину Бєлгородської області, південні райони Курської, південно-східні Воронізької й західні райони Ростовської областей Російської Федерації.
Щодо Луганської області, то головна водна артерія — річка Сіверський Донець — етнографічно ділить її на дві частини: південна частина (за радянської доби за нею як за промисловим регіоном закріпилася назва «Донбас»; причому ця назва абсолютно не враховувала етнографічні особливості мешканців краю, які жили тут задовго до промислового будівництва) належить Степовому регіону, а північна частина (сільськогосподарські райони Луганської області) — Слобожанщині.
А чи багато знань про традиційну культуру та побут зберігають сучасні мешканці Слобожанщини? Чи всі вони сьогодні є носіями слобожанського діалекту, який разом з іншими діалектами утворює прекрасну палітру розмаїття української народної мови? А чи зберігають вони свій родовід і, врешті, чи знають, що вони є слобожанами? І чи пишаються цим — як, наприклад, гуцули, бойки, лемки пишаються тим, ким вони є, причому ревно бережуть (а саме так роблять висококультурні етнічні громади) свої мовно-культурні традиції?
На всі ці запитання, на жаль, не можна дати ствердної відповіді. І це не робить честі нашим землякам. Адже народ, який не знає материнської мови, не пам’ятає питомих звичаїв, обрядів, вірувань, утрачає ментальні риси своїх предків.
Нехай же національна свідомість населення Слобожанщини починається з того, що найближче до нього – з свідомості про те, що творили його діди та прадіди, - з історії Слобожанщини. І хай ця історія буде справжньою історією народа – його подій, його життя, його горя, його радощів, його думок, мрій та надій.

 

Археологiя України : навч. посіб. / [Л. Л. Залізняк, О. П. Моця, В. М. Зубар та ін.] ; за ред. Л. Л. Залізняка. - К. : Либiдь, 2005. - 503 с. : iлюстр. - ISBN 966-06-0394-0.

У навчальному посібнику на тлі історичних поцесів, що мали місце у первісній Європі, викладено основи сучасної археологічної науки, означено поняття головних археологічних явищ й окреслено найважливіші наукові проблеми української археології. Показано розвиток матеріальної культури України від часу появи першої людини до доби формування перших державних утворень.
Для студентів історичних спеціальностей вищих навчальних закладів.

Багалiй Д. I. Iсторiя Слобiдської України / I. Д. Багалiй. - Х. : Дельта, 1993. - 256 с. : ілюстр. - (Пам'ятки iсторичної думки України). - ISBN 5-7707-4256-9.

„Історія Слобідської України” – один з найкращих творів у науковому доробку Д. І. Багалія, квінтесенція його багаторічих розвідок з історії краю. На сьогодні це єдина цілісна робота з історії Слобожанщини, що охоплює період з моменту його заселення приблизно до початку ХХ ст. І включає в себе важливі проблеми історичної географії і етнографії краю, його соціально-економічного і політичного розвитку, історію духовної і матеріальної культури, побуту населення, тощо. Водночас це одна з перших в українській історіографії науково-популярних книжок, що відігравала роль підручника позашкільної освіти і самоосвіти для масового читача. Написана простою і зрозумілою мовою з деякими діалектними особливостями, характерними для Слобожанщини, насичена фольклорно-етнографічним і ілюстрованим матеріалом.  Це видання для багатьох стало також першим посібником з української мови і українознавства в цілому.
Книга розрахована на викладачів, науковців, а також для широкого читацького загалу.

Iсторiя Слобiдської України : [навч. посiб. з народознавства та краєзнавства] / за заг. ред. В. I. Торкатюка, О. Л. Сидоренка. - Х. : Основа, 1998. - 368 с. - ISBN 5-7768-0579-1.

Навчальний посібник „Історія Слобідської України” розрахований на студентів, учнів, вчителів і викладічів вузів, широке коло читачів – всіх, хто вивчає, або цікавиться питаннями народознавства та краєзнавства, вітчизняною історією.
Пропоноване читачеві видання присвячене минулому і сучасному Слобідської України.
На погляд авторів посібник стане корисним для всіх, хто цікавиться вічними питаннями. Хто ми? Звідки? Куди йдемо? Допоможе узнати історію нашого чудового Рідного краю, внесе свій вклад в зміцнення дружби між народами тепер самостійних і незалежних держав, але історично близьких держав України та Росії.

Культурна спадщина Слобожанщини : [зб. наук.-попул. ст.] / Харк. держ. акад. культури ; голов. ред. Л. Г. Морозко. - Х. : Курсор, 2004. - 193 с. : iлюстр. - ISBN 966-7810-53-4.

До збірки включено доповіді та повідомлення учасників міжнародної наукової конференції „Шості Слобожанські читання”, що відбулася в м. Харкові 24-25 жовтня 2002 р.
В збірці відображено широке коло проблем вивчення культури Слобідського краю, її сучасний стан, проблеми зберігання та опанування культурних здобутків минулого.
Мета даної праці – здійснення практичної допомоги робітникам культури, музейним фахівцям, краєзнавцям, історикам, археологам, архітекторам і мистецтвознавцям по обміну інформацією, сучасними методами досліджень та проблемами, які потребують широкого кола фахівців.
Виданя також буде корисним для студентів, школярів і аматорів-ентузіастів, що цікавляться культурною спадщиною Слобожанщини.

Грушевський М. Iлюстрована iсторiя України з додатками  та доповненнями / М. Грушевський ; [уклад. Й. Й. Брояк, В. Ф. Верстюк]. - Донецьк : Бао, 2008. - 734 с. : iлюстр. - ISBN 978-966-481-205-1.

У цьому виданні перша російська публікація книги (С.-Петербург, 1913) видатного українського історика доповнена: новим текстом з останнього авторського видання (Відень, 1921.- Звірено з ним); нарисом відомого сучасного історика Владислава Верстюка, який продовжує оповідь Грушевського до наших днів; старовинними географічними картами, побутовими й батальними гравюрами, а також хрестоматією найважливіших документальних матеріалів з вітчизняної історії.
Видання в цілому зображує становлення й розвиток народу, економіки, культури та державності України, яка ніколи не вдавалась до експансії й постійно вела визвольні війни, захищаючи сусідні країни від турецько-татарської навали. Багато місця відведено тут українсько-російським та українсько-польським зв’язкам, козацтву та козацькій республіці, демократичні підвалини якої стали основоположним принципом першої в Європі української Конституції 1710 р., створеної гетьманом П. Орликом та Слобідській Україні. Книга приваблює яскравим художнім стилем і читається, як захоплюючий літературний твір.

Описи Харкiвського намiсництва кiнця ХVIII ст.: описово-стат. джерела / [упоряд. В. О. Пiрко, О. I. Гужвiй]. - К. : Наук. думка, 1991. - 222 с. : iлюстр. - ISBN 5-12-002041-0.

Видання продовжує серію публікацій описово-статистичних джерел, початок якій було покладено випуском описів Київського намісництва. До нього увійшли оригінальні рукописні та друковані пам’ятки, у них подано характеристику Слобідської України.   
Серед описово-статистичних джерел з історії України важливе місце займають описи Харківського намісництва кінця XVIII ст. Фактично в них було вперше була зроблена спроба охарактеризувати один з важливих регіонів українських земель, відомий під назвою Слобідської України. Ці унікальні за змістом джерела містять відомості про адміністративно-політичний устрій, кількісний склад та соціально-етнічну структуру населення, його зайняття, побут та культуру.
Описово-статистичні та картографічні матеріали збірника, що охоплюють період 70-90-х років XVIII ст., подаються переважно в хронологічній послідовності.
Це видання призначене для істориків, етнографів, економістів, архітекторів, викладічів та студентів вузів, усіх, хто цікавиться історичним минулим нашої країни.

Харкiв - моя мала Батькiвщина : навч. посiб. / [за заг. ред. I. Ф. Прокопенка] ; ХДПУ. - [2-ге вид., випр. i доп.]. - Х. : ОВС, 2003. - 544 с. - ISBN 966-7858-33-2.

Посібник присвячений історії та сучасності міста Харкова. Харківщина – земля особистої долі і особливих людей. За три з половиною століття вона пройшла великий шлях. Віхи цього шляху стали віхами історії і всієї України: харків’яни споконвіку були першопрохідниками, задавали тон розвиткові інших регіонів. Серце Слобожанщини стало серцем українського духовного та економічного відродження. Саме Харків став першою столицею України, зміцнивши підвалини сучасного незалежного державотворення.
В історії нашої країни багато героїчних і трагічних сторінок, але ще більше – оптимістичних. У книзі характеризуються особливості природного середовища, історія, населення, економіка, культура, освіта, наука; висвітлюється роль Харкова і Слобожанщини в національному відродженні України, подаються відомості про видатних діячів Харківщини.
Для викладачів українознавства, вчителів, студентів і всіх, хто цікавиться історією рідного краю.

Яворницький Д. I. До iсторiї степової України / Д. I. Яворницький. - Днiпропетровськ : Сiч, 2004. - 444 с. - ISBN 966-511-390-9.

До книги увійшли унікальні документи минулого, які опрацював видатний вчений Д. І. Яворницький. Цей яскравий, різноманітний матеріал дає змогу глибше зрозуміти політичні та економічні стосунки, що склалися між різними верставами населення.
Розраховано на вчених, дослідників, всіх, хто цікавиться історією нашого краю.

 

 

Вторник, 26.11.2013 10:04 Давность: 11 Лет